Nyhed
14. feb. 2020 | 16:14

Polanski skaber kaos i fransk film

Foto | Légende Films
Roman Polanski instruerer sin hovedrolleindehaver Jean Dujardin under optagelserne af Officer og spion, som er blevet rost af anmelderne, men hvis mange nomineringer er blevet heftigt kritiseret.

Hele bestyrelsen for den franske pendant til Oscar-akademiet trækker sig tilbage efter kritik af nomineringer til voldtægtsanklagede Roman Polanski.

Af Nicki Bruun

Der var højlydte protester, da César-akademiet – den franske pendant til amerikanske Oscar og danske Robert – gav hele tolv nomineringer til Roman Polanskis seneste film.

Instruktøren har nemlig ikke bare været på flugt siden 1977, hvor han blev sigtet for at have voldtaget en trettenårig pige i USA. De seneste år har flere kvinder også anklaget ham for at have voldtaget dem for år tilbage.

César-uddelingen finder sted 28. februar, men i går meddelte bestyrelsen for det franske filmakademi, at alle 21 medlemmer trækker sig.

Det sker i kølvandet på den skarpe kritik af nomineringerne til Polanskis film, som er blevet købt til visning i danske biografer under titlen Officer og spion.

Distributøren har ikke villet snakke om det kontroversielle valg med Ekko, hvis anmelder Lee Marshall ellers giver periodedramaet om det såkaldte Dreyfus-justitsmord i slutningen af det 19. århundrede fem stjerner.

Internationale medier skriver, at beslutningen er truffet ”for at hylde de mænd og kvinder, der skabte film i 2019, og for at finde ro og sikre, at filmfesten forbliver netop en fest”.

Der skal efter prisuddelingen afholdes et møde, hvor en ny bestyrelse bliver udpeget og indsat.

For få kvinder
Presset er den seneste tid vokset støt for César-akademiet, som har mødt kritik for primært at have ældre, hvide mænd blandt sine over 4.300 betalende medlemmer. 35 procent er kvinder.

I tirsdags bragte avisen Le Monde et åbent brev, hvor nogle af fransk films største stjerner slog til lyd for at gøre prisuddelingen og organisationen bag mere demokratisk.

Skuespillerne Omar Sy og Lea Seydoux samt instruktørerne Michel Hazanavicius, og Jacques Audiard er blandt dem, der ønsker mere at skulle have sagt i forhold til, hvem der sidder i bestyrelsen.

Det er medlemmerne selv, der har givet Officer og spion de mange nomineringer. Men flere vigtige stemmer i fransk kulturliv ønsker ændringer i landets filmbranche.

Frankrigs ligestillingsminister Marlène Schiappa var meget kritisk over for de mange nomineringer til Roman Polanski, mens kulturminister Franck Riester har anmodet om, at César-akademiet bliver en organisation med mere åbenhed og diversitet.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko