Nyhed
09. maj 2020 | 19:01 - Opdateret 11. maj 2020 | 10:56

Jan Grarups advokat truer med sagsanlæg

Foto | Good Company Pictures
Krigsfotografen tegner et positivt portræt af Jan Grarup som fotograf ude i verden og omsorgsfuld familiefar på hjemmefronten. Men visse familiemedlemmer har en noget opfattelse, og nu er filmen endt i en juridisk tvist.

Advokat kræver, at Sara Bjerg Møller trækker sine udtalelser i Ekko om mesterfotografen Jan Grarup tilbage og siger undskyld, men det vil hun ikke.

Af Claus Christensen

”I familien er vi både dybt rystede og chokerede over sagen. Ellers har jeg ikke yderligere kommentarer til det.”

Sådan sagde stjernefotografen Jan Grarup, da B.T. fulgte op på Ekkos afsløring af, at to familiemedlemmer føler sig misbrugt af Jan Grarup i forbindelse med Boris B. Bertrams Krigsfotografen.

Sara og Jonathan Bjerg Møller mener ikke bare, at filmen – der kan ses på DRTV – laver et falsk helteportræt af Jan Grarup. De fremhæver også, at bisættelsen af deres halvsøster Zasha Sekjær, som er Grarups ekskone – optræder i filmen uden deres samtykke.

”At opdage, at Jans film faktisk ikke handlede om hans karriere, som vi – Zasha og hendes familie – fik at vide af ham, men en historiebue om, hvordan Zashas død påvirkede ham, har været et forræderi af dybeste art,” udtalte Sara Bjerg Møller i Filmmagasinet Ekko.

”Zashas sygdom og børnenes sorg udnyttes hensynsløst til at tegne et billede af Jan Grarup, så han kan sælge flere foredrag, bøger og billeder,” fortsatte Møller og konkluderede, at han ”drager fordel af hendes død”.

Disse udsagn har fået Morten Erritzøe Christensen fra advokatselskabet Kennedys til at henvende sig til familiemedlemmernes advokat. Han vurderer, at de overtræder straffelovens paragraf 267 om ærekrænkelse, der kan give op til ét års fængsel.

Krænkende tilsvining
Sara Bjerg Møller har fået ti dage til at sige undskyld og trække udtalelserne tilbage. Ellers vil det få et retsligt efterspil.

Morten Erritzøe Christensen skriver, at Jan Grarup i en længevarende familiefejde er offer for en personlig vendetta, som fotografen tager med ophøjet ro.

”Jan tager det imidlertid ikke med ro, at vendettaen nu i meget høj grad påvirker hans børn,” skriver advokaten og forklarer, at Jans børn igen og igen skal læse om ”de ulykkelige omstændigheder i forbindelse med deres mors død” og samtidig opleve ”en krænkende tilsvining af deres far i samme forbindelse.”

Morten Erritzøe Christensen optrådte for knapt to uger siden som eksklusiv gæst i Jan Grarups faste Radio4-program I orkanens øje, hvor værten slog et slag for Christensens filantropiske engagement i truede dyrearter i Afrika. Radio4 oplyser, at Christensen først efter programmet er blevet Grarups advokat.

Kun til privat brug
Krigsfotografen handler om, hvordan Jan Grarup træder i karakter som far til tre teenagebørn, da hans ekskone bliver syg og dør af kræft.

Dagen før bisættelsen skrev Jan Grarup til Sara og Jonathan Bjerg Møller samt Zashas andre familiemedlemmer og spurgte, om Boris B. Bertram måtte filme mindehøjtideligheden.

Efter en hård og årelang skilsmisse var Grarup ikke længere en del af Zashas familie, og to af børnene var umyndige. Men Grarup argumenterede med, at optagelserne kun var til privat brug for børnene, så de senere i livet havde et minde om afskeden med deres mor.

Alligevel endte optagelserne i Krigsfotografen, hvor de spiller en central rolle som et følelsesmæssigt højdepunkt. Det var hverken Sara eller Jonathan klar over. De blev ikke før premieren eller DR-visningen kontaktet af filmselskabet, og produceren Katrine A. Sahlstrøm har til Ekko forklaret, at selskabet overlod det til Jan Grarup at indhente den nødvendige tilladelse fra Zashas familiemedlemmer.

