Med udkig over filmbranchen

Bloggen er udtryk for skribentens egne holdninger og opfattelser.

09. juli 2015 | 15:01

Nybegynderens guide til Star Wars

Datoen 16. december står garanteret skrevet med flammeskrift på adskillige biografgængeres to-do-lister i 2015. Den syvende Star Wars-film, med titlen Star Wars: Episode VII – The Force Awakens, får nemlig premiere i Danmark på denne dato.

Selv om jeg ikke ligefrem er verdens største Star Wars-fan, vil jeg alligevel forsøge at give læserne en nybegynderens guide til Star Wars, så man i god tid, inden premieren på det nye afsnit i en af verdens mest succesfulde filmserier, kan sætte sig ind i universet.

Dette blogindlæg er da heller ikke skrevet til inkarnerede fans, men til nybegyndere. De fleste inkarnerede Star Wars-fans ville helt sikkert kunne fortælle mig en masse facts om denne saga, jeg ikke anede i forvejen. Det eneste, jeg kan prale af, er en enkelt dags ophold på Skywalker Ranch i Marin, Californien.

Star Wars-sagaen består pt. af to trilogier. For nybegynderen vil det først og fremmest virke en smule forvirrende, at den først udsendte Star Wars-trilogi handlingsmæssigt foregår efter den senest udsendte trilogi. Den første film i den nye trilogi tager altså afsæt i seriens tredje udsendte film.

Forvirret? Følg med her, og så skal vi snart få bragt orden i kronologien.

Men først lidt statistik, som tager udgangspunkt i udsendelsesrækkefølgen. I tilskuerantallet er medtaget diverse re-premierer.

 

Vi taler her om et samlet tilskuerantal på over 1,1 milliarder globalt, hvoraf Danmark repræsenterer 2,5 millioner.

Hvordan fans har modtaget de enkelte film, kan tydeligt aflæses i det globale tilskuerantal. Størrelsen af den enkelte films succes har nemlig helt klart været afhængig af, i hvor vid udstrækning man kunne få Star Wars-fans til at se filmene flere gange. Mange fans kan nemlig slet ikke nøjes med at se filmene en enkelt gang.

Nok er filmene blevet succesfulde i Danmark, men det er intet at regne for den næsten guddommelige status, filmene har i USA.

Samtidig viser statistikken, hvordan filmbudgetterne er eksploderet i forsøget på at tilfredsstille de kræsne filmfans. Nok er film i dag på visse områder blevet billigere at producere, men det overses ofte, at publikums forventninger til filmene ligeledes har taget et kvantespring. Den nye film har derfor kostet over $200 millioner.

De to øvrige, foreløbig unavngivne film i trilogien får premiere henholdsvis 27. maj 2017 og 2019. For den sidste film er der ikke truffet beslutning om premieredatoen.

Men det stopper ikke med det. Ud over den nye trilogi er foreløbig to spin-offs planlagt: Star Wars Anthology: Rogue One og en endnu ikke navngiven film. De er planlagt til premiere 16. december 2016 og 25. maj 2018. Sidstnævnte vil handle om en ung Han Solo.

Overordnet er Star Wars-sagaen kampen mellem det gode og det onde og indeholder mange temaer, som er lig dem, man finder i biblen.

George Lucas er idémanden bag de første to trilogier og er da også manden bag hovedlinjerne i hele historien. Han har endda personligt instrueret fire af filmene. Efter han i oktober 2012 solgte sit imperium til Walt Disney for $4,05 milliarder, er hans indflydelse faldet betragteligt. Dog er han fortsat manden bag karakterne, vi møder i den nye trilogi.

Ingen tvivl om, at nogle fans vil hylde Lucas’ meget begrænsede indflydelse. Den sidst udsendte trilogi mødte en del kritik af fanboys.

Efter gennemgangen af de foreløbig seks Star Wars-film, følger klip og omtale af den nye Star Wars: Episode VII – The Force Awakens. Bedømmelsen på den amerikanske filmanmeldelsesside Rotten Tomatoes angiver andelen af amerikanske anmeldere, som var positive over for filmen.

 

Star Wars: Episode I – The Phantom Menace (1999)

 

Jedi-ridderen Qui-Gon Jinn og hans lærling, Obi-Wan Kenobi, er udsendt som ambassadører for den fredelige planet Naboo. Planeten er belejret af den grådige handelsføderation, som pønser på at angribe Naboo. Det huer selvsagt ikke den fredselskende dronning Amidala. Jedi-ridderne bringer hende i sikkerhed på ørkenplaneten Tatooine, hvor de møder en eventyrlysten ung knægt kaldet Anakin Skywalker.

