Med udkig over filmbranchen

Bloggen er udtryk for skribentens egne holdninger og opfattelser.

12. juli 2014 | 08:13

Aberne er tilbage!

Foto | David James
Caesar ligner én, der har fået det forkerte ben ud af sengen. Det er der nu ingen grund til: Abernes planet: Revolutionen (2014) er ifølge de foreløbige anmeldelser en af seriens hidtil bedste.

Den ottende film i Abernes planet-serien får premiere på torsdag.

Her en lille forsmag på den seneste: Abernes planet: Revolutionen samt et tilbagekig på de syv foregående film.

Serien har sågar fostret hele to tv-serier, som blev produceret i 27 afsnit i 1974/75.

Der er dog ikke tale om en ubrudt serie: Tim Burtons Planet of the Apes fra 2001 var en selvstændig genindspilning af den originale historie, som den første film i serien også er baseret på.

De første fem film regnes som den originale serie. Den blev genoplivet i 2011 med Abernes planet: Oprindelsen.

Den niende film er allerede undervejs. Den får premiere i 2016. Og det hele udspringer af Pierre Boulles franske roman La Planète des singes fra 1963.

Gennemgangen af alle abe-filmene er samtidig et fortrinligt studie i filmindustriens tekniske udvikling. Hvor aberne i de tidlige film forekommer ret plastikagtige, er de nu forbløffende livagtige.

Første film så biografernes mørke helt tilbage i 1968. Det bringer serien i samme sejlivende klasse – omend i en noget mindre målestok – som James Bond, Sherlock Holmes, Dracula og Frankenstein.

 

Abernes planet: Revolutionen (2014)

 

Matt Reeves 120 millioner dollars dyre film er seriens seneste opus. I menneskerollerne møder vi Gary Oldman, Jason Clarke og Keri Russell, mens aberne spilles af blandt andet Andy Serkis, Judy Greer og Terri Notary.

En voksende stamme af genetisk udviklede aber, ledet af Caesar, føler sig truet af menneskelige overlevende efter en ødelæggende virus, som blev udløst ti år tidligere. De opnår en skrøbelig fred, men den viser sig kortvarig, da begge sider bliver bragt på randen af krig, som skal afgøre, hvem der endeligt skal være Jordens dominerende art.

I filmen oplever vi en venlig hilsen til den originale film fra 1968, idet Judy Greers karakter er navngivet Cornelia, hvilket er en reference til originalens Cornelius, som spilles af Roddy McDowall.

Filmen har en imponerende 91 %-rating på Rotten Tomatoes, der samler engelsksprogede – især amerikanske – anmeldelser.

Todd McCarthy fra Hollywood Reporter skriver blandt andet: ”Abernes planet: Revolutionen er i forhold til Abernes planet: Oprindelsen, hvad The Empire Strikes Back var i forhold til Star Wars: Den er så meget bedre.”

 

Abernes planet: Oprindelsen (2011)

 

Rupert Wyatt genoptog serien efter 38 års pause, som kun var blevet afbrudt af Tim Burtons 2001-version af den originale historie fra 1968.

Filmen havde et budget på 93 millioner dollars. De menneskelige hovedroller bliver spillet af James Franco, Freida Pinto og John Lithgow. Aberne spilles af Andy Serkis, Terry Notary og Karin Konoval.

Andy Serkis, som også var motion capture skuespiller for Gollum i Ringenes Herre-trilogien, har en forkærlighed for at bide fingre af. Det er både gået ud over stakkels Frodo og naboen i denne film.

Forskeren Will Rodman sætter sig for at finde kuren mod Alzheimers. Hans forsøgskanin er chimpansen Caesar, som reagerer på behandlingen ved at blive helt abnormt intelligent. Snart gør Caesar oprør mod sine oppassere, og han bryder ud af buret for at starte en revolution: Aberne mod menneskene!

Filmen opnåede i 2012 en Oscar-nominering i kategorien ”bedste visuelle effekter”.