I dag bakker Zashas mor og anden halvbror op om filmen, og det samme gør hendes tre børn.

Grundløst
Pressenævnet i både Danmark og Norge, hvor filmen også er blevet vist, er i gang med at behandle sagen, ligesom det danske politi har indledt en undersøgelse. Nu kan sagen også udmønte sig i et privat søgsmål.

Vibeke Borberg, som har været forskningschef i medieret på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, er advokat for Sara Bjerg Møller. Hun bekræfter, at sidstnævnte står ved sine citater i Ekko.

”Sara er blevet helt korrekt citeret, og henvendelsen fra advokaten får hende ikke til at trække dem tilbage.”

Er udtalelserne efter din mening injurierende?

”Nej, det forekommer helt grundløst. Der er intet af det, Sara siger til Ekko, som overtræder grænserne for ytringsfriheden.”

– Det er dog meget alvorlige udtalelser?

”Det er nu engang sådan, Sara oplever filmens fremstilling af Jan Grarup. Hun kommer ikke med konkrete beskyldninger om Jan som far, men er kritisk over for det billede, filmen tegner af ham, og hun mener ikke, det stemmer overens med virkeligheden. Det har hun selvfølgelig lov til at sige, selv om det kan virke stødende.”

– Men er der dækning for at sige, at Jan Grarup drager en fordel af ekskonens død?

”Det er ikke op til mig at vurdere. Jeg vurderer bare, om Saras ytringer ligger inden for de rammer, som ytringsfriheden giver. Og det er jeg slet ikke i tvivl om, at de gør.”

Efterspil i USA
Sara Bjerg Møller er til daglig lektor i international sikkerhed ved universitetet Seton Hall i New Jersey.

Morten Erritzøe Christensen skriver, at han har kontaktet sine kolleger på Kennedys kontor i New York for at rejse sagen efter amerikansk delstatsret. Men det undrer Vibeke Borberg.

”Hvis man skal tage budskabet i brevet for pålydende, lyder det som en vanskelig sag at prøve at få nogen dømt for injurier efter dansk ret ved en amerikansk delstatsdomstol. En amerikansk dommer kan ikke vurdere en injuriesag efter straffelovens paragraf 267, men kun tage stilling efter de regler, der gælder i USA. Og de fleste ved jo, at den amerikanske injurielovgivning er noget lempeligere end i Danmark, så det er ikke lettere at få Sara dømt derovre end her.”

– Er du overrasket over reaktionen?

”Ja, den er lidt usædvanlig. For faktisk er der stadig ikke nogen, som har forholdt sig til det grundlæggende problem, som Sara og Jonathan har rejst. Nemlig at Krigsfotografen indeholder optagelser, som er private, og der er ikke et samtykke fra de to søskende til brugen af dem i filmen. Man prøver at flytte fokus fra det, sagen handler om, til noget, der ikke forekommer særligt relevant.”

Det er ikke første gang, at Jan Grarup har reageret voldsomt på medieomtale.

Da Dagbladet Information i september 2019 researchede på en kritisk artikel om fotografen, kom han avisen i forkøbet med en usædvanlig pressemeddelelse. Her tog han afstand fra, hvad han kaldte Informations smædekampagne og aflyste en bogreception og interviews for at ”beskytte sine børn”. Information endte med at droppe artiklen.

Ekko har kontaktet Jan Grarup og hans advokat Morten Erritzøe Christensen for at høre, om de vil gøre alvor af truslen om sagsanlæg. Kun Grarup er vendt tilbage, og han har ingen kommenterer.

Trailer: Krigsfotografen

Kommentarer

Krigsfotografen

Boris B. Bertrams film om Jan Grarup havde gallapremiere i Imperial 15. september 2019.

Den kan ses på DRTV.

I dokumentaren får fotografen ansvaret for tre teenagebørn, da ekskonen Zasha Sekjær bliver syg og dør.

Januar 2020 klagede Zashas halvbror og -søster over, at filmen indeholder en bisættelsesscene uden deres samtykke.

Sagen er endt i Pressenævnet i Danmark og Norge, mens politiet herhjemme også er i gang med at undersøge den.

© Filmmagasinet Ekko