Filmen er instrueret af George Lucas. Liam Neeson ses i rollen som Qui-Gon Jinn, Ewan McGregor som Obi-Wan Kenobi, Natalie Portman som Padmé og Jack Lloyd som drengen Anakin Skywalker.

Det overordnede plot er fra George Lucas' førsteudkast til Star Wars: Episode IV – A New Hope.

Klart den dårligste af alle Star Wars-filmene. En middelmådig film, lavet af en aldrende instruktør, som er ved at miste grebet.

Positive anmeldelser på Rotten Tomates: 57 %

 

Star Wars: Episode II – Attack of the Clones (2002)

 

Anakin er blevet en dygtig Jedi under sin lærermester Obi-Wan. Tilsammen får de til opgave at beskytte Padmé, hvis liv trues af en fraktion af politiske separatister. Forskellige magtfulde grupper støder sammen og de to helte må tage vanskelige beslutninger, der har betydning både for deres egen og republikkens skæbne.

Også denne film er instrueret af Lucas og Ewan McGregor fortsætter i rollen som Obi-Wan Kenobi og Natalie Portman i rollen som Padmé. Hayden Christensen har overtaget rollen som den unge Skywalker. I andre væsentlige roller i denne film ses netop afdøde Christoper Lee som Grev Dooku og Samuel L. Jackson som Mace Windu.

Den eneste Star Wars-film som ikke blev det pågældende udsendelsesårs mest sete. Filmen blev overgået af både Spider-Man og Ringenes herre: De to tårne.

Filmen lægger ud med et festfyrværkeri af fantastiske special effects, men ender desværre som en strandet hval på grund af et dårlig manuskript.

Positive anmeldelser på Rotten Tomates: 67 %

 

Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith (2005)


Jedi-ridderen over dem alle, Anakin Skywalker, er udset til at bringe balance i Kraften og fred og fordragelighed til universet. Det er noget af en opgave, der kun bliver endnu sværere, da Anakin bliver sat over for et umenneskeligt valg: Skal han lade sin elskede dø, eller skal han gå over til Kraftens stærkere mørke side for at få magt til at redde hende?

Lucas står endnu engang bag roret og stort set hele rollelisten fra episode to gentager deres roller i denne film.

Hver en klon-soldat er computergenereret. Der blev ikke fremstillet blot ét kostume eller hjelm.

Selv om Lucas mister grebet et par gange undervejs, skuffer filmen ikke, når det for alvor gælder.

Positive anmeldelser på Rotten Tomates: 80 %

 

Star Wars: Episode IV – A New Hope (1977)

 

Det onde Imperium har underlagt sig næsten hele universet. Dog har en lille gruppe ukuelige oprørere sat sig til modværge. Den unge Luke Skywalker slutter sig til oprørerne og kommer til at kæmpe sammen med rumsmugleren Han Solo og den smukke prinsesse Leia mod Imperiets nyeste og mest frygtindgydende våben: Dødsstjernen.

I denne film, også instrueret af Lucas, ses Mark Hamill som Luke Skywalker, Harrison Ford som Han Solo, Carrie Fisher som prinsesse Leia, Peter Cushing som Grand Moff Tarkin, Alec Guinness som den aldrende Obi-Wan Kenobi og David Prowse som Darth Vader.

Lucas var så sikker på, at filmen ville floppe, at han tog på ferie med sin kammerat Steven Spielberg til Hawaii i stedet for at deltage i filmens gallapremiere. På turen fik de idéen til Jagten på den forsvundne skat (1981).

Seriens førstefødte er stadig den bedste af dem alle. Filmen er en milepæl i både måden at fortælle en historie på, men også i special effects. Første gang jeg så filmen, var i New York i 70mm kort tid efter premieren. En kæmpe oplevelse! Filmen vandt ikke mindre end fem Oscars i tekniske kategorier samt bedste musik.

