Nyhed
19. mar. 2020 | 14:57

Vil trække selskab bag Netflix-film i retten

Foto | uoplyst
Ubåden UC3 Nautilus blev arnested for et mord, da Peter Madsen dræbte journalisten Kim Wall. Den traumatiske sag er fortsat over i dokumentaren Into the Deep, der følger personerne omkring opfinderen.

Selv om Netflix lover ikke at udsende Peter Madsen-dokumentar uden at konsultere medvirkende, undersøger hun muligheden for at gå rettens vej.

Af Nicki Bruun og Claus Christensen

Da Into the Deep fik verdenspremiere på Sundance-festivalen, skrev mange danske og internationale medier om filmen, der spektakulært følger Peter Madsen op til mordet på journalisten Kim Wall.

Siden gik en af dokumentarens medvirkende ud i Filmmagasinet Ekko og fortalte, at hun forgæves havde forsøgt at få instruktøren Emma Sullivan og den danske producent Plus Pictures til at tage hende ud af filmen.

”De blev ved med at køre på mig. Jeg fik angst, besvimede og blev indlagt,” sagde Anja Olsen i et stort interview.

Her kommer hun også med et opråb til streamingtjenesten Netflix, der inden premieren købte rettighederne til at vise dokumentarenfor sine abonnenter senere i 2020.

”Netflix er usle, hvis de viser filmen. Så er menneskeheden godt nok på vej ned i noget ulækkert.”

Netflix reagerer
Det er en måneds tid siden. Dengang sendte Netflix et skriftligt svar, hvor der stod, at man tog omsorgspligten meget alvorligt og ville tage kontakt direkte til Anja Olsen.

I mellemtiden har en af verdens førende aviser – britiske The Guardian – for nylig også skrevet om sagen med henvisning til Ekkos dækning.

Her oplyser en anonym kilde tæt på Netflix, at streamingtjenesten ikke vil udgive Into the Deep. Men det bliver hverken be- eller afkræftet, om filmen kommer i en anden udgave.

Ekko har nu fået mulighed for at se, hvad streamingtjenesten i sidste uge skrev til Anja Olsen som den seneste opdatering i arbejdet med filmen.

”Vi kan bekræfte, at der på nuværende tidspunkt ikke er planer om at udgive filmen,” skriver den højtstående medarbejder Kate Townsend fra dokumentarafdelingen hos Netflix i mailen.

Her antyder Townsend, at der bliver arbejdet på en ny version af Into the Deep.

”Du vil ikke medvirke i nogen fremtidig udgave af filmen uden først at være blevet adspurgt. Vi vil fortsat afstå fra at udtale os offentligt og håber ligesom dig, at situationen falder til ro.”

Som at holde våd sæbe
Beskeden fra Netflix får dog ikke Mads Schack Damgaard, der er Anja Olsens ven og har fungeret som kontakt for den traumatiserede kvinde, til at blive rolig.

”Vi mener, at Netflix ignorerer det, som vores henvendelse er gået på: At Anja ikke på nogen måde ønsker at medvirke i filmen. Derfor giver det ikke mening, når Netflix skriver, at de vil konsultere hende forud for en ny version,” siger Mads Schack Damgaard til Ekko.

”Vi er også trætte af, at Netflix ikke har forholdt sig til, hvorvidt de mener, at det er rigtigt at bruge Anja i dokumentaren uden en skriftlig kontrakt. Det er Netflix gledet af på, så mailen giver slet ikke den ro og afslutning, som Anja har behov for. Derfor går vi videre med sagen.”

– Hvad vil det sige?

”Vi undersøger stadigvæk muligheden for ved domstolene at få afgjort, om Anja mod sin vilje må bruges. Et søgsmål vil rette sig mod Plus Pictures, som har produceret filmen.”

– Men Netflix har sagt, at de tager deres ansvar meget alvorligt. Er det ikke en form for håndsrækning?

”Det er som at holde på våd sæbe. For hvad betyder det at tage ansvar meget alvorligt? Det, vi har bedt om, er jo meget konkret,” siger Mads Schack Damgaard og tilføjer:

”Vi mener ikke, at Netflix har lov til at bruge Anja i filmen, så der er ikke noget godt kompromis. Muligheden for et kompromis – nemlig at anonymisere Anja – er røget, fordi vi var tvunget til at gå til pressen for at sætte fokus på sagen.”

Ekko har forsøgt at få en kommentar fra Netflix og Plus Pictures.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko