Nyhed
12. aug. 2020 | 11:40

Radikale Venstre vil finde penge til biografer

Foto | Steen Brogaard
”Joy Mogensen svigter sit ansvar som kulturens minister,” siger Zenia Stampe fra Radikale Venstre med henvisning til de lukningstruede biografer, der ikke har fået hjælp i sommerens store kulturstøttepakke.

De Radikales Zenia Stampe vil forsøge at finde penge til lukningstruede biografer. Flere partier kritiserer kulturministeren for at sende problemet videre til Erhvervsministeriet.

Af Lasse Torp Hansen

”Jeg synes, det er en dårlig undskyldning for ikke at gøre noget.” 

Sådan siger Radikale Venstres kulturordfører Zenia Stampe om Socialdemokratiets udmelding om, at biograferne ikke kan forvente støtte fra Kulturministeriet, fordi de hører under Erhvervsministeriet. 

I torsdags kunne vi berette, at flere danske provinsbiografer og mindst én art cinema er truet af lukning. De blev udelukket fra den sommerpakke på 700 millioner kroner, som havde til formål at hjælpe dele af kulturlivet i løbet af sommeren. 

Angiveligt fordi de ikke var kulturelle nok. 

Selv om det for Zenia Stampe er ligegyldigt, hvilket ministerium som skal hjælpe biograferne, forstår hun ikke, hvorfor det ikke bliver taget op af kulturministeren. 

”Hvis man sender biograferne ud i et tomrum, svigter man sit ansvar som kulturens minister og som den, der skal beskytte kulturen i Danmark. Kulturministeren kan ikke bare sende problemet videre,” siger Zenia Stampe.

Tager sagen i egen hånd
Radikale Venstres kulturordfører har en løbende kontakt med biografernes brancheorganisations formand Lars Werge, som hun forventer snarest vil tilbagemelde om branchens forskellige behov og udfordringer.

”Biograferne spiller en rolle i lokalsamfundet og for kulturlivet. Derfor ønsker jeg at høre, hvilken hjælp de har brug for. Det er trist, at regeringen ikke selv gør dette arbejde,” siger Zenia Stampe.

Radikale Venstres kulturordfører er frustreret over regeringens passivitet på kulturområdet.

”Vi må improvisere, da vi ikke rigtigt får hjælp fra regeringen. Der bliver meldt pas, med mindre vi selv finder pengene og et flertal i Folketinget. Det gør vi så – fra område til område.”

Som et eksempel nævner hun hjælp til de filmproduktioner, der hverken får støtte fra Det Danske Filminstitut eller Danmarks Radio.

”Vi har fundet penge i form af tyve millioner fra udlodningsmidlerne fra Danske Spil. På Det Danske Filminstitut støtter de stadig deres igangværende produktioner, men tager pengene fra nye projekter. Vi leder også efter penge til instituttet, så de ikke behøver at aflyse fremtidige projekter.”

Livsfarlig situation
Flere partier i Folketinget er enige med Zenia Stampe. De mener, at kulturministeren ikke gør nok for biograferne.

”Om noget er biograferne kultur. At sige noget andet svarer til at mene, at bagerens brød ikke er rigtigt brød. Jeg er helt målløs,” udtaler kulturordfører Pernille Bendixen fra Dansk Folkeparti.

Hvis det står til hende, får biograferne hjælp til at komme på højkant igen.

”Der er intet på tegnebrættet fra ministeriet. Vores bedste støttemodel er at se på biografernes omsætning sidste år og sammenligne med i år. På den måde kan vi se, hvor mange penge de har mistet på grund af coronakrisen.”

Pernille Bendixen vil ikke udelukke at trække kulturministeren i samråd.

”Vi har ikke planer om det lige nu, men det kunne da godt blive nødvendigt. For jeg savner, at kulturministeren kommer på banen i denne sag.”

Torsten Gejl fra Alternativet mener også, at biografernes situation bør tages op til overvejelse igen.

”Biograferne har en kæmpe opgave som formidler af dansk kultur. Vi skal tage det op igen for at finde ud af, om biograferne er efterladt i en livsfarlig situation,” siger Torsten Gejl.

Hjælp til art cinemas
Søren Søndergaard fra Enhedslisten er på linje med Torsten Gejl.

”I min verden er biograferne lige så meget kultur som teatrene. Jeg synes, det er utroligt vigtigt, at man gør, hvad man kan for at holde biograferne i live,” siger han. 

Tidligere formand og stifter af Alternativet, Uffe Elbæk, sympatiserer også med biografernes situation og frygter for kulturbranchen som helhed.

”Film er kultur, og derfor bør man betragte biografer som kulturinstitutioner. Der er både store og mindre biografer, og så er der art cinemas. Sidstnævnte burde som minimum få samme støtte som museer, så de kan tilbyde billetter til halv pris.”

Elleve art cinemas har i 2020 fået støtte fra Det Danske Filminstitut, som hører under Kulturministeriet. Det er biografer som Vester Vov Vov i København, Cafébiografen i Odense, Øst for Paradis i Aarhus, Biffen i Aalborg og Den Lille Biograf i Esbjerg.

Uffe Elbæk tilføjer, at også andre kulturinstitutioner end biograferne bliver svigtet under coronavirus.

”Vi er nødt til at have en helt anden måde at diskutere kulturlivet på. Vi er blevet klogere på, hvor sart kulturøkonomien er. Det er et wakeup-call.”

Særligt øje på foreningsbiograferne
Socialdemokratiets kulturordfører Kasper Sand Kjær er enig i, at biograferne er kultur.

”Selvfølgelig er biograferne også kultur. Det håber jeg ikke, at biograferne eller filmskaberne er i tvivl om, vi mener,” siger kulturordføreren.

Ifølge Kasper Sand Kjær bør biograferne dog søge midler i Erhvervsministeriet og ikke i Kulturministeriet.

”Sommerpakken blev lavet for at stimulere nogle af institutionerne. Den skulle sætte gang i økonomien og give danskerne gode oplevelser.”

”Pakken var enkeltstående. Vi har løbende lavet hjælpepakker til andre i erhvervslivet, og biograferne har mulighed for at søge nogle af disse pakker.”

Når biograferne er kommet til at høre under erhverv, skyldes det, at størstedelen af biograferne er drevet et hundrede procent kommercielt.

”De fleste biografer er almindelige, private virksomheder. De får jo normalt heller ikke støtte af Kulturministeriet. Men der er nogle små, foreningsdrevne biografer, som vi har et særligt øje på,” siger Kasper Sand Kjær.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko