Dødsfald
25. aug. 2014 | 13:37

Richard Attenborough er død

Foto | Dean Cundey
I Spielbergs Jurassic Park spiller Richard Attenbourgh den stråhat-beklædte John Hammond, hvis fascination af dinosaurer gør livet farligt for en gruppe videnskabsfolk.

Skuespiller og instruktør Richard Attenborough døde søndag, 90 år gammel. I sit lange liv nåede han at deltage i Anden Verdenskrig, vinde flere Oscars for Gandhi og spille med i Jurassic Park.

Af Jeppe Mørch

En af britisk films helt store personligheder er søndag gået bort.

Richard Attenborough, hvis skuespillerkarriere startede tilbage i 1940’erne, døde i går ved middagstid. Det fortæller sønnen Michael Attenborough til BBC.

Attenborough blev født 29. august 1923 i Cambridge. Han studerede på The Royal Academy of Dramatic Art i London, inden han under Anden Verdenskrig tjente de allierede i Royal Air Force.

En af Richard Attenborough mest mindeværdige roller er i John Sturges Den store flugt fra 1963. Her spiller han sammen Steve McQueen og James Garner i den autentiske fortælling om et storstilet flugtforsøg fra en af nazisternes bedst bevogtede fangelejre.

Men Attenborough var som skuespiller ikke kun repræsentant for det gode. I Kvæleren fra Rillington Place fra 1971var han overbevisende som den britiske seriemorder John Christie, der på sin ydmyge adresse på Rillington Place i London lokkede med illegale aborter til unge, gravide kvinder, som han myrdede.

Som instruktør debuterede Attenborough i 1969 med Åh, sikken herlig krig! – en musical om Første Verdenskrig. Siden er han især blevet kendt for at instruere biografiske film. Den unge eventyrer handler om Winston Chruchill og In Love and War om Ernest Hemingway. I 1992 instruerede han Chaplin.

Men Attenborough vil som instruktør nok især blive husket for Gandhi, hvor Ben Kingsley spiller titelrollen som Indiens store fredshelt. Filmen vandt hele otte Oscars, blandt andet for bedste film, og Attenborough vandt for bedste instruktion. Gandhi vandt desuden fem Golden Globe-statuetter og fem priser ved BAFTA-uddelingen i 1983.

Han blev ingen kunstnerisk fornyer af filmmediet. Hans virke var at skabe solide og ret traditionelle biopics om store personligheder.

I 90’erne blev Attenborough kendt for en ny generation af biografgængere for sin rolle i Steven Speilbergs Jurassic Park-film. Her spiller han den mystiske milliardær John Hammond, der har klonet dinosaurer til sin ikke særligt familievenlige forlystelsespark.

Richard Attenborough var fra 1945 til sin død gift med Sheila Sim. De fik tre børn. Han er desuden storebror til David Attenborough, der kendes for utallige naturprogrammer på BBC.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko