Nekrolog
27. nov. 2018 | 06:30

Instruktøren bag Rødt chok er død

Foto | Lightyear Entertainment
Nicolas Roeg ses her i kortfilmen Un ballo in maschera fra den engelske antologifilm Aria fra 1987.

En af Englands store filmskabere, Nicolas Roeg, er gået bort i en alder af 90 år. Hans ikke-lineære fortællekunst var banebrydende i 70’erne og 80’erne.

Af Frida Marquard og Claus Christensen

En af Englands største instruktører er gået bort. 

Nicolas Roeg døde i fredags i en alder 90 år gammel. Det oplyser hans søn Luc Roeg til nyhedsbureauet AP. 

Dødsårsagen er stadig ukendt. 

Nicolas Roeg var i 1970’erne og 80’erne en af de mest markante filmskabere med originale værker som Rødt chok (1973), Manden som kom ned på Jorden (1976), Bad Timing (1980) og Drømmen om Paradis (1986). 

Han fødtes i London 1928 og blev allerede fra en ung alder en del af den britiske filmindustri. 

Han kom som nittenårig i praktik på et dokumentarhold. I de første 23 år af sin karriere arbejdede han som fotograf, hvor han i 1960’erne stod bag kameraet på storværker som Lawrence af Arabien og Fahrenheit 451

Sex, stoffer og vold
Hans instruktørdebut kom i 1970 med den kontroversielle Performance, som produktionsselskabet Warner Bros. fandt så grænseoverskridende i skildringen af sex, stoffer og vold, at de tilbageholdt filmens premiere i to år. 

I 1971 fulgte overlevelsesdramaet Walkabout, om et søskendepar, der er strandede i den australske vildmark. Den mandlige hovedrolle blev spillet af Roegs kun niårige søn, Luc. 

Det kommercielle gennembrud kom med den psykologiske gyser Rødt chok fra 1973. Rystede oven på tabet af deres datter i en drukneulykke drager et ægtepar til Venedig, hvor de kommer i kontakt med to synske damer og begynder at få uforklarlige syner af datteren. 

Filmen formår i sjælden grad at skabe både uhygge og en spirituel stemning. Den er også berømmet for en intimt filmet sexscene mellem hovedrolleindehaverne Donald Sutherland og Julie Christie, der hævdes at være ægte. 

Klippede tiden op
Selv efter at havde taget springet fra fotograf til instruktør betød fotograferingen meget for Nicolas Roeg. Han mente ikke, at en dygtig instruktør kunne lave film uden at havde arbejdet som fotograf først. 

Anderledes nonchalant var han, når det kom til manuskriptet. 

”Jeg filmer en masse ting. Jeg tror, det skyldes, at jeg ikke har gået på filmskole. Jeg har lært, at ting løser sig hen af vejen. Man mister sansen for det der storladne, for det omrejsende tivoli, kom-og-se-hvad-der-gemmer-sig-herinde-aspektet af at lave film, når man forsøger at planlægge alting for publikum,” fortæller han i interviewbogen Talking Movies

Faktisk var Nicolas Roegs største aftryk den måde, han klippede tiden op på. Han var toneangivende for ikke-lineære filmfortælling. 

Som når han i Rødt chok tilfører sexscenen en poesi og eftertænksomhed ved at indklippe billeder af parret, der hver for sig tager tøj på efter samlejet. 

Eller når han i den uretfærdigt oversete Bad Timing ruller tiden tilbage i et forhold, der er kørt af sporet og endt i et grumt overgreb. 

Mørkets hjerte
Nicolas Roeg kom igennem sin karriere til at arbejde sammen med en lang række af samtidens største rock-ikoner: Mick Jagger som rockstjerne i Performance, Art Garfunkel som psykologiprofessor i Bad Timing og David Bowie som alien i Manden som kom ned på Jorden

Han instruerede i 1984 en række musikvideoer for det første soloalbum af Roger Waters fra Pink Floyd: The Pros and Cons of Hitch Hiking

Et gennemgående tema i hans film er den rationelle og kontrollerende mand, der kommer til kort i en sanselig virkelighed, som ikke lader sig styre af fornuften. Heroverfor står kvinden, der er anderledes i kontakt med sine følelser og i flere film spilles af Theresa Russell, som Roeg i en periode dannede par med og fik to børn med. 

Joseph Conrads mesterværk Heart of Darkness var som skabt til hans filosofi, men hans tv-udgave fra 1993 blev en skuffelse. På det tidspunkt var energien opbrugt. 

Nicolas Roeg efterlader sig en kone og seks børn. Sønnen Luc Roeg er producer og har blandt andet skabt Lynne Ramsey-filmen Hvad med Kevin? – et sindsoprivende familiedrama, der er helt i Nicolas Roegs ånd.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko