Med udkig over filmbranchen

Bloggen er udtryk for skribentens egne holdninger og opfattelser.

27. juli 2015 | 17:12 - Opdateret 08. aug. 2015 | 09:00

Årets foreløbig ti bedste film

Foto | Fox Searchlight Pictures
Birdman stadig frit svævende, højt hævet over alle øvrige film i år.

Dette blogindlæg præsenterer de foreløbig ti bedste film i 2015, og tager et kig på de ti film i resten af 2015, som sandsynligvis vil blande sig i det gode selskab.

Ingen tvivl om, at året er kommet godt fra start kvalitetsmæssigt. Biografgængerne er allerede blevet præsenteret for i al fald fire film, som må karakteriseres som mesterværker: Alejandro González Iñárritus Birdman, Mike Leighs Mr. Turner, Andrey Zvyagintsevs Leviathan og Damien Chazelles Whiplash.

At Dustin Hoffman mener, at der ikke længere laves gode film, er beklageligvis tegn på, at den aldrende skuespiller ikke følger særlig godt med. Jeg vil mene, at for eksempel Whiplash er fuldt på højde med Fagre voksne verden. Måske man blot skal tage skuespillerens udsagn som udtryk for en gammel mand, der ikke længere kan få de jobs han drømmer om, og derfor smækker med døren.

Der er dog en bekymrende udvikling. Det forekommer nemlig, at biografpublikummet ikke gider de gode film. Det er meget, meget trist, ikke mindst for dem selv. Ingen af ovenstående film vil være at finde på top ti over de mest sete film, når året er omme. Selv den mest succesfulde film på ovenstående liste, lader til at lide under at være god. Den ikke specielt vellykkede Hjem er i Danmark blevet set af flere publikummer, end den fremragende Big Hero 6.

Nedenstående er ti bud på udenlandske spillefilm i resten af 2015, der sandsynligvis vil blande sig i det gode selskab.

Bemærk: Danske film er undtaget vurderingen, men blandt andet Martin Zandvliets Under sandet ser virkelig lovende ud.

 

Irrational Man (premiere 13. august)


Woody Allens 46. film med Joaquin Phoenix, Emma Stone og Parker Posey.

Enhver film af Allen er selvskrevet til en liste af denne art. Selv på en rigtig dårlig dag laver instruktøren gode film.

Historien handler om filosofiprofessoren Abe Lucas, der får arbejde på et universitet i en lille by. Her møder han Jill, som er interesseret i mere end blot Descartes og Foucault. De indleder et forbudt forhold og pludselig går Abe, ganske irrationelt, fra at være en småfordrukken kyniker med potensproblemer, til at være en jubeloptimist og hulemand i sengen.

”På sin egen mærkelige, selvbevidste måde ender filmen op med at være overraskende og opfriskende, mens Allen finder nye måder at udforske nogle af sine mest langvarige bekymringer,” skrev Mark Olsen i Los Angeles Times.

 

Phoenix (premiere 20. august)

Christian Petzolds tyske drama som hjembragte de internationale filmkritikeres pris på årets filmfestival i San Sebastian. Filmen er baseret på romanen Le Retour des cendres af Hubert Monteilhet.

Det danske biografpublikum har tidligere kunne stifte bekendtskab med en af instruktørens værker: Barbara fra 2012.

Filmen udspilles i Berlins ruiner umiddelbart efter Anden Verdenskrig. Nelly har overlevet kz-lejrene, men ikke uden ar på både krop og sjæl. Da vi møder hende, er hun formummet i bandager efter en stor ansigtsoperation. Hendes største drøm er at blive genforenet med sin mand Johnny, men da det skal til at ske, genkender han hende ikke umiddelbart, og rygterne om at det i virkeligheden var ham, der sendte hende i armene på nazisterne, gør ikke situationen mindre usikker.

Nina Hoss, Ronald Zehrfeld og Nina Kunzendorf spiller hovedrollerne.

Brian Tallerico fra RogerEbert.com kalder filmen ”et fantastisk stykke filmarbejde, der transcenderer historisk dokumentation til kunst. Ved hjælp af film noir, skaber Petzold en historie om en kultur fanget i kølvandet af rædsel.”

 

Inderst inde – Inside Out (premiere 27. august)

Slet ingen tvivl om den nye Pixar-film vil placere sig blandt årets bedste film. Modtagelsen i de lande, hvor den foreløbig er blevet vist, har været overstrømmende.

Pete Docter, som tidligere har lavet Monsters, Inc. (2001) og Op (2009), står bag filmen.

Filmen bliver fortalt af følelserne inde i pigen, Rileys, hoved. Fortælleren er Glæde og hendes venner Vrede, Frygt, Tristhed og Afsky. I mange år har Glæde styret showet, men da Rileys forældre beslutter sig for at flytte til en anden by, forsvinder Glæde og Tristhed fra Rileys hoved. Nu er det Vrede, Frygt og Afskys job at holde styr på Rileys følelser, og det går ikke helt så godt.

”Pixars tur inde i en 11-årig piges hoved er et mesterværk, der viser, at realfilm ikke har eneret på filmkunst. Fortalte jeg den var morsom? Det er den, når man ikke er i gang med at tørre tårer af kinderne,” skrev Peter Travers i Rolling Stone.

 

The Walk (premiere 1. oktober)

Robert Zemeckis, som blandt stod bag Forrest Gump (1994) og Cast Away (2000), har lavet en ny høj(de)dramatisk film. I hovedrollerne møder vi Joseph Gordon-Levitt, Ben Kingsley og James Badge Dale.

Baseret på bogen To Reach the Clouds af Philippe Petit.

Historien om den franske artist Philippe Petit. Han forsøgte i 1974 at gå på line mellem World Trade Centers to tårne.

Karakteriseret som en mainstream artfilm, som skulle give 3D ny berettigelse i samme klasse som vi oplevede det med Life of Pi og Gravity.

 

Taxi Teheran (premiere 1. oktober)

 

Jafar Panahis iranske vinder af Guldbjørnen ved Berlinalen 2015. I Danmark har vi tidligere stiftet bekendtskab med instruktørens Cirklen (2000), Blodrødt guld (2004), Offside (2006) og This Is Not a Film (2011).

I filmen kan den iranske instruktør Jafar Panahi opleves som taxachauffør i Teherans gader. Kameraet er placeret på instrumentbrættet, mens Panahi samler passagerer op og får dem til at kommentere på deres samfund. Hvad enten det handler om sultestrejke, censur eller piratkopiering af Woody Allen-film.

Til trods for, at instruktøren er bandlyst fra at lave film i Iran, lykkes det ham alligevel at få denne film i kassen.

”På helt utrolig vis lykkes det Panahi at gøre et simpelt kamera i en bil til noget relevant for sin egen kunstneriske tilstand, og samtidig er filmen noget af en øjenåbner og tilbyder indsigt i det iranske samfund,” skrev Deborah Young i The Hollywood Reporter.

 

45 Years (premiere 8. oktober)

Andrew Haighs engelske prisbelønnede drama. Både Charlotte Rampling og Tom Courtenay blev belønnet med Sølvbjørnen ved filmfestivalen i Berlin 2015.

Instruktøren har tidligere velsignet os med Weekend fra 2012.

Filmen handler om ægteparret Kate og Geoff Mercer. Der er lidt under en uge til at de skal holde en stor 45 års bryllupsjubilæumsfest. Et brev ankommer til Geoff med nyheden om, at liget af hans gamle kæreste er blevet fundet i en gletscher i Schweiz. Pludseligt ændrer dynamikken mellem Geoff og Kate sig, mens de begge forsøger at holde fast i deres ægteskab.

”Et bevægende og absorberende drama, som byder på to kunstnere, der giver os et helt livs visdom og teknik i deres præstationer,” skrev Peter Bradshaw i The Guardian.

 

Black Mass (premiere 15. oktober)

 

Scott Cooper, som overraskede os med Out of the Furnace i 2014, står bag denne amerikanske gangsterfilm, baseret på en roman af Dick Lehr og Gerard O’Neill.

Et overflødighedshorn af gode skuespillere medvirker: Johnny Depp, Benedict Cumberbatch, Joel Edgerton, Kevin Bacon, Juno Temple, Peter Sarsgaard, Sienna Miller og Dakota Johnson

Den sande historie om Whitey Bulger, bror til en senator og den mest berygtede voldsforbryder i amerikansk historie. Han blev meddeler for FBI og hjalp til med at sætte en hel mafiafamilie bag tremmer.

Ingen anmeldere har endnu set filmen.

 

Sicario (premiere 22. oktober)

Denis Villeneuve står bag dette fremragende amerikanske krimidrama. Hans Prisoners fra 2013 var blot en lille forsmag på, hvad vi kan vente os fra hans hånd.

I filmen medvirker Emily Blunt, Benicio Del Toro, Josh Brolin og Jon Bernthal.

En selvsikker kvindelig betjent slutter sig til en hemmelig CIA-operation, for at få ram på lederen af et mexicansk kartel. Et job, der ender med at skubbe hendes etiske og moralske værdier helt til grænsen.

”Denis Villeneuve er tilbage med en spændingsfyldt, konstant overraskende thriller,” skrev Scott Foundas i Variety.

 

Slow West (premiere 22. oktober)

 

John Maclean har instrueret denne newzealandske western med Kodi Smit-McPhee, Michael Fassbender og Ben Mendelsohn.

Vinder af Grand Jury Prize ved Sundance-festivalen.

Filmen udspiller sig i slutningen af det 19. århundrede. Den sekstenårige Jay Cavendish er på vej over den amerikanske prærie for at finde den pige, han elsker. På sin vej støder han på en gruppe blodtørstige dusørjægere, men bliver i sidste øjeblik reddet af Silas Selleck, en mystisk ensom ulv, der kun lidt for godt kender det dårlige selskab, han netop har gjort det af med. Det umage par slår pjalterne sammen og fortsætter deres rejse. Det sidste punktum er endnu ikke sat.

”Filmen er langsom på samme måde, som en klapperslange eller en aggressiv morder er langsom. Forrygende film,” skrev Peter Bradshaw i The Guardian.

 

Tangerine (premiere 10. december)

Sean Bakers amerikanske dramady med Kitana Kiki Rodriguez, Mya Taylor og Karren Karagulian.

Filmen er optaget med en iPhone 5s.

En prostitueret gennemtrævler Los Angeles juleaften, for at finde alfonsen, der knuste hendes hjerte.

”Det er filmens varme og fraværet af fordømmelse eller nedladenhed mod sin marginaliserede karakterer, der gør Sean Bakers film til sådan et levende og opløftende snapshot,” skrev David Rooney i The Hollywood Reporter.

 

Boblere til listen:

Tavshedens labyrint
Instr. Giulio Ricciarelli
Medvirkende: Alexander Fehling, André Szymanski og Friederike Bencht.
Premiere 3. september

Dope
Instr. Rick Famuyiwa
Medvirkede: Shameik Moore, Tony Revolori og Kiersey Clemons
Premiere 24. september

The Club
Instr. Pablo Larraìn
Medvirkede: Roerto Farías, Antonia Zegers og Alfredo Castro
Premiere 24. september

Infinity Polar Bear
Instr. Maya Forbes
Medvirkede: Mark Ruffalo, Zoe Saldana og Keir Dullea
Premiere 12. november

Victoria
Instr. Sebastian Schipper
Medvirkende: Laila Costa, Frederick Lau og Franz Rogowski
Premiere 3. december

Mia Madre
Instr. Nanni Moretti
Medvirkede: Margherita Buy, John Turturro og Giulia Lazzarini
Premiere 10. december

Macbeth
Instr. Justin Kurzel
Medvirkede: Michael Fassbender, Marion Cotillard og Jack Reynor
Premiere 17. december

Tale of Tales
Instr. Matteo Garrone
Medvirkede: Salma Hayek, Vincent Cassel, Toby Jones og John C. Reilly
Premiere 17. december

Kommentarer

Kim Pedersen

 

Kim Pedersen kommenterer nye trends og generelle nyheder fra ind- og udland.

Blev født ind i filmbranchen via en far, som var filmudlejningsdirektør i det nu hedengangne United Artists. Som bare tyveårig overtog han i 1978 en biografvirksomhed i Aarhus, som han drev og udviklede til en førende markedsposition, inden selskabet blev afhændet i 1999.

Kim Pedersen har i dag en lang række tillidsposter i filmbranchen. Fra 2005 har han været formand for Brancheforeningen Danske Biografer og fra 2007 ligeledes vicepræsident i The International Union of Cinemas.

Han er også formand for UNIC Tech Commitee og rådsmedlem i National Association of Theatre Owners International Committee og Film Theft Task Force i USA. Senest er han indtrådt som bestyrelsesmedlem i Biografklub Danmark A/S, som blandt andet udvælger filmene til klubbens program.

© Filmmagasinet Ekko