Nyhed
11. jan. 2024 | 11:37

Oscar-akademiet anklages for antisemitisme

Foto | Bright/Kauffman/Crane

David Schwimmer, som spiller Ross i Venner, er sammen med seriens skabere blandt underskriverne af et åbent brev, der kritiserer Oscar-akademiet. 

260 Hollywood-filmfolk kritiserer i åbent brev Oscar-akademiet for ikke at inkludere jødiske personer på listen over minoriteter, som skal indgå i film, der er i spil til prisen for bedste film.

Af Frederik Hoff

Hvis en film skal kvalificere sig til at vinde en Oscar for bedste film ved prisuddelingen den 10. marts, skal den leve op til mindst to ud af fire krav om inklusion af underrepræsenteres grupper.

Et af kravene er, at mindst én hovedrolle eller betydelig birolle udfyldes af en skuespiller fra en underrepræsenteret etnisk gruppe.

Det vil sige asiatisk, sydamerikansk, afroamerikansk, indfødt amerikansk, mellemøstlig, nordafrikansk, polynesisk eller en anden underrepræsenteret race eller etnicitet ifølge akademiets liste.

De nye krav – som også består af en række andre diversitetsforventninger om køn, seksualitet og handikap både foran og bag kameraet – blev offentliggjort allerede i 2020, men træder først i kraft i år.

Så når de nominerede til prisen bliver offentliggjort 23. januar, vil de alle være tilpas mangfoldige i Oscar-akademiets øjne.

Dog er jødiske skuespillere ikke på Akademiet liste over minoriteter, og det fører nu til vrede blandt visse jødiske filmfolk, skriver Politiken, der citerer The Hollywood Reporter og The New York Times.

I et åbent brev, som gruppen Jew in the Citys Hollywood Bureau for Jewish Representation tager initiativ til, kritiseres Akademiet for eksklusionen af jødiske mennesker, som ifølge underskriverne er ”gennemsyret af og misforstår antisemistisme”.

260 film- og tv-folk har underskrevet brevet. Heriblandt skaberne af tv-serien Venner og en af dens stjerner, David Schwimmer, samt forfatteren bag Gilmore Girls og The Marvelous Mrs. Maisel, Amy Sherman-Palladino.

Problematisk fremstilling
Religion er ikke et parameter i Akademiets inklusionsstandarder, men ifølge brevet fra de 260 Hollywood-personer går det jødiske ikke kun på mennesker, der praktiserer religionen jødedom.

”Mange tror fejlagtigt, at jødedom kun er en religion, men jøder er faktisk en etnisk gruppe med varierende spirituelle praksisser, som ikke alle deltager i. Jøder er en indfødt gruppe fra Mellemøsten med en kontinuerlig tilstedeværelse dér i over tre tusind år,” lyder det i brevet.

Selv om inklusionsstandarderne blev offentliggjort for fire år siden, kan den nylige kritik ses i lyset af, at kravene nu bliver taget i brug. Og så naturligvis den igangværende krig mellem Israel og Hamas, som ifølge organisationen Anti-Defamation League får antisemitisme og had til muslimer til at blusse op i USA.

I Hollywood har krigen ført til heftige diskussioner.

Brevet forholder sig også til den almindelige opfattelse, at de jødiske filmfolk har en stor og magtfuld plads i netop Hollywood både foran og bag kameraet.

Det er ifølge underskriverne en misforståelse. De forklarer, at repræsentationer af jødiske mennesker på film stadig hyppigt er problematiske.

Blandt andet blev jødiske Jenny Slates karakter i Everything Everywhere All at Once oprindelig kaldt ”Big Nose” i rulleteksterne. Store næser er et jødisk stereotyp, og øgenavnet var blevet ændret, da filmen fik digital premiere.

”Der er meget få film om jøder ud over dem om Holocaust. Og når jødiske karakterer indgår, spilles de ofte af ikke-jøder, hvilket sjældent sker for andre marginaliserede grupper,” står der i brevet.

Dog bemærkes det, at Hollywood også har haft tradition for blackface, yellowface, brownface og redface samt castingen af ikke-handikappede skuespillere i roller som handikappede.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko