Nyhed
12. juli 2019 | 11:52

Stanley Kubrick spøger fra graven

Foto | Manuel Harlan
Stanley Kubrick (med briller) instruerer Tom Cruise (tv.) under optagelserne af Eyes Wide Shut, der blev den visionære filmskabers sidste værk.

”Ægteskab er som et langt måltid med desserten serveret først,” skriver den afdøde instruktør i et tidligt manuskript, der er dukket op fra gemmerne i hans hjem.

Af Nicki Bruun

Stanley Kubrick står som en af historiens største filmskabere, men stod kun sjældent alene bag manuskripterne til sine værker.

Film som Rumrejsen år 2001 og Stephen King-filmatiseringen The Shining blev skrevet i samarbejde med andre, mens instruktøren stod for at skabe uforglemmelige, visuelle universer.

Men nu er en række af Kubricks tidlige manuskripter fra midten af 1950’erne blevet fundet i hans hjem, skriver den britiske avis The Guardian. Og de har et fokus på emnet ægteskab og rummer referencer til Stanley Kubricks andet af slagsen, som han på det tidspunkt havde med den østrigske danser Ruth Sobotka.

Der er tale om tre kortere manuskripter, hvoraf det ene hedder Married Man, er 35 sider langt og starter med en håndskrevet tekst af Kubrick.

”Ægteskab er som et langt måltid med desserten serveret først … Kan du forestille dig rædslen ved at bo med en kvinde, der hægter sig på dig som en sugekop, og hvis liv drejer sig om dig morgen, middag og aften? Det er som at drukne i et hav af fjer,” skriver instruktøren og fortsætter:

”Bare hun ville skændes. Blive vred eller jaloux, bare en enkelt gang. Sidste aften gik jeg en tur. Lige efter aftensmaden. Jeg kom hjem klokken to om natten. Spørg ikke, hvor jeg var.”

Utroskab ved juletid
Fundet af de gamle manuskripter vækker ifølge The Guardian glæde blandt Kubrick-forskere, der trods instruktørens død for tyve år siden stadig flittigt analyserer hans oeuvre på tretten spillefilm.

De tæller klassikere som Lolita, Dr. Strangelove, Clockwork Orange og Full Metal Jacket, hvor Stanley Kubrick bevæger sig rundt i snart sagt alle filmverdenens genrer.

Efter Full Metal Jacket holdt instruktøren en pause på hele tolv år, før han kort inden sin død fik færdiggjort den erotiske thriller Eyes Wide Shut med Tom Cruise og Nicole Kidman i hovedrollerne.

Filmen om et ægtepars utroskab trækker på flere af de idéer, som Kubrick skrev ned i sine manuskripter fra 50’erne. Der er eksempelvis henvisninger til et fordrukkent skænderi mellem et ægtepar og utroskab ved juletid.

Stanley Kubrick var gift med Ruth Sobotka indtil 1957, hvor han rejste fra deres bopæl i Los Angeles til Tyskland for at optage Paths of Glory. Her mødte han den tyske skuespiller Christiane Harlan, der blev hans tredje og sidste kone.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko