Udskældt ministerium søger pressechef
Kulturminister Joy Mogensen (S) er udsat for massiv kritik.
Manglende synlighed og en dårlig håndtering af coronakrise for kulturlivet har fået branchefolk, meningsdannere og politikere til nærmest at afskrive ministeren.
Nu tager Kulturministeriet initiativ til at styrke kommunikationen. I tirsdags blev en stilling slået op til en ny pressechef i ministeriet, som med opslagets ord skal være ”proaktiv”.
Der lægges vægt på, at pressechefen ”kan planlægge lancering af ministerens egne udspil og dagsordner på tværs af platforme”.
Pressechefen skal med andre ord ikke bare servicere mediernes journalister, der henvender sig, men også arbejde aktivt på at få kulturministerens politik kommunikeret til befolkningen via medierne.
”Den nye pressechef skal hjælpe med betjening af pressen og medierne og være med til at sikre, at Kulturministeriet er dagsordenssættende inden for kultur, idræts- og foreningslivet og formidle regeringens politik,” skriver Kulturministeriet i en mail til Filmmagasinet Ekko og fortsætter:
”Samme type ansættelse ses også i andre ministerier, hvor der er pressechefer ansat i lignende organisatoriske konstruktioner. Ansættelsen skal ses i lyset af den fortsatte medieudvikling de seneste år og udviklingen i organisationen. Pressechefen supplerer derfor de øvrige medarbejdere i Kulturministeriets koncern.”
Taler kulturen ned
Kulturminister Joy Mogensen blev allerede i begyndelsen af coronakrisen kritiseret, fordi hun ikke ønskede at tale kultur i krisetider, til trods for at branchens indtægter forsvandt fra den ene dag til den anden.
I stedet henviste hun det kriseramte kulturliv til at søge økonomisk hjælp i eksisterende puljer for selvstændige erhvervsdrivende. Først efter hårdt politisk pres indkaldte hun til forhandlinger om sommerpakken, som skulle holde liv i kulturlivet.
Puljen på 700 millioner kroner har blandt andet givet museer og zoologiske haver mulighed for at tilbyde halv pris på entré under coronakrisen.
Landets biografer har dog været udelukket fra hjælpepakken, og som Ekko kunne afsløre den 6. august, så nærmer flere provinsbiografer sig konkurs. Mange storsælgende amerikanske film er blevet udsat til næste år, og samtidig oplever biograferne en unfair konkurrence fra sommerpakken.
Fejlbehandling af biografer
I første omgang afviste kulturminister Joy Mogensen kritikken med den begrundelse, at hjælpepakken var henvendt til de kulturtilbud, der er støttet af det offentlige.
”Aftalen afspejler, at et bredt politisk flertal har valgt at have fokus på de klassiske kulturtilbud, som ikke opererer på fuldt ud kommercielle vilkår,” skrev Joy Mogensen til Ekko.
Men efter en hård kritik fra flere partier erkendte kulturministeren, at det var en fejl af udelukke biografer.
”Regeringens indstilling har hele tiden været, at man skulle hjælpe de danske biografer, det har alene været et spørgsmål om hvordan. Den oprindelige vurdering viser sig nu formentlig at være forkert,” udtalte Kulturministeren forleden og åbnede for en hjælp til de nødstedte biografer.
Efterlyser kulturpolitik
Ifølge Jens Rohde, Marianne Jelved og Zenia Stampe fra Radikale Venstre strækker problemet for kulturministeren sig længere tilbage end coronakrisen.
I en kronik tirsdag i Berlingske skriver politikerne, at de har mistet tålmodigheden med regeringen. De foreslår at dele Kulturministeriet op i to nye ministerier: et idrætsministerium og et kunstministerium.
”Det her er et forsøg på at lokke en kulturpolitik ud af Socialdemokratiet. Vi har ventet over et år på at finde ud af, hvad den socialdemokratiske kulturpolitik er, og vi er bange for, der ikke kommer noget, hvis vi ikke udfordrer dem mere direkte,” udtaler Zenia Stampe til Ritzau.
Kommentarer