Filmen har en Rotten Tomatoes-rating på 82 %.

B.T.’s Henning Høeg gav filmen fem stjerner og kunne blandt andet berette at ”dusinvis af geniale computerteknikere gør aberne så virkelige, at man knap tror sine egne øjne”.

 

Planet of the Apes (2001)

 

Tim Burtons et hundrede millioner dollars dyre version af den originale historie, var ikke specielt vellykket, men den blev ret succesfuld publikumsmæssigt. Burtons visuelle talent var til at få øje på, men der var ikke meget originalitet eller nyskabelse over filmen.

Mark Wahlberg, Estella Warren og Luke Eberl var menneskene, mens Helena Bonham Carter (naturligvis!), Tim Roth og Lisa Marie gav den som aber.

Alle filmens skuespillere havde forpligtet sig til en fortsættelse, som dog omgående blev aflyst, da anmeldelserne begyndte at komme ind.

I 2029 forlader astronauten Leo sin rumstation for at tage på rekognoscering. Efter et uheld havner han på en planet, hvor en flok intelligente aber hersker over menneskene. Sammen med chimpanse-aktivisten Ari og en flok oprørere forsøger Leo at undgå gorillahæren og samtidig at nå frem til det hemmelige tempel i den Forbudte Zone for finde svaret på spørgsmålet om menneskets fortid og fremtid.

Filmen må nøjes med en Rotten Tomatoes-rating på 45 %.

Politikens Kim Skotte var da heller ikke specielt begejstret og gav filmen tre hjerter, mens han konstaterede: ”Skal filmen ses, og det er skuffende nok ikke noget must, skal det være for sine abekattestreger.”

 

Kampen om abernes planet (1973)

 

Seriens absolutte nulpunkt. Producenternes grådighed for at vride den sidste dollar ud af serien, gav bagslag, hvilket som nævnt resulterede i en pause på 38 år.

En af årsagerne var, at der kun blev spenderet 1,8 millioner dollars på denne film – en tredjedel af den originale films. Det kunne både ses og mærkes.

Filmen er så ligegyldig, at der ikke engang er nævneværdige anekdoter.

Menneskerollerne er lagt i hænderne på Severn Darden, Austin Stoker og Paul Stevens, og aberne bliver spillet af Roddy McDowall, Natalie Trundy og Paul Williams.

Den ellers habile action-instruktør J. Lee Thompson måtte her give fortabt.

Menneskeheden har stort set udslettet sig selv med atomvåben. Til gengæld har aberne overtaget herredømmet under Caesars ledelse. Caesar opfordrer til fredeligt samliv mellem aber og de overlevende mennesker, men ikke alle er enige i, at det er den rette strategi.

Filmen har opnået en sølle rating på 38 % på Rotten Tomatoes.

 

Oprør på abernes planet (1972)

 

Der er nu heller ikke meget svung over J. Lee Thompsons første forsøg med denne serie, hvor budgettet på 1,7 millioner dollars var det mest beskedne af alle filmene i serien.

Menneskerollerne bliver spillet af Severn Darden, Don Murray og Hari Rhodes – og blandt andet Roddy McDowall og Natalie Trundy besætter aberollerne.

Det er den eneste film, hvor en hun-orangutang optræder. I de øvrige film er hunnerne altid chimpanser.

I en futurisk verden tager en mystisk sygdom livet af alle jordens hunde og katte. I stedet bliver aber de fortrukne kæledyr og senere tjenere. I modsætning til sine artsfæller kan aben Caesar tale, og han har ikke tænkt sig at se stiltiende til, mens hele hans race bliver underlagt menneskeheden som slaver. En revolution ulmer.

Filmen måt nøjes med en rating på kun 44 % i Rotten Tomatoes.

Variety mente, at ”serien i fjerde afsnit tager en grim drejning”.

 

Truslen fra abernes planet (1971)

 

Instruktøren Don Taylor præsenterer i tredje afsnit et af seriens højdepunkter.

