DR og TV 2 svigter landets producenter
Producentforeningen – en organisation for landets produktionsselskaber – har indgået aftaler om afskedigelser med forskellige af filmbranchens fagforeninger.
Men dermed er problemerne for danske producenter langt fra ovre. Og nu kritiserer Producentforeningen public service-kæmperne DR og TV 2 for at svigte produktionsselskaberne.
De tager simpelthen ikke deres del af ansvaret økonomisk, lyder det. Hos DR har man nemlig meddelt producenter, at kanalen først vil betale for programmer, når optagelserne kan starte igen.
”Selv ’onde’ Netflix er parat til at fremrykke betaling, lave hjælpepakker og betale for produktioner, der ligger stille,” siger direktør i Producentforeningen, Jørgen Ramskov, til Politiken.
”Vi kan forstå, at kommercielle stationer, hvis annoncer dykker, kan have svært ved at hjælpe. Men DR er ikke på samme måde økonomisk påvirket af coronakrisen. De har faste indtægter. Og DR har jo selv udskudt alle interne produktioner. Men de siger til produktionsselskaberne, at det er deres egen beslutning at indstille produktionerne, og at det derfor også er deres egne omkostninger.”
Hos DR mener man dog at have strakt sig ved at lade producenterne aflevere senere end aftalt og fremskynde betaling.
”Vi tilstræber at være fair, og vi har generelt accepteret forsinkelser på leverancer af programmer på grund af corona, og vi har suspenderet bodsbestemmelser,” siger underdirektør i DR Medier, Lars Høgsberg, til Politiken.
”Ligeledes har vi fremrykket betalingen af vores regninger, så de udbetales umiddelbart efter godkendelse, og ikke som vanligt ved forfaldsdato.”
Kulturkrise
I det hele taget har coronakrisen efterladt den danske kulturbranche noget rådvild.
Det er ganske vist også tilfældet i resten af Danmark, men hvor statsminister Mette Frederiksen og sundhedsminister Magnus Heunicke er blevet rost for at udvise lederskab, kritiseres kulturminister Joy Mogensen fra nærmest alle parter i kulturlivet for ikke at gøre noget for sit område.
”Jeg ville opfatte det som upassende, hvis jeg stod og talte om kultur lige nu,” sagde hun for et par dage siden til Berlingske, og det har vakt kraftige reaktioner.
”Joy Mogensen kalder krisen en samfundskrise, men afviser, at der er tale om en kulturkrise,” siger De Konservatives kulturordfører, Birgitte Bergman, til samme avis og fortsætter:
”Det, synes jeg ærlig talt, er rystende. Det er lige nu, at Joy Mogensen burde sparke døren til Statsministeriet ind og råbe: Kulturkrise!”
Flere penge
Ligesom Konservative kalder både Venstre, Dansk Folkeparti og regeringens egne støttepartier – De Radikale, SF og Enhedslisten – på handling fra kulturministeren.
”Det er vigtigt at få en bred støtte ind i vores nuværende mediestruktur, og derfor taler jeg ikke bare om aviser, men om medier og mediehuse. Kulturen er del af vores demokratiske infrastruktur, og den er på spil nu,” siger medieordfører for De Radikale, Jens Rohde, til Ekko.
”Jeg har lagt forskellige forslag til kulturministeren og regeringen, for det skal jo også ordnes i finansudvalget. Det er regeringens ansvar, pligt og ret at gøre det.”
Joy Mogensen har igangsat en kortlægning af, hvilke aktører i kulturbranchen, der er ramt af akutte problemer og ikke er dækket af de oprettede hjælpepakker. Det skal fremlægges for politikerne i kulturudvalget på mandag.
”Der hvor de nuværende hjælpepakker ikke er brugbare på grund af paragrafferne for medieverdenen, skal de gøres brugbare. Så der skal ændres nogle paragraffer i de nuværende pakker,” mener Jens Rohde.
”Og så skal der simpelthen penge ind i medie- og kulturområdet som en ekstra hjælpeforanstaltning. Vi forventer, at ministeren fremlægger nogle løsninger på mandag, og jeg håber, at de er solide og brugbare.”
Kommentarer