Ugens streaming
10. maj 2019 | 17:24

Streaming: Komik i magtens centrum

Foto | Patti Perret
Zach Galifianakis og Will Ferrell er på slap linje som to ikke videre oplyste mænd, der kæmper om den politiske magt i The Campaign.

Midt i en ophedet valgkamp guider vi til film og serier, der humoristisk giver et indblik i det politiske maskinrums beskidte spil.

Af Nicki Bruun

Der er valgkamp i Danmark, og den slags er ikke altid lige kønt.

Det grimme ord ”nazisvin” er blevet ytret i det mest folkelige af alle DR’s programmer – Aftenshowet – i et interview med allestedsnærværende Rasmus Paludan og Mimi Jakobsen.

I film og serier er det som oftest det beskidte spil i magtens korridorer, der er fokus på. Det kan være oplysende og deprimerende, men det kan også være utrolig morsomt.

I anledning af de forestående valg til både Folketinget og EU, anbefaler vi i denne uge fem film og serier, der har blik for komikken i politikken. Det kan serveres både raffineret og lavpandet, og så kommer der faktisk ofte god humor ud af absurde øjeblikke.

Veep

Man kunne nærmest bare samle fem titler af Armando Ianucci, og så ville der være en glimrende liste med film og serier om politisk komik. Briten har stået bag serien The Thick of It og filmene In the Loop og Stalins død, der alle er fremragende skildringer af politiske kampe i henholdsvis Storbritannien og Sovjetunionen.

Men lad os denne gang hylde hans amerikanske hjertebarn Veep. Vi er pt. i gang med sidste sæson af serien, som har fulgt med tiden i den politiske verdens stigende vanvid.

Alene seriens opfindsomme måder at bande og svine hinanden til på, gør levebrødspolitikeren Selena Meyer og hendes stab til et underholdende bekendtskab. Men sæsonen viser med vid og bid også, at magthaverne nok er endnu dummere end resten af befolkningen.

Streames på HBO Nordic og C More

 

Dagbog fra midten

Det er mest ufrivilligt komisk, når Christoffer Guldbrandsen i sin dokumentar fra 2009 viser, hvad der kræves for at starte et nyt parti. Dagbog fra midten følger Ny Alliances storhed og fald, men er bedst, når vi kommer ind i maskinrummet med interne stridigheder om taktikken.

Stifterne af partiet – Naser Khader, Gitte Seeberg og Anders Samuelsen – lukker dokumentaristen, som satte ild i det politiske Danmark med Den hemmelige krig, ind i det allerhelligste.

Det fortryder de nok. Særligt Naser Khader kommer til at fremstå aldeles grinagtig, når han sammen med sin spindoktor forsøger at blive en rigtig politiker.

Streames på DRTV og Filmcentralen

 

Præsidentens mænd

Aaron Sorkins tv-serie med den engelske titel The West Wing handler om livet i Det Hvide Hus og er i udgangspunktet ikke en komedieserie.

Men takket være pingpong-dialoger, er man konstant underholdt og må ofte trække på smilebåndet, når den idealistiske præsident Bartlet og hans stab tackler udfordringer over syv sæsoner.

Præsidentens mænd fik undervejs i sin tv-periode, der gik fra 1999 til 2006, flere gange kritik for at være alt for venstreorienteret. Sorkins politiske sympatier skinner da også tydeligt igennem, men man må også bare sige, at det er forfriskende med et idealistisk blik på politik midt i mismodet.

Streames på C More

 

Wag the Dog

Når halen logrer med hunden lyder den danske titel på Barry Levinsons satire over den politiske verden anno 1997. De sproglige metaforer kan være svære at hitte rede i, men til gengæld er filmen ret klar i sin komiske fremstilling af politisk dobbeltmoral.

En spindoktor (Robert De Niro) og en Hollywood-producer (Dustin Hoffman) opfinder en fiktiv krig i Albanien, da den siddende præsident kort før valget bliver fanget i en sexskandale med en mindreårig.

Filmen fik premiere på et tidspunkt, hvor USA smed bomber i Irak, mens præsident Bill Clinton stod midt i en skandale efter afsløringerne om hans udenomsægteskabelige affære med Monica Lewinsky. Tossestregerne er med andre ord ikke så langt fra virkeligheden, som man kunne håbe.

Streames på SF Anytime og iTunes

 

The Campaign

Komikken er trukket ned på et mildt sagt lavpandet niveau i The Campaign fra 2012.

Men det er altså morsomt på en temmelig morbid måde, når Will Ferrells præsidentkandidat Cam Brady i sin frustration over modstanderen kommer til at hamre en knytnæve i hovedet på en baby.

Der er dømt crazy-komik for alle pengene i filmen, hvor Zach Galifianakis spiller den enfoldige Marty Huggins, der bliver kørt i stilling som konkurrent til en plads i Kongressen. Undervejs gør filmen grin med det amerikanske stemmesystem og pengenes magt, når der er valg i Guds eget land.

Streames på Netflix

Kommentarer

Hver uge giver Ekko fem bud på, hvad du skal streame.

Vi anbefaler både film og tv-serier.

I denne uge udvælger vi sjove film og serier om politik.

© Filmmagasinet Ekko