Nyhed
09. sep. 2014 | 10:00 - Opdateret 09. sep. 2014 | 17:25

Ekko Film Cup ramt af ny pokalkidnapning

Foto | Povl Thomsen
Den eftertragtede Ekko Film Cup-pokal forsvandt første gang i 2010. Da den dukkede op igen, var Girls United, der havde tabt alle sine kampe, håndindgraveret som vinder af turneringen.

Vi bringer en efterlysning: Ekko Film Cup-vandrepokalen er tilsyneladende blevet bortført for anden gang i sin korte livetid. De hovedmistænkte fra Girls United sværger på deres uskyld. OPDATERET.

Af Jesper Olsen

Trods massiv regn var det et vellykket arrangement, da Filmarbejderforeningen, FAF, for nylig skrev sig ind i historiebøgerne med sin tredje sejr i den traditionsrige Ekko Film Cup.

Det spillemæssige niveau svingede måske en smule, men fadøllene var kolde, pølserne sprøde og stemningen høj – både under kampene og til efterfesten.

Men turneringen har desværre fået et beskidt efterspil.

Det lader til, at en langfingret fodboldspiller eller -fan i nattens mulm og mørke er listet af med den attråværdige vandrepokal, der for anden gang i turneringens historie er meldt savnet.

Sidst set på buffetbordet
Pokalen er sidst set på buffetbordet i Valby Boldklubs klubhus, hvor FAF-træner Henrik ”Buller” Jongdahl anbragte den under ovationer efter finalesejren over Nordisk Film.

”Da Povl Thomsen (FAF-holdleder, red.) skulle hjem, kom han hen til os spillere og sagde, at pokalen var væk. Og så gik vores mistanke straks i retning af Girls United,” beretter FAF-topscorer, fotograf Niklas Herskind.

Mistanken mod det farverige Girls United er ikke helt ubegrundet, for det er sket før, at pokalen er blevet nolet på turneringsaftenen.

I 2010 var trofæet sporløst forsvundet i flere måneder, indtil det pludselig dukkede op hos Zentropa – med Girls United håndindgraveret på listen over vinderne, til trods for at de havde tabt alle deres kampe det år.

Afviser discountpokal
Ekko-chefredaktør og turneringsarrangør Claus Christensen lod dengang Girls United slippe ustraffet, men han understregede, at tyveriet ikke måtte gentage sig. Han vil i denne omgang ikke spekulere i eventuelle sanktioner, mens efterforskningen pågår.

”At det nu sker for anden gang, viser, hvor eftertragtet pokalen er. Men det er ærgerligt, for pokalen kostede i sin tid 410 kroner, og det var faktisk mange penge for os dengang,” udtaler han.

Vil det være en idé at anskaffe en billigere pokal til de fremtidige turneringer, som er mindre fristende at stjæle?

”Første år i 2009 have vi faktisk købt én til 85 kroner, den syntes vi dog trods alt var for tarvelig. Men det er i sidste ende symbolværdien, der er eftertragtet, og den kan ikke gøres op i penge. Måske skal vi have et bur med tremmer at låse pokalen ind i til efterfesten.”

Sværger ved Arvingerne 2
En anonym person påtog sig i 2010 skylden på Girls Uniteds vegne, men holdleder Karoline Leth, producer af blandt andet DR-serien Arvingerne, benægter til stadighed ethvert kendskab til det mystiske pokaltyveri for fem år siden.

Hun melder også hus forbi denne gang.

”Jeg kan på det skarpeste bekendtgøre, at Girls United samt Husbands, Sons, Brothers, Friends and Lovers ikke har noget som helst at gøre med, at Ekko-pokalen er forsvundet,” erklærer Karoline Leth.

Vil du sværge ved sæson 2 af Arvingerne?

”Ja, jeg sværger ved Arvingerne 2’s alter. Girls United har absolut intet at gøre med kidnapningen.”

”Men jeg kan naturligvis ikke svare for vores dedikerede fans – hooligans, som kan have været ophidsede over de pludselige ændringer i Girls Uniteds pulje på selve turneringsdagen. Nogle ville kalde det chikane,” tilføjer hun.

Men har Girls United ikke et ansvar for jeres fans’ opførsel? Når Brøndby og FCK’s fans laver ballade, er det jo også klubberne, der må tage skraldet?

”Vi kan ikke tage ansvaret for eventuelle vilde fans, når det er Ekko selv, der har drukket dem fulde til efterfesten.”

Tyveri krævede ninjaskills
Pokalen stod og tronede for enden af spisesalen, synlig for enhver, og fik sjældent lov at være alene ved det velbesøgte buffetbord.

Det ville kræve ninjaskills at få sneget den ned i en taske i al ubemærkethed foran et fyldt lokale.

”Det er det umulige tyveri ved højlys dag, som er Mission Impossible værdigt. Det burde ikke kunne forekomme,” mener Ekkos chefredaktør Claus Christensen.

