Ugens streaming
13. apr. 2018 | 17:11

Streaming: Virkelighedens forbrydere

Foto | Dean Rogers
Charles Bronson (Tom Hardy) skaber kaos, når han terroriserer både vagter og andre indsatte i Nicolas Winding Refns Bronson.

I denne uge anbefaler vi fem film og serier, der giver et indblik i forbryderes fascinerende og uhyggelige sind.

Af Mikkel Krebs Behnke

På TV 2 kører lige nu den danske true crime-serie Drabet uden lig i seks afsnit. Den handler om en højst usædvanlig drabssag uden vidner, uden beviser og uden lig.

Virkelighedens forbrydelser fascinerer os, også på film og tv.

Her får vi et indblik i en verden, som vi ellers er afskåret fra. Vi kan følge politiets efterforskning, komme med bag lukkede døre og være vidne til afhøring af mistænkte i forhørsrummet eller under selve retssagen.

Filmverdenen har altid været optaget af sager eller personer ”baseret på virkelige hændelser”, men inden for de seneste år har dokumentargenren præsteret nogle glimrende true crime-historier, der trækker på fiktionens virkemidler.

I denne uges anbefalinger har vi udvalgt film og serier, som er baseret på virkelighedens forbrydelser. Der er fascination og underholdning for alle pengene.

Goodfellas

Martin Scorsese har utallige gode film i sit katalog, men Goodfellas må være en af de bedste. Den er baseret på den tidligere gangster Henry Hill, der endte med at blive FBI-meddeler.

Filmen handler om Henry, der altid har ønsket at blive gangster. Den skildrer hans liv i mafiaen med konen Karen og den kriminalitet, han udfører med partnerne James Conway og Tommy DeVito.

Goodfellas er et gangstermesterværk, der skildrer det dragende ved den flamboyante mafioso-livsstil. Den handler mest bare om, hvordan det er at være i mafiaen. Der er både gode og dårlige tider, som Henry må erkende i løbet af filmen.

Streames på Netflix.

 

Peaky Blinders

Peaky Blinders låner sin titel fra virkelighedens forbryderbande, der huserede i Birmingham i slutningen af 1800-tallet. Serien rykker handlingen frem til tiden efter Første Verdenskrig, men bandens autentiske varemærke med barberblade i hattepulden er blevet fastholdt.

Vi følger Tommy Shelby, som arbejder sig op i den kriminelle underverden. Med voldelige metoder bliver han efterhånden en af de mest magtfulde mænd i Birmingham, og serien viser på fremragende vis, hvordan hensynsløse mænd i høj grad har tegnet verdenshistorien.

Det er ikke en serie, der strengt holder sig til den autentiske historie. Men i sin spændende skildring af kriminelle mennesker viser den, hvordan voldens væsen er en del af mennesket.

Streames på C More.

 

The Jinx

”Hvad helvede gjorde jeg? Dræbte dem alle, selvfølgelig.”

Robert Durst fælder øjensynligt sig selv for åben mikrofon i tv-serien The Jinx. Han har tre mord hængende over hovedet, som han altid har afvist og fastholdt sin uskyld omkring.

I Andrew Jareckis dokumentar har Durst frivilligt gået med til at lade sig interviewe om sagerne. Til sidst endte han med at fortale sig, og uvidende om, at mikrofonen stadig var tændt, sagde han ovenstående til sig selv på toilettet.

The Jinx er en fascinerende dokumentar, der nærmest udvisker forholdet mellem fiktion og fakta. Men netop det gør den så interessant, fordi den bruger fiktionens virkemidler og æstetik til at skabe en serie på højt teknisk og visuelt niveau. Man begejstres over kvaliteten, mens man gyser over indholdet.

Streames på HBO Nordic.

 

Bronson

Charles Bronson er Englands mest voldelige fange. Han røg i fængsel efter et væbnet røveri i 1974, men det er i fængslet, han er blevet bedst kendt. Her har han overfaldt personer, taget en fængselsbetjent som gidsel, kastet en flaske med afføring på en muslimsk indsat og kidnappet en fængselsunderviser.

Nicolas Winding Refn undersøger i Bronson fra 2008 titelrollens karakter. Tom Hardy leverer en tour de force-præstation som den voldsomme og psykopatiske forbryder, hvis personlighed i fængslet fortrænges af hans alter-ego, Charles Bronson.

I filmen forbliver Bronsons ondskab uforklaret – den betragtes som hans natur. Måske er nogle bare født onde? Refns film er et æstetiseret portræt af et dybt fascinerende menneske og monster, som kan lede tankerne hen på Kubricks mesterværk, A Clockwork Orange.

Købes eller lejes på SF Anytime.

 

Monster

Patty Jenkins’ film fra 2003 handler om seriemorderen Aileen Wournos, en tidligere prostitueret, der blev henrettet efter en række mord i 1980’erne og 90’erne.

I Monster spilles Aileen af Charlize Theron. Efter en barndom med misbrug og tæv er hun endt som prostitueret. Her møder hun attenårige Selby, som hun indleder et forhold til. Det ender dog i en tragedie, da Aileen dræber en række ubehagelige mænd.

Theron gør det skræmmende overbevisende som Aileen, og præstationen sikrede hende en Oscar for bedste kvindelige hovedrolle. I modsætning til Bronson tilbyder filmen en forklaring på hendes væsen. Hun er ikke født et monster, men er blevet ødelagt af livet.

Streames på Filmstriben.

Kommentarer

Hver uge giver Ekko fem bud på, hvad du skal streame.

Vi anbefaler både film og tv-serier.

Denne uge fokuserer vi på forbrydere fra virkelighedens verden.

© Filmmagasinet Ekko