Positive anmeldelser på Rotten Tomates: 94 %

 

Star Wars: Episode V – The Empire Strikes Back (1980)

 

Da Imperiet får nys om, at oprørerne har gemt sig på isplaneten Hoth, bliver sagen overdraget til Darth Vader. Han sætter en stor landstyrke ind for at knuse oprørshæren, der trods heroisk modstand til sidst må flygte. Han Solo, prinsesse Leia og droiderne R2-D2 og C-3P0 søger tilflugt på planeten Bespin hos Solos gamle ven Lando Calrissian. I mellemtiden opsøger Luke Skywalker den gamle Jedimester Yoda for at udvikle sine evner og samle kræfter til endnu et slag mod ondskaben.

I denne film er instruktørstolen overladt til Irvin Kershner. Skuespillerne fra episode fire er alle at finde i denne film bortset fra Peter Cushing. Ny skuespiller er Billy Dee Williams, der spiller Lando Calrissian.

Udtrykket ”Må kraften være med dig” bliver kun benyttet en enkelt gang. Det er filmens sidste fem ord, fremsagt af Luke Skywalker.

For en gangs skyld en toer, som ikke lader den originale film ret meget efter. Tydeligt at de dengang temmelig uprøvede skuespillere er blevet mere selvsikre. Filmen vandt to Oscars i tekniske kategorier.

Positive anmeldelser på Rotten Tomates: 95 %

 

Star Wars: Episode VI – Return of the Jedi (1983)

 

Uden hensyntagen til tidligere fejltagelser begynder Imperiet konstruktionen af endnu en usårlig dødsstjerne, der skal sprede skræk og ødelæggelse i hele det kendte univers. Denne gang er det kejseren selv, der sammen med Darth Vader holder øje med, at alt forløber planmæssigt.

I mellemtiden er Han Solo blevet fanget af den noget fedladne supergangster Jabba the Hutt. Så inden Luke, Leia, Chewbacca, R2-D2 og C-3PO kan tage kampen op mod Imperiet, må de befri deres ven, for bagefter atter en gang at spænde sikkerhedsselen, trodse alle odds og udkæmpe bitre slag for frihed og retfærdighed.

Richard Marquand har overtaget instruktørpligten i en film, som atter har Hamill, Ford, Fisher, Guinness og Prowse på rollelisten.

George Lucas og producenten af de første to film, Gary Kurtz, skiltes inden produktionen af den tredje begyndte. Angivelig fordi Kurtz var uenig i Lucas’ vurdering af, at publikum var ligeglade med historien og kun kom for begivenheden.

Til trods for sine talrige fejl og besynderlige huller i historien, er filmen en værdig afslutning på første trilogi. Filmen vandt en enkelt Oscar for bedste special effects.

Positive anmeldelser på Rotten Tomates: 79 %

 

Star Wars: Episode VII – The Force Awakens (2015)

 

Den første film i den nye trilogi. Ikke meget er sluppet ud om handlingen, bortset fra at den foregår 30 år efter episode seks.

Disney valgte at skrotte Lucas’ originale ideer til den nye trilogi og har i stedet skabt helt nye historier.

J.J. Abrams har instrueret og har ligeledes skrevet manuskriptet sammen med veteranen Lawrence Kasdan, som også bidrog til manus til episoderne fem og seks. Kontinuiteten skulle dermed være sikret.

De nu aldrende Luke Skywalker, Han Solo og prinsesse Leia spilles endnu engang af Mark Hamill, Harrison Ford og Carrie Fisher. Derudover ses Oscar Isaac i rollen som Poe Dameron, Adam Driver som Kylo Ren og Lupita Nyong’o som Maz Kanata. Max von Sydow er ligeledes blevet velsignet i en rolle.

Og så er det ellers bare med at vente til spændingen udløses den 16. december …

Kommentarer

Kim Pedersen

 

Kim Pedersen kommenterer nye trends og generelle nyheder fra ind- og udland.

Blev født ind i filmbranchen via en far, som var filmudlejningsdirektør i det nu hedengangne United Artists. Som bare tyveårig overtog han i 1978 en biografvirksomhed i Aarhus, som han drev og udviklede til en førende markedsposition, inden selskabet blev afhændet i 1999.

Kim Pedersen har i dag en lang række tillidsposter i filmbranchen. Fra 2005 har han været formand for Brancheforeningen Danske Biografer og fra 2007 ligeledes vicepræsident i The International Union of Cinemas.

Han er også formand for UNIC Tech Commitee og rådsmedlem i National Association of Theatre Owners International Committee og Film Theft Task Force i USA. Senest er han indtrådt som bestyrelsesmedlem i Biografklub Danmark A/S, som blandt andet udvælger filmene til klubbens program.

© Filmmagasinet Ekko