Bradford Dillman, Natalie Trundy og Eric Braeden er de menneskelige skikkelser, mens Roddy McDowall fortsat er iført abekostumet.

Filmen piller ved fordomme om aber, da Kim Hunter i en af de indledende scener udtaler: ”Jeg hader bananer.”

Aberne Cornelius og Zira reparerer astronauten George Taylors forliste rumskib og tager tilbage i tiden til 1970’ernes USA. I starten bliver de to talende primater set som besynderlige, men rimelig uskadelige. Men efterhånden som USA’s regering bliver overbevist om, at historien om abernes fremtidige verdensherredømme er sand, bliver livet også mere farligt for de to aber.

Filmen har fået en Rotten Tomatoes-rating på 78 %.

Variety var begejstret og kaldte filmen ”fremragende og næsten lige så god som den originale film”.

 

Flugten på abernes planet (1970)

 

Det lykkes desværre instruktøren Ted Post lykkes at bekræfte alle fordomme om en toer. Filmen er en lang række gentagelser af den originale film.

James Franciscus, Charlton Heston og Natalie Trundy er menneskene, aberne bliver spillet af Kim Hunter, Maurice Evans og David Watson.

På grund af andre forpligtelser måtte Roddy McDowall sige nej til sin aberolle.

Endnu et hold astronauter lander på abernes planet, men kun astronauten Brent overlever styrtet. Og ligesom sin forgænger, Taylor, forsøger Brent at få de regerende aber til at se, at mennesker ikke er dyr, men meget mere. Og ligesom sin forgænger har han ikke det store held og må ty til mere hårdtslående argumenter over for de skeptiske aber.

Filmen har måttet nøjes med en rating på 41 % på Rotten Tomatoes.

Variety karakteriserede filmen som ”ligegyldig og skødesløs”.

 

Abernes planet (1968)

 

Så er vi endelig fremme ved Franklin J. Schaffners orginale film med Charlton Heston i sin glansrolle.

De øvrige mennesker bliver spillet af Linda Harrison og Robert Gunner. Roddy McDowall, Kim Hunter, Maurice Evans og James Whitmore er aberne.

George Taylor nødlander på en fremmed planet under en rummission. Han erfarer hurtigt, at planeten regeres af intelligente aber, der har skabt deres egen veludviklede civilisation. Menneskene på denne planet er til gengæld primitive, dyriske væsener, der end ikke evner at tale. Da aberne opdager, at Taylor faktisk er intelligent, er reaktionerne forskellige. Lederen Dr. Zaius ønsker at slå Taylor ihjel, mens to forskere, Cornelius og Zira, forsøger at beskytte ham.

Filmen havde hele tre alternative slutninger, men den Charlton Heston foretrak, blev den endelige.

Filmen har modtaget en rating på Rotten Tomatoes på hele 89 %.

Roger Ebert fastslog, at filmen er ”i friskt tempo, virkelig underholdende, og uden filmens filosofiske prætentioner kommer i vejen”.

Filmen blev nomineret til to Oscars i kategorierne ”bedste musik” og ”bedste kostumer”. 

Kommentarer

Kim Pedersen

 

Kim Pedersen kommenterer nye trends og generelle nyheder fra ind- og udland.

Blev født ind i filmbranchen via en far, som var filmudlejningsdirektør i det nu hedengangne United Artists. Som bare tyveårig overtog han i 1978 en biografvirksomhed i Aarhus, som han drev og udviklede til en førende markedsposition, inden selskabet blev afhændet i 1999.

Kim Pedersen har i dag en lang række tillidsposter i filmbranchen. Fra 2005 har han været formand for Brancheforeningen Danske Biografer og fra 2007 ligeledes vicepræsident i The International Union of Cinemas.

Han er også formand for UNIC Tech Commitee og rådsmedlem i National Association of Theatre Owners International Committee og Film Theft Task Force i USA. Senest er han indtrådt som bestyrelsesmedlem i Biografklub Danmark A/S, som blandt andet udvælger filmene til klubbens program.

© Filmmagasinet Ekko