Med udkig over filmbranchen

Bloggen er udtryk for skribentens egne holdninger og opfattelser.

26. jan. 2015 | 09:00

Mads Mikkelsens ti bedste roller

Mads Mikkelsen har blødt meget, både for og i sine 30 spillefilm.

Den 49-årige danske verdensstjerne Mads Mikkelsen har medvirket i 30 spillefilm, nitten danske og elleve udenlandske.

Som de øvrige store skuespillere formår Mikkelsen at spille bredt, lige fra viking og musketer over pædofilmistænkt og læge til James Bond-skurk og slagter.

Og Mikkelsen bløder virkelig for sine roller. Jo længere han kommer i karriereren, desto mere bløder han!

Mads Mikkelsen bragede igennem på den danske stjernehimmel som den småkriminelle Tonny i Nicolas Winding Refns Pusher i 1996, og siden har hans karrierer bevæget sig i en yderst positiv spiral, som (foreløbigt) kulminerede med prisen i Cannes 2012 som bedste skuepiller for hans præstation i Thomas Vinterbergs Jagten.

Ud over den fine pris i Cannes er Mikkelsen blevet tildelt ikke mindre end 22 priser i ind- og udland for hans præstationer i spillefilm. Det antal er rekord for en dansk skuespiller.

Ud over spillefilmkarriereren har tv-serier som Rejseholdet (2000-2004) og Hannibal (2013-2015) cementeret succesen. I denne forbindelse skal Mikkelsens rolle som alkoholiseret far i kortfilmen Dykkerdrengen (2003) instrueret af Morten Giese ligeledes fremhæves.

Siden debuten har ikke mindre end 215 millioner biografpublikummer(!) over hele verden set Mikkelsen på biografernes lærred, heraf knap syv millioner i Danmark.

Følgende instruktører har haft fornøjelsen af at instruere Mikkelsen i mere end en enkelt film: Nicolas Winding Refn (fire), Anders Thomas Jensen (tre), Susanne Bier (to) og Ole Christian Madsen (to).

At Mikkelsen går efter rollen, og ikke pengene, er blevet bevist, hver gang skuespilleren har medvirket i en dansk film siden 2005. At hellige sig udlandet 100 procent fra dette år ville have givet meget mere økonomisk mening i stedet for at lade sig spise af med dansk aflønningsniveau.

Paradoksalt nok har Danmarks største skuespiller aldrig medvirket i en eneste af filmene fra Danmarks største instruktør: Lars von Trier. Begge har de udtalt ønsket om samarbejde, men øjensynligt kan man ikke få de økonomiske ender til at mødes.

Lige om lidt, den 5. februar, skal vi gense ham i Anders Thomas Jensens sorte komedie Mænd & høns sammen med alle legekammeraterne fra Jensens univers: Ole Thestrup, Nikolaj Lie Kaas og Nicolas Bro.

I filmen følger vi to meget særprægede brødre: Elias (Mads Mikkelsen) og Gabriel (David Dencik). Da deres far dør, finder brødrene, der bestemt ikke er glade for hinanden, via deres fars testamente ud af, at de er adopterede. Elias og Gabriel beslutter på trods af deres uoverensstemmelser at opsøge deres fædrene ophav og drager afsted til øen, hvor deres biologiske far bor. Omringet af øens mange sære personligheder opdager Gabriel og Elias den lammende og befriende sandhed om dem selv og hele deres slægt.

I Mads Mikkelsen næste optræden på biografernes lærred bliver det ”kun” hans stemme, vi kommer til at høre på det originale amerikanske soundtrack. Filmen er den computeranimerede Kung Fu Panda 3 (2016) af Jennifer Yuh.

Nederst i denne blog er en liste over samtlige Mads Mikkelsens 30 spillefilm. Men hvilke spillefilmroller vil Mads Mikkelsen blive husket for? Nedenstående bud på hans bedste ti roller. Vi arbejder os som sædvanlig mod toppen.

 

10. Casino Royale (2006)

 

At spille en skurkerolle i en James Bond-film er måske ikke verdens største skuespillermæssige udfordring, men ubetalelig, når det handler om eksponering.

Over 91 millioner biografgængere over hele kloden så Mikkelsen som den blodgrædende Le Chiffre i Martin Campbells film.

Med sine kølige øjne oser Mikkelsens korrupte bankmand af dødbringende trussel. Samtidig har en skurk i en 007-film aldrig givet James Bond så mange tæsk. Personligt får jeg stadig helt ondt, bare ved tanken.

 

9. Adams æbler (2005)

 

Adams æbler er Anders Thomas Jensens formidable komedie med en herlig rolle til Mads Mikkelsen som præsten, der udviser en tålmodighed, som ellers kun er en engel beskåret.

