MIndeord
29. mar. 2021 | 19:55

Thomas Vinterberg hylder afdød filmkonsulent

Foto | Filmfabrikken
Ulrich Breuning modtog som konsulent i 1990’erne en ung Thomas Vinterberg og hans medmanuskriptforfatter Bo hr. Hansen med åbne arme, og det har gjort et uudsletteligt indtryk på filmskaberne.

”Jeg mødte Ulrich Breuning som en af de allerførste i min karriere og mærkede hans humor og engagement som en massiv rygvind,” siger Thomas Vinterberg.

Af Claus Christensen

75-årige Ulrich Breunings død har påvirket mange mennesker i filmbranchen.

Konsulenten, læreren, forfatteren, tv-værten, biografdirektøren, ja, dansk films altmuligmand, var elsket for sit brændende engagement og vindende væsen.

Han gjorde et uudsletteligt indtryk på de mennesker, han hjalp og inspirerede på sin vej.

En af dem er Thomas Vinterberg, den Oscar-nominerede instruktør bag kæmpesuccesen Druk.

”Ulrich Breuning var et umådeligt varmt, vidende og engageret menneske,” skriver Thomas Vinterberg til Ekko.

”Jeg mødte ham som en af de allerførste i min karriere og mærkede hans smittende humor og engagement som en massiv rygvind.”

Efter Filmskolen kastede Thomas Vinterberg og manuskriptforfatter Bo hr. Hansen sig i 1993-94 ud i at lave en modig kortfilm.

Drengen der gik baglæns handler om en niårig dreng, som gennem tvangshandlinger forsøger at bearbejde sorgen over sin storebror, der er omkommet i en trafikulykke.

Ulrich Breuning var ikke i tvivl om, at den skulle støttes af det hedengangne Statens Filmcentral, hvor han arbejdede som konsulent. I dag er den 37 minutter lange film – udgivet på Ekko dvd #14 – en klassiker og blandt de bedste danske kortfilm nogensinde.

”Ulrich var den første, der troede på Bo hr. Hansen og mig. Det var dengang, vi endnu ikke turde tro på os selv, og det har derfor en særlig plads i vores erindring,” skriver Thomas Vinterberg.

”Han var en af dem, der gjorde filmbranchen attraktiv, opløftet og imødekommende. Han vil blive savnet.”


Ulrich Breuning var fødselshjælper for mange film, og en af dem er Thomas Vinterbergs første film efter Filmskolen, Drengen der gik baglæns (1994), som er en klassiker i dag (foto: Rolf Konow).

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko