Nyhed
12. sep. 2019 | 13:31 - Opdateret 15. sep. 2019 | 13:12

”Ansættelse af tidligere autonom er en fejl”

Foto | uoplyst
En 23-årig Frank Piasecki Poulsen bliver pågrebet af politiet i forbindelse med voldelige demonstrationer mod Pia Kjærsgaard på Nørrebro i 1998.

Kulturministeren afviser at blande sig i ansættelsen af Frank Piasecki Poulsen, som Alex Ahrendtsen fra Dansk Folkeparti vil have til at lægge afstand til fortiden i voldeligt, autonomt miljø.

Af Claus Christensen og Claus Nygaard Petersen

”Hvis du ser mig på gaden, bør du gå over på den anden side. Fuck dig, din lille undermåler.”

Sådan skrev Frank Piasecki Poulsen på Facebook i 2011 om René Fredensborg, fordi journalisten i en Ekko-artikel havde beskrevet, hvordan han i forbindelse med sin ansøgning om støtte på Filminstituttet var blevet tilbudt kokain af instituttets dokumentarfilmkonsulent.

Artiklen var medvirkende årsag til, at konsulenten blev afskediget. Frank Piasecki Poulsen og den pågældende konsulent har været en del af det autonome miljø i 1990’erne, hvor de begge var på den venstreorienterede tv-station TV STOP.

Sagen er blevet aktuel, fordi Frank Piasecki Poulsen pr. 1. oktober er blevet ansat i samme stilling på Filminstituttet, som den fyrede filmkonsulent besad.

Overfald på Kjærsgaard
Frank Piasecki Poulsen forklarede senere i 2011 til B.T., at Facebook-opslaget ikke var ment som en voldstrussel. Han er dog tidligere blevet forbundet med vold.

Som 23-årig elev på Den Danske Filmskoles dokumentarlinje blev han sigtet for et overfald på Pia Kjærsgaard den 24. marts 1998.

Politikeren fra Dansk Folkeparti var taget til Nørrebro for at deltage i et radiointerview, men på Griffenfeldsgade blev hun mødt af en stor gruppe unge og satte sig tilbage i sin taxa. Døren blev imidlertid revet op af en fyr, der tildelte hende slag og spark, hvorefter Kjærsgaard søgte tilflugt i en nærliggende bank.

”Hun skal bare fise af. Hun er racist, og hun har intet at gøre her,” sagde Frank Piasecki Poulsen nogle dage senere til P3 ifølge Ekstra Bladet (1. april). Og i et indslag i TV STOP rekonstruerede Frank Piasecki Poulsen som vidne overfaldet på Pia Kjærsgaard.

Politikeren udpegede Poulsen som gerningsmanden ud fra tv-optagelser. Han blev varetægtsfængslet i syv dage, men erklærede sig uskyldig og endte med at blive frikendt på grund af manglende bevisbyrde.

Poulsen har dog øjensynligt flere gange været i politiets søgelys. I en artikel i B.T. beskrives en 23-årig elev på Filmskolen, der har en slående lighed med Frank Piasecki Poulsen.

”Han er dømt for at befri en anholdt, for fornærmelser mod politiet og for i to tilfælde at have afgivet løgnagtige forklaringer til offentlige myndigheder. Han er sigtet for at deltage i hærværk mod Sandholmlejren 6. marts sammen med andre autonome forud for Folketingsvalget. Han er også dømt for ulovlig indtrængen i Perus ambassade i København,” skriver B.T. den 16. maj 1998.

Armslængdeprincippet
Alex Ahrendtsen, kulturordfører fra Dansk Folkeparti, har spurgt kulturminister Joy Mogensen (S) om hendes holdning til ansættelsen af i dag 44-årige Frank Piasecki Poulsen, der som konsulent sammen med to andre konsulenter skal fordele 53,4 millioner kroner om året.

Kulturministeren afviser dog at blande sig, skriver Mediawatch. Hun henviser til, at det er bestyrelsen for Filminstituttet, der ansætter konsulenterne, og at hun ud fra armslængdeprincippet ikke har nogen indflydelse på ansættelserne.

Alex Ahrendtsen er ikke overrasket over svaret. Han opfordrer i stedet Filminstituttets bestyrelse til at genoverveje ansættelsen. Bestyrelsesformand Anders Kronborg har til DF’s eget medie Dit Overblik udtalt, at man efter en grundig proces har ansat den bedst kvalificerede.

”Normalt skal man som folketingspolitiker ikke blande sig i ansættelsesforhold, men den her sag er så speciel, at jeg bliver nødt til det,” siger Ahrendtsen til Ekko og fortsætter:

”For der er ingen tvivl om, at Frank Piasecki Poulsen har tilhørt det autonome miljø, som er ekstremt voldeligt og samfundsomstyrtende i sine aktiviteter. Og når politiet varetægtsfængsler ham i syv dage, er det alvorligt.”

– Men Frank blev aldrig dømt for overfaldet på Pia Kjærsgaard!

”Politiet har ikke kunnet løfte bevisbyrden, blandt andet fordi der blev slettet optagelser af Frank, som det autonome miljø havde lavet. Hvem der har gjort det, ved vi ikke. Men det afgørende for mig er, om Frank står ved sin fortid eller tager afstand fra den. Ingen af os er perfekte, vi begår alle fejl som unge. Men på mig virker det, som om han stadig står ved sin fortid, og det finder jeg uforeneligt med det magtfulde job som konsulent.”

– Så du er ikke enig med Filminstituttets direktør, når han siger, at konsulentens fortid intet har med Filminstituttet eller ansættelsen at gøre?

”Nej, det er jeg ikke. Hvis Frank havde tilhørt det højreradikale miljø, hvad tror du så, der var sket, når han var blevet ansat? Så havde det være en kæmpestor sag i Politiken, Ekstra Bladet og andre aviser. Men så længe det er det venstreorienterede, voldelige miljø, så er tilgivelsen så lang, at man næsten skammer sig over det.”

Lam undskyldning
– Mener du, at det var en fejl af Filminstituttet at ansætte Frank Piasecki Poulsen?

”Ja, så længe han ikke vil udtale sig og tage afstand fra sin fortid, har Filminstituttet begået en fejl. Det er offentlige skattemidler – altså dine og mine penge – som han skal sidde og fordele. Jeg har det ikke godt med at have en mand siddende på Filminstituttet, som ikke vil lægge afstand til sin voldelige, autonome fortid eller den narkohistorie, som I har bragt.”

– Hvad mener du om narkosagen?

”Vi kan alle sammen i affekt komme til at skrive noget på Facebook. Men det afgørende er, hvordan vi håndterer det bagefter. Han bliver nødt til at lægge 100 procent afstand til det, han har skrevet – og sige: ’Det ville jeg ikke have skrevet i dag.’”

– Men er det ikke fair nok, at Frank siger, han først vil udtale sig, når han starter på jobbet?

”Det er godt nok en lam undskyldning. Han sidder ved telefonen og har masser af tid til at svare. Skal han nu bruge sin arbejdstid på at svare på alle de spørgsmål? Det giver ingen mening. Den her sag skal han have ud af verden, og det er nu!”

Filmmagasinet Ekko har igen taget kontakt til Frank Piasecki Poulsen. Han fastholder, at han først vil udtale sig til 1. oktober, når han starter på jobbet. Og i en e-mail svarer Det Danske Filminstituts Claus Ladegaard, at han ikke har yderligere kommentarer til sagen, som ifølge direktøren intet har med Filminstituttet at gøre.

Poulsen rekonstruerer overfaldet på Pia Kjærsgaard

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko