Nyhed
03. jan. 2011 | 14:30

Per Oscarsson formodes dræbt i brand

Den svenske skuespiller Per Oscarsson og hans hustru Kia Östling formodes dræbt, efter at deres hus er brændt ned.
Af Helene Withington

Natten til nytårsaftensdag brændte Per Oscarssons gård lige uden for Stockholm ned til grunden.

Branden var så kraftig, at det endnu ikke har været muligt at identificere ægteparret Per Oscarsson og Kia Östling. Politiet har fundet resterne af en person, men der kan gå flere uger, før man får identificeret resterne.

Det var parrets datter Pernilla Östling Oscarsson, som opdagede branden og slog alarm, men da brandfolkene kom, var kun skorstenen og fundamentet tilbage.

Som en kremering

Det vides derfor ikke med sikkerhed, om ægteparret befandt sig i huset, da branden opstod, men deres bil holdt udenfor, og de havde ingen planer for dagen.

Kriminaltekniker Enar Gustavsson siger til Aftonbladet, at det ikke er sikkert, at man overhovedet kan finde ægteparret:

”Når det er så heftig en brand, er det ligesom ved en kremering.”

Derfor er det største håb, at tænder, proteser eller knoglerester kan findes i askerne.

Improviseret seksuallektion

Per Oscarsson blev født i 1927 og ville dermed være fyldt 84 år den 28. januar. I 1944 kom han ind på Dramatens Elevskola og har siden spillet roller på både film og teater.

Barnlige sjæle kender ham fra Ronja Røverdatter, hvor han spillede den rivaliserende bandeleder Borka.

Men mest kendt er han nok for sin rolle i Henning Carlsens Sult fra 1966, som indbragte ham en Bodil og prisen for bedste skuespiller i Cannes.

Samme år chokerede han det svenske publikum og ikke mindst en uforberedt tv-vært, da han gav en improviseret seksuallektion og begyndte at klæde sig af (klippet kan ses herunder).

Skrev på sine erindringer

Men sceneskræk i 60’erne gjorde, at han trak sig lidt væk fra scenen og i 70’erne arbejdede som kyllingeavler. I den periode skrev han også bogen Nattens färga om sin sceneskræk og andre historier fra scenen.

I de senere år har Per Oscarsson blandt andet markeret sig med Kan du fløjte Johanna? fra 1994, som handler om Berra, der ønsker sig en morfar og derfor finder Niels på et plejehjem. Tv-filmen har lige siden været en fast del af svensk tv’s juleprogram.

Han medvirker også i de to sidste dele af Stieg Larssons Milliniumfilm.

Den folkekære skuespiller havde i længere tid skrevet på sine erindringer og fortalte i et interview til Aftonbladet fra 2009, at det var det vigtigste for ham at få gjort færdig i de år, han havde tilbage.

Det oprindelige manuskript blev fortæret i branden, men man håber stadig på at finde en kopi hos hans forlag

Kommentarer

Udpluk af de over 100 film, Per Oscarsson har medvirket i:

Luftkastellet der blev sprængt (2009)
Pigen der legede med ilden (2009)
Unge Andersen (2005)
Midsommer (2003)
Kan du fløjte Johanna? (1994)
Ronja Røverdatter (1984)
Brødrene Løvehjerte (1977)
The Last Valley (1971)
Sult (1966)
© Filmmagasinet Ekko