Kun to hold kunne slippe af sted med det, uden at folk ville tænke nærmere over det.

Det ene er Ekko, der snildt kunne have fjernet pokalen under påskud af, at der skulle ryddes op og rigges til. Og det må da også være bittert for træner Claus Christensen at overrække pokalen til en konkurrent år efter år efter at have set sig eget hold slået ud igen-igen.

”Vi kan sige helt klart, at vi ikke har taget den. Den forsvandt forholdsvist tidligt på aftenen, så vidt jeg er orienteret, og da havde vi travlt med at servere og rydde af,” lyder hans alibi.

Fandenivoldske provocateurs
En anden hovedmistænkt er Super16, turneringens unge, fandenivoldske provocateurs. Super16 stillede med et noget suspekt hold og følte sig bortdømt, da sejren gled dem af hænde.

”Deres træner (instruktør Niels Holstein Kaa, red.) var så ivrig, at han prøvede at købe mig med en rejse til Mexico lige efter turneringen,” fortæller turneringens store profil, Niklas Herskind.

”Jeg sagde selvfølgelig nej tak. Jeg spiller for arbejderklubben, og hvis jeg svigtede, ville det knuse Povl Thomsen og Bullers hjerter,”

En pålidelig kilde på Super16-holdet afviser dog, at der skulle være noget om snakken.

Hvorfor stjæle sin egen pokal?
Og så er der FAF, der som vinder af turneringen ikke ville vække opsigt, hvis de tog pokalen med hjem – det skulle de jo trods alt under alle omstændigheder.

”FAF mente, at de burde have vandrepokalen til ejerskab, nu hvor de havde vundet den tre gange. Hvis de kunne overbevise os om, at pokalen var forsvundet, ville vi jo være nødt til at købe en ny, og så kunne de beholde den gamle,” lyder turneringsarrangør Claus Christensens teori.

Men FAF-holdleder Povl Thomsen dementerer rygterne på det bestemteste.

”Nej, det ville sgu være for dumt. Hvorfor skulle vi da det, når vi har vundet den? Vores træner ’Buller’ har talt med alle spillerne, og der er ikke nogen, som har den.”

”Nu skal vi mødes til en middag her den 19. september. Det ville være for sindssygt, hvis den dukkede op – så ville jeg sidde tilbage med røde ører. Men jeg stoler sgu ikke på nogen mere,” siger Povl Thomsen.

Splintret i seks stykker
Den sagesløse pokal har i øvrigt været en del igennem. Foruden den dobbelte kidnapning og illegale indgravering har den også været splintret i adskillige stykker.

Det skete i fjor, da sejrherrerne fra FAF turede rundt i byen med pokalen på slæb og brugte den som glas – indtil én af spillerne tabte den på en flise i en baghave.

Bundskruen røg ud og forsvandt, og derfor måtte profilen Niklas Herskind aflevere pokalen i seks stykker i en plasticpose til holdleder Povl Thomsen. Siden lykkedes det dog FAF at få samlet pokalen, der ser noget ramponeret ud i dag.

Ved du noget? Tip Ekko!


OPDATERING KL. 17.25
:
Siden denne artikel blev publiceret, er der dukket nye oplysninger op i sagen.

Ekkos chefredaktør Claus Christensen er blevet kontaktet af en anonym afsender, der hævder at være i besiddelse af pokalen – og har medsendt et angiveligt nyt foto af pokalen som bevis. Dets ægthed har indtil videre ikke kunnet bekræftes.

”De splittede kidnappere,” som de underskriver sig, forsikrer, at pokalen er i god behold, men hvad der skal ske herfra, henstår i det uvisse.

Gruppen af kidnappere er nemlig splittet i to yderligtgående fløje.

”I den ene ende findes stemmer, der vil indgravere pokalen, som Girls United gjorde det for et par år siden. I den anden ende af spektret findes stemmer, der vil råde bod på kidnapningen ved også at overlevere enten vin eller flødeboller sammen med pokalen.”

”I midten sidder vi andre og maner til besindighed. Om vi stemmer eller slås os frem til enighed, må resten af dagen vise,” hedder det i mailen, der har afsenderen viharpokalen@gmail.com.

Ekko følger sagen.

Kommentarer

Ekko Film Cup

En årlig begivenhed, hvor Filmmagasinet Ekko samler hele den danske filmbranche til en fodboldturnering.

Startede i 2009, hvor Michael Noer både spillede for Nordisk Films hold og lavede en meget personlig film om turneringen.

Året efter dokumenterede instruktøren Christoffer Boe sejre og nederlag.

I 2011 blev turneringen foreviget af instruktøren Nikolaj Feifer, der som barn led af boldangst.

Vindere

2014: FAF

2013: FAF

2012: Zentropa

2011: FAF

2010: Zentropa

2009: Cosmo Film

© Filmmagasinet Ekko