Nyhed
22. jan. 2020 | 15:51 - Opdateret 22. jan. 2020 | 17:06

Kritik af instruktør bag film om terrorangreb

Foto | Christian Geisnæs
Ole Christian Madsen instruerer Ken Vedsegaard og Nikolaj Coster-Waldau, der spiller henholdsvis politiinspektør og aktionsstyrkebetjent i terrordramaet Krudttønden.

”Så bliver det ikke mere politisk korrekt,” skriver forfatter og overlevende fra dansk terrorangreb om Ole Christian Madsens udtalelser om Krudttønden i nyt Ekko.

Af Nicki Bruun

I går kom den første trailer til Ole Christian Madsens filmatisering af terrorangrebet på Krudttønden.

Instruktøren fortæller i et otte sider stort interview i det nye Ekko om arbejdet med filmen, der følger fire mænd: de autentiske drabsofre Finn Nørgaard og Dan Uzan, terroristen Omar el-Hussein og den fiktive betjent Rico.

Men hans ord er faldet journalisten Helle Merete Brix for brystet. Hun var ordstyrer for arrangementet om ytringsfrihed i Krudttønden, da Omar el-Hussein angreb for snart fem år siden. Hun har siden udgivet bøgerne Gud og profeten tilgiver ikke og Blandt kolibrier og kalasjnikover.

”Madsen siger på et tidspunkt i interviewet: ’Omar el-Hussein er det, han gør. Om det er sympatisk eller usympatisk, må publikum selv tage stilling til, men en pointe er, at der er noget rystende ved at se én, der er vokset op i samme land som filmens andre roller stå og skyde på andre danskere,’” citerer Helle Merete Brix på sin Facebook-side, før hun kritiserer instruktøren.

”Så bliver det ikke mere politisk korrekt. Der siges meget andet vrøvl i det interview, der er omtrent så selvhøjtideligt, som det han gav til Weekendavisen sidste år, og som kunne være udsendt af hans egen kommunikationsafdeling.”

Kunst og terror
Helle Merete Brix skriver i Facebook-opslaget desuden, at Ole Christian Madsen lod hende og to andre, den svenske Muhammed-tegner Lars Vilks og journalisten Kasper Nesager-Hansen, se Krudttønden i december.

De tre har sammen redigeret bogen Når kunsten terroriseres, der udkommer 2. marts. Som optakt bliver der den 25. januar afholdt en konference, som markerer femåret for angrebet på Krudttønden.

Her er et af punkterne ifølge en pressemeddelelse: ”Hvordan man som overlevende fra angrebet på Synagogen ikke har noget at skulle have sagt i forhold til Ole Christian Madsens kommende spillefilm Krudttønden.”

”Vi ville gerne se filmen grundet arbejdet med bogen om kunst og terror. Men vi har naturligvis lovet ikke at sige noget om filmen, før den har premiere. Så det gør vi ikke,” skriver Helle Merete Brix, der dog ikke ligefrem sender noget positivt signal om filmen med sin Facebook-opdatering.

Her ærgrer hun sig også over, at Ole Christian Madsen ikke deltager i weekendens konference.

”Vi havde dog gerne talt med Madsen om arbejdet og de etiske overvejelser omkring filmen på konferencen om kunst og terror på lørdag. Der er nu udsolgt, men Madsen, der aldrig gav et klart svar på, om han ville komme eller ej, skal stadig være velkommen, så finder vi en stol. Eller en instruktør-kran. Det er bare at ringe.”

Ekko har været i kontakt med Ole Christian Madsen, der oplyser, at han er i USA for at arbejde og derfor ikke kan deltage i konferencen i København. Derudover ønsker instruktøren på nuværende tidspunkt ikke at gå ind i en diskussion med Helle Merete Brix.

Trailer: Krudttønden

Kommentarer

Ekko #84

Stort interview med Ole Christian Madsen om Krudttønden i Ekkos nye nummer.

Køb magasinet i kiosker eller få det tilsendt.

Hvis du tegner abonnement, kan du vælge mellem halv pris på tolv kvalitetsfilm eller én gratis biografbillet.

Abonnenter har også adgang til magasinet digitalt.

© Filmmagasinet Ekko