Viborg Animation Festival 2019
27. sep. 2019 | 18:12

Festival med et budskab

Foto | Andreas Bang Kirkegaard
Jane Lyngby Hvid Jensen har været med til at planlægge og afvikle Viborgs animationsfestival siden 2015, og sidste år blev hun valgt som festivalleder.

Festivalleder Jane Lyngby Hvid Jensen vil bruge Viborg Animation Festival til at sætte fokus på de udfordringer, vores klode står overfor.

Af Frederik Hoff

På Viborg Animation Festivals mange udstillinger og filmvisninger er der en rød tråd, som er meget svær at overse.

Om det er uddøende fugle, oversete gopler eller den store, projekterede jordklodeanimation, som kan ses om aftenen på en bygning i Viborg, er det tydeligt, at festivalen har et budskab om menneskers behandling af kloden.

Fra i år og frem til 2021 sætter festivalen med temaet ”Human Impact” fokus på FN’s verdensmål. I år handler det om natur, miljø og økologi, mens empati og menneskelig forståelse kommer i højsædet næste år.

”For os er der ikke noget vigtigere tema i verden lige nu. I virkeligheden havde vi slet ikke noget andet valg,” fortæller festivallederen Jane Lyngby Hvid Jensen.

”Vi vil formidle historier om, hvordan verdenstilstanden er lige nu, men også, hvordan vi kan skabe en bedre verden. Det vil vi gøre gennem animation.”

Bedste læringsmiddel
Festivalens ledelse inviterede i marts den sydkoreanske kunstner Seoro Oh til Viborg for at lave festivalens trailer, som kan ses under artiklen.

”Vi var fra starten klar over, at traileren skulle udtrykke Seoros karakteristiske stil, men i særdeleshed også vores tema. Det ligger i festivalens grundsten, at det er vores fælles verden, der er på spil,” siger Jane Lyngby Hvid Jensen.

Selv om festivalens primære formål er at sætte fokus på animationens potentiale i forskellige sammenhænge, er det for festivallederen lige så vigtigt at vise, hvordan animation kan bruges til at forbedre verdenen.

”Festivalen skal have et samfundsmæssigt afsæt og aftryk. Animation er et klart og let forståeligt medie for alle samfundsgrupper,” siger festivallederen og fortsætter.

”Det er forskningsmæssigt bevist, at hvis du ser en animationsfilm om, hvordan du skal forberede dig på en operation, så husker du det meget bedre, end hvis du blot har læst det på skrift.”

”Vi opererer ud fra den samme tese. Hvis du går ind og ser en animationsfilm eller -værk om, som beskæftiger sig med klodens overlevelse, så fæstner budskabet sig bedre.”

En kop med i tasken
Ud over film og installationer har festivalen også inviteret den franske klimaforsker Gilles Bouef til at kickstarte festivalen med begivenheden ”Human Impact Educational Day”.

150 gymnasieelever og landbrugsskolestuderende blev inviteret til en dagskonference, hvor Bouef lavede et oplæg. Efterfølgende blev de studerende delt ud i grupper og arbejdede visuelt med at formidle historien om, hvordan vi skal løse verdens udfordringer.

Men festivalen har også helt lavpraktisk tænkt økologisk.

”Det har vi gjort i forhold til, hvad vi serverer for vores gæster. Vi har lavet økologiske t-shirts og andet merchandise, og så har vi givet vores gæster en kop med i tasken for at forhindre et overforbrug af plastik.”

Skolebørn laver selv film
For at ramme så bredt som muligt har festivalen også taget en række tiltag, der skal få den yngre generation i tale.

ANIMOK, som består af gratis filmvisninger for skolebørn og daginstitutioner, fylder meget i filmprogrammet. Men der er også prioriteret mere omfattende arrangementer.

”I mandag præsenterede 500 skolebørn deres egne, animerede stopmotion-film i biografen. De har lavet filmene i månederne op til, og vi sørgede for en rigtig filmpremiere med rød løber og en prisoverrækkelse, hvor en professionel jury gav dem en faglig bedømmelse.”

Et andet tiltag er den såkaldte Youth Award.

”Vi giver skoleklasser undervisning i, hvordan man ser og bedømmer film. Og så lader vi dem være jury og uddele en filmpris.”

Simpsons i Sydkorea
Årets gæsteland er Sydkorea, og i den forbindelse har festivalen inviteret en stor mængde koreanske kunstnere til at præsentere deres værker.

”Sydkorea har en imponerende stor og blomstrende animationsscene, og landet får derfor mange opgaver fra andre lande. For eksempel bliver det meste af The Simpsons faktisk produceret der. Og det er gået op i en højere enhed med, at Danmark og Sydkorea i år fejrer 60-året for de diplomatiske forbindelser,” fortæller Jane Lyngby Hvid Jensen.

Viborg Animation Festival giver også noget tilbage til Sydkorea. Til november sender man flere filmprogrammer og en filmkoncert med Aarhus Jazz Orchestra til hovedstaden Seoul.

Årets festival slutter på søndag, og forberedelserne til næste års festival starter allerede i næste uge. I 2020 er Tyskland valgt som gæstenation.

”Tysklands animation er ikke særlig kendt og nok nyt territorium for mange danskere. Vi har igennem mange år opbygget stærke relationer til tyske animationsskoler. Og i det sidste halve år har vi rakt ud efter tyske animationsfestivaler og spillefilmfestivaler. Så det tegner meget lovende,” siger festivallederen tilfreds.

Festivaltrailer: Human Impact

Kommentarer

Jane Lyngby Hvid Jensen

Født 1979 i Fredericia.

Uddannet fra Arkitektskolen Aarhus i 2008.

Startede som videnscenterkoordinator på The Animation Workshop i 2008.

Har tidligere beskæftiget sig med animation i forskningsformidling og arbejdet med kunstneriske udviklingsprojekter.

Blev festivalleder for Viborg Animation Festival i 2018.

© Filmmagasinet Ekko