højskolesagen
20. mar. 2021 | 15:55 - Opdateret 22. mar. 2021 | 14:19

”Min ven forrådte lærere og elever”

Foto | uoplyst
Filmhøjskolen i Ebeltoft kritiseres for at have været alt for længe om at stoppe en krænkende lærer. Nu erkender en af lærerens trofaste støtter, at den omtalte krænker i årevis groomede eleverne.

Tidligere klippelærer på European Film College har forsvaret krænkende kollega, men efter at have hørt over 40 elevers beretninger har Nick Wright skiftet mening.

Af Frederik Hoff

Da Ekko arbejdede på afdækningen af #MeToo-sagen på European Film College, var vi i kontakt med flere nuværende og tidligere lærere, som havde svært ved at forstå, hvorfor en lærer var blevet afskediget i marts 2020.

Diego – som vi kalder læreren – havde gennem fire år optrådt grænseoverskridende og udsat flere elever for seksuel chikane og magtmisbrug. Den eneste af de uforstående lærere, som var villig til at udtale sig til artiklen, var skolens tidligere klippelærer, Nick Wright.

”Der findes ikke den højskolelærer, som ikke er kommet skævt ud af det med mindst én elev,” siger han i Ekko #87, der udkom i februar.

Diego var en af Nick Wrights tætteste kollegaer på højskolen, og derfor troede han ikke på elevernes anklager. Men i en story på sin Instagram-side fremgår det, at den britiske filmklipper nu har skiftet mening.

”Jeg er stadig ved at finde hoved og hale i, hvad der skete med ’Diego’, efterhånden som jeg taler med flere og flere tidligere elever. Jeg ved, at én, jeg troede, var min ven, manipulerede og forrådte de ansatte, lærerne og vigtigst af alt elevernes tillid igennem hele hans tid på skolen,” skriver han.

Nick Wright karakteriserer i sit opslag Diegos adfærd som ”grooming” – et engelsk ord for, hvordan en krænker opbygger en relation til et ungt menneske med henblik på at begå et seksuelt overgreb.

”Jeg har så ondt af dem, som det har påvirket, og jeg er så ked af, at nogle følte, at de ikke kunne tale med mig om det.”

”Jeg forstår fuldstændigt hvorfor, og jeg er ked af, at jeg fandt det svært at acceptere historierne i begyndelsen på grund af mine egne oplevelser med nogle af mine tidligere kolleger. Indtil videre lytter jeg bare, og jeg er her for alle, der gerne vil tale.”

Skrækkelige historier
Til Ekko uddyber Nick Wright, hvorfor han har ændret holdning til sagen.

”Før jeg første gang talte med Ekko, havde jeg kun hørt den ene side af historien, og det var fra en person, som jeg dengang troede, var en hæderlig, pålidelig ven,” skriver Wright i en e-mail.

”Efter artiklerne begyndte at komme ud, har jeg fået talt med tidligere elever fra alle de årgange, jeg underviste. Deres skrækkelige historier har foruroligende ligheder, og det har ændret mit perspektiv fuldstændigt.”

”Jeg har indtil videre talt med over 40 studerende om deres oplevelser, og mange er stadig i gang med at dele dem med mig.”

Bovin har hjulpet eleverne
Instruktøren Pia Bovin, der i foråret 2020 selv blev fyret fra European Film College, har bragt højskolens #MeToo-sag frem i Ekko.

Hun hævder, at hun allerede i 2018 fortalte højskoleforstander Ellen Riis om Diegos opførsel, uden at forstanderen foretog sig noget. Riis har imidlertid afvist at have haft kendskab til problemerne med Diego, før en elev – som vi kalder Nadine – skrev en klage i februar 2020.

Nick Wright tager i Ekko #87 afstand fra Pia Bovin. Han kalder hende en ”berømt bølle” og tilføjer: ”Hun elsker kaos og skabte med vilje et fjendtligt arbejdsmiljø på skolen.”

– Har du også ændret holdning til Pia Bovin efter elevernes beretninger?

”Min egen personlige oplevelse med Pias grænseoverskridende adfærd og mobning er ikke relevant. Selv om hendes ry for at splitte folk ad har gjort det vanskeligt for nogle at fokusere på det vigtige, har hun ikke desto mindre gjort det muligt for disse modige studerende at dele deres historier og begynde at behandle deres oplevelser.”

Posttraumatisk rådgivning
Nick Wright vil ikke direkte kritisere højskolens håndtering af sagen.

”Jeg forlod Danmark i juli 2019, så jeg har ikke førstehåndskendskab til, hvordan de specifikke beskyldninger blev håndteret,” skriver han.

”Jeg mener dog, at alle klager over seksuel forseelse skal registreres og behandles, også selv om de fremsættes anonymt eller af en tredjepart. Og den øjeblikkelige beskyttelse af studerende er af største betydning.”

”Desuden mener jeg, at en efterforskning bør udføres af en uafhængig part, der er uddannet i håndtering af traumer og seksuelle forseelser, og at posttraumatisk rådgivning bør tilbydes alle de berørte.”

Ellen Riis havde ikke mulighed for at svare på forslaget om professionel hjælp til ofre inden deadline.

Hun har tidligere sagt i  Ekko, at hun i februar 2020 tilbød den krænkede elev Nadine psykologhjælp. I tirsdags kunne vi dog dokumentere, at forstanderen bad eleven tale med psykolog John Row for at få ham til at evaluere elevens klage og hjælpe forstanderen med at håndtere sagen.

Pia Bovin giver ikke meget for Nick Wrights nye udmelding.

”Han fralægger sig ansvaret. I virkeligheden siger han, at på grund af min personlighed var han ikke i stand til at reagere på det, der skete. I stedet for at give mig en undskyldning fastholder han, at der er noget galt med mig. Det er voldsomt, i betragtning af at jeg på højskolen forsøgte at råbe forstanderen og lærerne – inklusive Nick Wright – op om problemerne med Diego helt tilbage i 2018.”

Kommentarer

Højskolesagen i Ekko

Dækning af #MeToo-sagen på European Film College i Ekko #87.

Interview med højskolens forstander Ellen Riis.

Få gratis gave, når du tegner abonnement.

Køb magasinet i kiosker eller få det tilsendt.

Abonnenter kan også læse magasinet digitalt.

© Filmmagasinet Ekko