Nyhed
09. nov. 2021 | 11:48

Stegelmann gør op med stumfilmmyte

Foto | Art-Film
Asta Nielsen spillede i 1921 rollen som den danske og oprindeligt mandlige prins i Hamlet, men selv om hun var populær i sin samtid, blev skuespilleren aldrig en verdensstjerne, mener Jakob Stegelmann.

Dansk stumfilms berømmelse er stærkt overdrevet, og Asta Nielsen var ingen verdensstjerne, for hun slog ikke igennem i USA, skriver Jakob Stegelmann i nyt Ekko.

Af Nicki Bruun

Hvem er størst: Mads Mikkelsen eller stumfilmstjernen Asta Nielsen?

Det spørgsmål splittede tidligere på efteråret en række filmforskere og Ekkos chefredaktør Claus Christensen.

I en artikel prøvede DR at lave den umulige sammenligning mellem de to skuespillere, som har næsten 100 år og en verden i hastig forandring imellem sig.

Chefredaktøren mente, at Mads Mikkelsen var størst, fordi flest kender ham, mens historikerne plæderede for, at Asta Nielsen var mere berømt i sin tids mindre filmbranche.

Men i det nye Ekko #89 melder DR’s egen filmekspert Jakob Stegelmann sig på banen og punkterer myten om dansk stumfilms storhed.

”Dansk film havde absolut sine fortjenester i stumfilmårene, som nationen bestemt kan være stolt af. Det er fint og godt, men – Hollywood var vi altså aldrig,” skriver Stegelmann i magasinet, som abonnenter også kan læse digitalt.

Fremtidens højdepunkter
Diskussionen om Mads Mikkelsen og Asta Nielsens storhed opstod på baggrund af, at førstnævnte havde scoret endnu en kæmpe rolle i udlandet.

Skuespilleren har medvirket i enorme franchises som Bond-serien, Marvel-filmene og Star Wars-universet. Han har for nylig overtaget skurkerollen i Fantastiske skabninger-filmene – som ligger i forlængelse af Harry Potter-filmatiseringerne – og skal spille over for Harrison Ford i en ny film om Indiana Jones.

I sin artikel kommer Jakob Stegelmann ind på Asta Nielsens berømmelse, som han mener er stærkt overdrevet. Hun blev kaldt Die Asta i Tyskland, hvor hun var tidens største skuespiller, mens hun også var kendt i Frankrig.

”Asta Nielsen var først og fremmest en europæisk berømthed. Hun brød aldrig igennem i USA, der hurtigt havde etableret sig som verdens førende filmnation,” skriver Stegelmann.

Derfor mener filmeksperten heller ikke, at man kan kalde Asta Nielsen for en verdensstjerne.

Hans artikel handler først og fremmest om, at Ole Olsens filmselskab Nordisk Film ikke var så populært i resten af verden, som ejeren gerne ville få det til at se ud. Og de var langt fra så filmisk innovative som tidens amerikanske film, mener Jakob Stegelmann.

Kommentarer

Ekko #89

Jakob Stegelmann skriver om dansk stumfilm i det nye nummer af Ekko.

Få en filmgave, når du tegner abonnement.

Køb magasinet i kiosker eller få det tilsendt.

Abonnenter kan også læse magasinet digitalt.

© Filmmagasinet Ekko