Præstationen i Adams æbler indbragte Mikkelsen en pris som bedste skuespiller ved Puchon International Fantastic Film Festival, som han dog måtte dele med Ulrich Thomsen.

Filmen blev set af 804.504 tilskuere globalt.

 

8. The Salvation (2014)

 

I Kristian Levrings film udlever Mads Mikkelsens mange mænds drengedrøm: At spille helt i det vilde Vesten.

Mads Mikkelsen leverer en udmærket præstation som den stovte mand, der tager på hævntogt.

Filmen skuffede desværre tilskuermæssigt med kun 54.076 solgte billetter i danske biografer.

 

7. Efter brylluppet (2006)

 

Susanne Biers drama Efter brylluppet med stor præstation fra Mads Mikkelsen i rollen som manden, der leder et lukningstruet børnehjem i Indien og må gå på akkord for at redde det.

Præstationen I Efter brylluppet indbragte Mikkelsen en filmpris som bedste skuespiller ved filmfestivalen i Palm Springs.

Filmen blev globalt set af 1,3 millioner tilskuere.

 

6. De grønne slagtere (2003)

 

De grønne slagtere er Anders Thomas Jensens dramatiske komedie, hvor Mikkelsen er i topform som slagteren, der bruger noget alternative råvarer.

Alene Mikkelsens noget bizarre hårpragt i denne film er adgang til denne liste. Efter sigende var adgangen til ægtesengen en kasket, indtil hårpragten var vokset ud igen.

Rollen indbagte Mikkelsen en pris som bedste skuespiller ved filmfestivalen Fantasporto.

Filmen blev globalt set af 356.775 tilskuere.

 

5. Elsker dig for evigt (2002)

I Susanne Biers Dogmefilm Elsker dig for evigt giver Mikkelsen en sublim præstation som lægen, der tager sig en smule for kærligt af en pårørende til en patient.

Præstationen sikrede Mikkelsen en pris som bedste skuespiller ved Rouen Nordic Film Festival.

Filmen blev globalt set af knapt en million tilskuere.

 

4. Pusher (1996)

 

Nicolas Winding Refns debutfilm blev et gennembrud for Mikkelsen i rollen som den kriminelle medløber Tonny. En præstation, som ikke lader Robert De NirosTaxi Driver meget efter.

Jeg tror både film og Mikkelsens præstation var for overrumplende til at åbne øjnene på de ansvarlige bag prisuddelingerne.

Zlatko Buric blev dog Bodil-præmieret for bedste birolle. Den burde Mikkelsen have haft.

Filmen blev globalt set af 218.849 tilskuere.

 

3. Valhalla Rising (2009)

 

Nicolas Winding Refns tur i det skotske højland, Valhalla Rising, har en svær vikingrolle til Mikkelsen, som han dog klarede med bravour.

Andre mere image- og forfængelighedsramte skuespillere ville have forbudt enhver offentliggørelse af billeder med hovedrolleindehaverens ansigtsprofil fra venstre. Men ikke Mikkelsen.

Filmen blev globalt set af 72.947 tilskuere.

 

2. Pusher II (2004)

Til gengæld havde prisuddelerne i mellemtiden fået øjnene op for Mikkelsens fænomenale portræt af Tonny, som i denne film slås med svære familiære problemer. Både i forholdet til sin far, kone og barn.

Pusher II indbragte Mikkelsen tre filmpriser som bedste skuespiller: Robert, Bodil og Zulu.

Filmen blev globalt set af 175.650 tilskuere.

 

1. Jagten (2012)

Rollen som den pædofili-mistænkte i Thomas Vinterbergs drama er et højdepunkt i Mikkelsens karrierer. Han har ikke gjort det bedre, og han er aldrig blevet belønnet så rigeligt.

Jagten indbragte Mikkelsen ikke færre end elleve filmpriser, inklusive Cannes, Robert og Bodil.

Filmen blev globalt set af knapt 1,5 millioner tilskuere. 

 

Kommentarer

Kim Pedersen

 

Kim Pedersen kommenterer nye trends og generelle nyheder fra ind- og udland.

Blev født ind i filmbranchen via en far, som var filmudlejningsdirektør i det nu hedengangne United Artists. Som bare tyveårig overtog han i 1978 en biografvirksomhed i Aarhus, som han drev og udviklede til en førende markedsposition, inden selskabet blev afhændet i 1999.

Kim Pedersen har i dag en lang række tillidsposter i filmbranchen. Fra 2005 har han været formand for Brancheforeningen Danske Biografer og fra 2007 ligeledes vicepræsident i The International Union of Cinemas.

Han er også formand for UNIC Tech Commitee og rådsmedlem i National Association of Theatre Owners International Committee og Film Theft Task Force i USA. Senest er han indtrådt som bestyrelsesmedlem i Biografklub Danmark A/S, som blandt andet udvælger filmene til klubbens program.

© Filmmagasinet Ekko