Nyhed
14. jan. 2021 | 09:36

Ekko Shortlist-talenter laver spillefilm

Foto | Mia Mai Dengsø Graabæk
To unge kvinder prøver at hjælpe hinanden på en sydlandsrejse i Katrine Brocks’ Under bølgerne, over skyerne, der vandt en pris ved Ekko Shortlist Awards 2020.

Filmskabere kendt for stærke kortfilm har fået millionstøtte af Det Danske Filminstitut til at lave spillefilm på talentordningen New Danish Screen.

Af Nicki Bruun

Filmbranchen er ligesom resten af samfundet i venteposition. Indtil videre skal biografer og andre kulturinstitutioner holde lukket til og med den 7. februar.

Men selv om Det Danske Filminstitut fysisk er lukket, bliver der stadig udbetalt støtte til forskellige filmprojekter.

På Filminstituttets liste over filmstøtte kan man se, at der på talentordningen New Danish Screen er blevet givet produktionsstøtte til spillefilm af stortalenter, som er kendt fra onlinehitlisten Ekko Shortlist.

Ved Ekko Shortlist Awards 2020 var Katrine Brocks’ afgangsfilm fra Den Danske Filmskole, Under bølgerne, over skyerne, nomineret til fem priser og vandt for bedste klipning til Nikoline Løgstrup.

Brocks – der sidste år sejrede ved Odense International Film Festival med kortfilmen Uden at blinke – har fået lidt over fem millioner kroner i produktionsstøtte til en film med titlen Den store stilhed.

Den er skrevet af instruktøren og Marianne Lentz, der ved Ekko Shortlist Awards vandt manuskriptprisen for Zinnini Elkingtons En flirt. Lentz skrev også Uden at blinke.

Makkerparret har til Ekko tidligere fortalt, at Den store stilhed er et psykologisk drama med thriller-elementer, der foregår på et katolsk kloster i nutiden.

Børn i reagensglas
Katrine Brocks og Marianne Lentz er ikke de eneste talentfulde kvinder kendt fra Ekko Shortlist, der har fået støtte til en spillefilm hos Filminstituttet.

Også Cecilie McNair, der ligeledes var nomineret ved efterårets Ekko Shortlist Awards med et drama om barnløshed, lille a, har fået lidt over fem millioner i produktionsstøtte på talentordningen.

Instruktøren har fire kortfilm på Ekko Shortlist, men arbejder nu på en spillefilm med navnet Baby Pyramid, som er en videreudvikling af lille a.

”Kort fortalt handler det om, hvem der har retten til at få børn, og hvem der skal bestemme det. Mange børn bliver lavet i et reagensglas i dag, og det kliniske univers tænder mig helt vildt,” har Cecilie McNair sagt i et interview.

På dokumentarfronten er der også film på vej fra instruktører, som på forskellige måder har gjort sig bemærket i Ekkos univers.

Louise Leth er uddannet fra Den Danske Filmskole og var til Ekko Shortlist Awards 2018 nomineret for sin afgangsfilm Vidne, der følger lægen Haifaa Awad. Instruktøren arbejder på en lang dokumentar, der hedder Væbnet med vinger.

Endelig har også Ida Marie Gedbjerg Sørensen – der for nylig skrev en kronik om problemerne i den ungarske filmbranche i Ekkos spalter – fået produktionsstøtte til en dokumentar med titlen 2158 historier om en almindelig mand.

Biers søn på vej
Også nogle mandlige filmskabere har fået produktionsstøtte på talentordningen New Danish Screen.

Satirekollektivet Gigis, der sidste år stod bag animationskomedien Blokhavn, har fået tre millioner kroner til en film med titlen Shabholm. Det kunne tyde på, at de fem mænd bag Gigis arbejder på en fortsættelse eller i hvert fald et projekt i samme stil.

Og så har det ubeskrevne blad Gabriel Bier Gislason fået lidt over fem millioner kroner til en film ved navn Dybbuk.

Ordet stammer fra jødisk mytologi, hvor det dækker over en ond ånd, der har indtaget en død persons krop. Gabriel Bier Gislason er søn af to navnkundige filmskabere: instruktøren Susanne Bier og klipperen Tómas Gislason.

Gabriel Bier Gislason har gået på filmskolen Tisch i New York, og med superproduceren Thomas Heinesen fra Nordisk Film er han godt bakket op. Det tegner altså til, at dansk film har et nyt stortalent i vente.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko