Nyhed
27. mar. 2014 | 21:55

DR’s fiktionschef siger op

Foto | Martin Lehmann
Den anmelderkære tv-serie Arvingerne blev en af de største succeser i Nadia Kløvedal Reich' tid som chef for DR Fiktion.

Nadia Kløvedal Reich afviser kritik af sin ledelsesstil og overlader chefposten for DR Fiktion til dramachef Piv Bernth.

Af Freya Bjørnlund

Chefen for DR’s guldrandede fiktionsafdeling stopper efter seks års ansættelse.

Nadia Kløvedal Reich har søsat et større generationsskifte i DR Fiktion, hvor hun har sagt farvel til de garvede Thorsboe-brødre og goddag til unge tv-forfattere som Maya Ilsøe og Jeppe Gjervig Gram. Kronen på værket blev den anmelderroste familiesaga Arvingerne.

Men undervejs har hun mødt kritik fra egne rækker. Flere kilder fortæller Ekko, at fiktionsafdelingen, især i det seneste halve år, har været præget af intern uro og klager over ledelsen, ligesom flere centrale medarbejdere har forladt arbejdspladsen.

Et krævende job
Nu stopper Nadia Kløvedal Reich på fiktionsafdelingen med udgangen af marts. Hun afløses af dramachef bliver Piv Bernth, som bliver øverste leder af afdelingen, mens en souschef-stilling slås op. Titlen som fiktionschef afskaffes helt.

”Jeg har haft seks gode år i fiktionsafdelingen, og jeg er et sted, hvor min mission på DR Fiktion er gennemført,” siger Nadia Kløvedal Reich til Ekko.

”Jeg har stået for et stort generationsskifte og fået sat en række tv-serier i søen, som jeg er rigtig glad for. Og at være topchef i Danmarks Radio er et krævende job. Så jeg har taget et personligt valg om, at jeg vil søge nogle andre udfordringer.”

Kilder taler ellers om intern uro i DR Fiktion – især i det seneste halve år?

”Mig bekendt har der ikke været det. Piv Bernth og jeg har haft et godt makkerskab og en klar retningslinje for afdelingen. Jeg er ikke bekendt med, at der er samarbejdsproblemer.”

Arven fra Gabold
Efter at have sat dansk tv på verdenskortet med serier som Forbrydelsen, Rejseholdet og Nikolaj og Julie efterlod tv-dramakongen Ingolf Gabold et gabende tomt hul i fiktionsafdelingen i 2012.

Løsningen blev at forfremme indefra. Den nye dramachef blev producenten Piv Bernth, som havde stået i spidsen for DR’s store dramasucceser siden 1998.

Siden dengang har DR Fiktion været et tæt parløb mellem Nadia Kløvedal Reich og Piv Bernth som henholdsvis administrativ og kunstnerisk leder.

”Vi startede sammen for at løfte arven fra Ingolf Gabold og rede trådene ud,” fortæller Piv Bernth. ”Det har været dejligt at være to og støtte hinanden. Der er krusninger i alle samarbejder, men vores samtaler har været frugtbare.”

Men der har været intern uro og utilfredshed med ledelsen?

”Man kan jo ikke gøre alle folk glade. Nogle gange må man tage nogle irriterende beslutninger. Og det er jo meget op og ned.”

Hemmelige projekter
Nadia Kløvedal Reich oplyser, at hun er i forhandlinger om nyt arbejde, men vil ikke komme med nærmere detaljer.

Piv Bernth planlægger ingen revolutionerende ændringer. Hun vil fortsætte arbejdet, hvor hendes forgænger slap.

”Jeg skal fortsætte de projekter, som Nadia og jeg har startet sammen. Vi slutter optagelserne til en julekalenderen Tidsrejsen her om tre dage,” siger hun.

”Og så kommer 1864 jo snart, og optagelserne ser rigtig lovende ud. Vi laver også en komedieserie, 2 mand frem, som Kim Fupz Aakeson skriver, og som bliver vist til efteråret. Og så er der jo sæson to af Arvingerne – og en masse andre ting, jeg ikke må sige noget om endnu!”

Kommentarer

Nadia Kløvedal Reich

Født 1966 i København.

Datter af forfatter Ebbe Kløvedal Reich og billedkunstner Alice Møller Kristensen.

Uddannet sociolog fra RUC.

Chef i DR Fiktion 2008-2014.

Er vokset op i kollektiverne Maos lyst og Nordkrog.

Er tidligere BZ’er og christianit.

© Filmmagasinet Ekko