Forstander: ”Ingen kunne gennemskue det”
Instruktør Pia Bovin har fortalt, hvordan hun som lærer på European Film College allerede i 2018 forsøgte at råbe forstanderen op for at stoppe en grænseoverskridende lærer på skolen.
Læreren – som vi kalder ”Diego” – endte med at blive fyret i marts 2020. Men først efter at adskillige elever havde klaget over læreren.
Højskolens ledelse har gentagne gange udtalt, at man handlede hurtigt og resolut, selv om en optagelse af en samtale mellem forstanderen og en krænket elev viser, at Ellen Riis forsvarede Diego og sagde til eleven, at hun skulle lære selv at sætte grænser.
Skolens undervisere og andet personale har været tavse om sagen, men en tidligere klippelærer på højskolen, Nick Wright, forsvarede i Ekko #87 sin ven Diego. Efter at have læst Ekkos artikler og talt med mere end 40 elever har han dog trukket sine udtalelser tilbage.
”Ét menneske, jeg troede, var min ven, manipulerede og forrådte de ansatte, lærerne og vigtigst af alt elevernes tillid igennem hele hans tid på skolen,” skriver Nick Wright.
Indviklede manipulationer
Ellen Riis fortæller i en e-mail til Ekko, at det gør stort indtryk på hende at læse om Wrights refleksioner og samtaler med tidligere elever.
”Det dokumenterer, at den pågældende lærer, som det er beskrevet, har haft en grænseoverskridende og uacceptabel adfærd, samtidig med at ingen på skolen – elever, lærere, andet personale og ledelse – har kunnet gennemskue den,” skriver Ellen Riis.
Som det fremgår af Ekko #87 har flere daværende og nuværende lærere på European Film College dog over for Ekko bekræftet, at de kendte til problemerne med Diego i flere år, ligesom et stort antal elever fortæller, at de har vidst besked.
”Det gør mig virkelig ondt for de unge, som har været viklet ind i manipulationer, og jeg er berørt over, at jeg ikke har kunnet se bag om tingene,” fortsætter Ellen Riis.
”Først da jeg modtog klagen fra den krænkede unge kvinde, gik det op for mig, at noget var galt, og jeg forsøgte at løse problemet ved at fjerne læreren fra skolen hurtigst muligt.”
Beskyttelse af klageren
Ellen Riis oplyser, at højskolen har taget en lang række initiativer for at sikre, at der ikke sker en gentagelse.
”Dette må aldrig ske igen. Derfor er jeg enig i Nicks holdninger til et eksternt system, som kan håndtere brud på vores retningslinjer,” skriver Ellen Riis.
”Det er allerede en del af det code of conduct (adfærdsregler, red.), som vi udvikler, og som introduceres ved et fællesmøde i næste uge. Vi har en ekstern partner på til at tage eventuelle sager, hvor der selvfølgelig vil være en klar og velbeskrevet procedure, hvor registrering af sagen og beskyttelse af klageren har højeste prioritet.”
”Hvis tidligere elever eller nuværende elever føler behov for det, kan de ligeledes henvende sig og få støtte og rådgivning via denne ordning. Vi melder som sagt vores code of conduct ud, når vi har arbejdet det igennem med de nuværende elever og kommer også til at orientere tidligere elever om vores tiltag.”
Ingen klager
Ellen Riis bliver bakket op af sin daværende viceforstander Paul C. Ryan i påstanden om, at Diegos adfærd var ukendt for ledelsen indtil 2020.
Han fortæller, at han heller ikke havde den mindste mistanke til Diego, og at eleverne har haft masser af muligheder for at klage, hvis de havde fundet Diegos opførsel upassende.
”Min erfaring er, at European film College-elever aldrig har været for sky til at tage problemer op i ugentlige teammøder, én-til-én-møder eller anonyme kursus/lærer-evalueringer,” skriver Paul C. Ryan.
Ryan er regional filmmanager for Innovative Limerick i Irland, og kort tid efter Diego blev fyret for krænkelse af elever, inviterede Ryan ham til at gæsteundervisere.
”Jeg har aldrig hørt klager over den nævnte lærer,” skriver Ryan i dag. ”Tværtimod blev han ofte anerkendt af elever for kvaliteten af sin undervisning, sin arbejdsomhed og sin venlighed. Så vidt jeg ved, havde Ellen ingen klager over ham.”
En ærlig forstander
En ung kvinde flyttede sammen med Diego på højskolen, umiddelbart efter at hun var færdig med sit elevophold i sommeren 2018. Paul C. Ryan husker, at det skabte debat blandt lærerne.
”Nogle af lærerne talte om det og var bekymret over, at det kunne føre til, at flere tidligere elever ville besøge gaden med lærerboliger og forstyrre privatlivet,” skriver Paul C. Ryan og afviser dermed, at indflytningen skulle have ført til en diskussion af Diegos adfærd i forhold til eleverne.
Den tidligere viceforstander benytter også lejligheden til at rose forstanderen.
”Jeg har altid opfattet Ellen Riis som en engageret og betænksom forstander. Hun er en ærlig og ansvarlig leder,” skriver Paul C. Ryan.
Løber fra ansvaret
Instruktør Pia Bovin, der arbejdede på European Film College samtidig med Paul C. Ryan, mener, at den tidligere viceforstander taler mod bedre vidende.
”Elever er blevet krænket på Paul C. Ryans vagt. Han har et medansvar, som han nu forsøger at løbe fra. Når en elev flytter ind hos en lærer, må det være indlysende for enhver, at de har et forhold,” siger Pia Bovin.
”Det er også løgn, at lærerne ikke kendte til problemerne. Flere lærere har holdt øje med Diego, men det var svært at skaffe konkrete beviser på hans overgreb. Det var noget, vi talte meget om, men Ellen Riis afviste vores bekymringer.”
Pia Bovin gav sin opbakning til de elever, der i februar 2020 klagede over Diego. Kort tid efter blev hun fyret. Hun mener, at Paul C. Ryans reaktion viser, hvordan ledelsen på højskolen tænker.
”Ryan lægger ansvaret over på eleverne. Det er både usympatisk og uansvarligt. Eleverne har på skolen kunnet brokke sig over, at der var for mange kikærter i salaten, eller at der blev spillet for mange amerikanske film. Men når vi taler om sexchikane og magtmisbrug, er det meget vanskeligere at tage op.”
”Det er svært at klage til dem, man klager over. For dybest set handler det om forstanderen og viceforstanderen, der har svigtet deres ansvar.”
Højskolesagen i Ekko
Dækning af #MeToo-sagen på European Film College i Ekko #87.
Interview med højskolens forstander Ellen Riis i samme nummer.
Få gratis gave, når du tegner abonnement.
Køb magasinet i kiosker eller få det tilsendt.
Abonnenter kan også læse magasinet digitalt.
Kommentarer