Nyhed
29. maj 2014 | 23:26 - Opdateret 02. juni 2014 | 14:36

FilmFyn stoler på Zentropa

Foto | FilmFyn
”Det har en stor indirekte effekt for Fyn, at Zentropa har produceret en række strålende film, som er med til at brande og kaste glans over vores område,” siger Bo Damgaard fra fonden FilmFyn.

Den regionale fond FilmFyn føler sig helt tryg ved Zentropa, selvom filmselskabet er blevet sat under skærpet tilsyn af Filminstituttet. Man afventer dog med spænding undersøgelsen af Zentropas revisorfirma.

Af Jesper Olsen

FilmFyn mistænker fortsat ikke Zentropa for at have fiflet med den regionale filmfonds støttemidler, selvom filmselskabet er blevet sat under skærpet tilsyn af Det Danske Filminstitut.

”Det har vi på ingen måde grund til at tro,” siger fondens administrerende direktør Bo Damgaard.

En stikprøveundersøgelse foretaget af Deloitte og bestilt af Filminstituttet rettede ellers i denne uge en hård kritik mod Zentropa og revisionsselskabet JS Revision.

Mens undersøgelsen ikke påviste, at Zentropa havde misbrugt støttemidler, så kritiseredes selskabets regnskaber for at være ugennemsigtige og for at mangle dokumentation for, at alle ydelser er indkøbt til markedspriser.

Alle kender prisen på et kamera
Bo Damgaard hæfter sig dog ved det første: At undersøgelsen ikke afdækkede misbrug af støttemidler.

”Det er træls, at ikke alle forhold omkring Zentropas økonomiadministration har været, som man kunne ønske sig. Men så længe der ikke er dokumenteret overfakturering, må det være det vigtigste. Man har konstateret, at der ikke er grundlag for at kræve midler tilbagebetalt,” siger han.

”Det undrer mig desuden, at markedspriserne kan give anledning til sniksnak, for branchen har længe haft erfaringsbestemte markedspriser som udgangspunkt for støtte og investeringer. Enhver i branchen ved, hvad det koster at leje et kamera i syv uger, så det kan jeg ikke se, at der kan være så meget tvivl om.”

Den oprindelige anledning til undersøgelsen var en række artikler i BT fra slutningen af 2012. Her blev Zentropa beskyldt for gennem et skuffeselskab, Teknik Fyn Aps, at fifle sig til filmstøtte fra FilmFyn, som investerer i produktioner under betingelse af, at producenterne omsætter mindst det dobbelte af støttebeløbet på Fyn.

Ifølge BT fungerede Teknik Fyn Aps’ sommerhus i Nakkebølle som en ren ”faktureringsadresse” for at maksimere omsætningen og dermed støtten.

Afventer afgørelse med spænding
Dengang bad Bo Damgaard om en redegørelse fra Zentropa. Redegørelsen blev udarbejdet af Zentropas revisorselskab, JS Revision, og Damgaard var tilfreds med det, han fik at vide. Det er han stadig, selvom Deloitte i rapporten beklager sig over, at man ikke fik adgang til Teknik Fyn Aps’ regnskabsmateriale.

”Det er jo en gammel historie, men det er en procedure, som FilmFyn har nikket til, fordi den giver både direkte og indirekte omsætning i det fynske filmmiljø. Det har klart været vores vurdering, at Teknik Fyn Aps har været et stort aktiv både for Zentropa og Sydfyn,” siger Bo Damgaard.

Imidlertid rejser Deloitte en skarp kritik af JS Revision, og Det Danske Filminstitut har derfor taget den drastiske beslutning at indberette til Revisornævnet.

”Det er det eneste nye i rapporten for os, og det er interessant. Vi afventer Revisornævnets afgørelse med spænding. Vi er dybt afhængige af, at revisionsselskaber med kendskab til både vores og Filminstituttets vilkår gør deres arbejde ordentligt, og derfor er vi meget optaget af, om JS Revision har udvist god revisorskik,” fortæller Damgaard og tilføjer:

”Tingene skal fandeme være transparente. Det er vigtigt, at det hele bliver grundigt belyst.”

– Hvorfor satte I ikke et uafhængigt selskab til at undersøge kritikken af Zentropa?

”Parallelt med Det Danske Filminstitut og i henhold til Filmlovens paragraf 24 bad vi om en revisorpåtegnet redegørelse. Det fik vi, og herefter var det så, at Filminstituttet satte en uafhængig undersøgelse i gang med revisorselskabet Deloitte.”

Zentropa-film kaster glans over Fyn
Bør I på baggrund af Deloitte-rapporten undersøge, om I har et smuthul, I skal lukke?

”Nej, for jeg mener ikke, at der er blevet udnyttet et smuthul. Da der ikke er produktioner nok på Fyn til hele året, tillader FilmFyn fuldt bevidst, at teknik leases andre steder. Ideen om, at nogle selskaber skal have teknik stående i tolv måneder om året på Fyn, er forfejlet. I øjeblikket har vi kun investeringsmuligheder til at have produktioner kørende omkring seks måneder om året på Fyn,” siger Bo Damgaard.

”Undersøgelsen handler jo om film, hvor kontrakterne er indgået før år 2010 (Den du frygter, Hævnen, I:DA og Mor byttes, red.). Siden har vi indført en stribe klare guidelines for vores investeringer, som producenterne skal overholde, så der ikke fremadrettet kan rejses tvivl.”

Hvordan er Teknik Fyn Aps konkret med til at skabe vækst og arbejdspladser i det fynske filmmiljø, som er et af formålene bag FilmFyn?

”Det har en stor indirekte effekt for Fyn, at Zentropa har produceret en række strålende film, som er med til at brande og kaste glans over vores område. Det er helt uvurderligt,” siger Bo Damgaard og tilføjer:

”Desuden ejer Zentropa den her produktionsejendom i Nakkebølle, som er udgangspunkt for en masse produktioner. Det er et stort aktiv for egnen at have en produktionsejendom, hvor der er aktiviteter året rundt. Herfra kommer der direkte, målelig omsætning, i og med at det er her, man hyrer folk og leaser teknik og så videre.”

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko