Med udkig over filmbranchen

Bloggen er udtryk for skribentens egne holdninger og opfattelser.

24. feb. 2015 | 20:57

Handicap topper alt

Foto | Jonathan Hession
Daniel Day-Lewis i rollen som den spastiske, irske forfatter og kunstmaler Christy Brown.

Der er mange veje til at vinde en Oscar i kategorien bedste hovedrolle. Man kan med held portrættere et holocaust-offer, en kendt personlighed eller en homoseksuel.

Men det, som overtrumfer det hele, er portrættet af en fysisk eller mentalt handicappet.

Den slags roller giver skuespilleren mulighed for at vise sit talent i fuldt flor, men samtidig kan der spilles på Oscar-akademiets store sympati for minoritetsgrupper, og så appellerer den slags roller til de store følelser.

Men vigtigst af alt påkalder Oscar-præstationerne sig verdens opmæksomhed og sætter fokus på handicap, måske kun få er opmærksomme på. Ikke mindst letter det hjælporganisationers indsamlingsarbejde. 

Eddie Redmayne (Teorien om alting) og Julianne Moore (Jeg er stadig Alice) føjede sig i år til den lange række af Oscar-vindere i hovedroller, som har et fysisk eller mentalt handicap.

Her er Oscar-historiens ti bedste:

 

10. Marlee Matlin (Kærlighed uden ord)

 

Marlee Matlin blev i 1987 belønnet med en Oscar for portrættet af den stumme Sarah Norman i Randa Haines romantiske drama. Kærlighed uden ord var den første siden 1926, som havde en stum i hovedrollen. Filmen forklarede og normaliserede, hvorfor nogle mennesker er tvunget til at fægte med armene, når de skal kommunikere. Tegnsprog er før blevet brugt i Oscar sammenhæng: Louise Fletcher benyttede tegnsprog i takketalen, da hendes præstation i Gøgereden blev belønnet.

 

9. Dustin Hoffman (Rain Man)

 

Dustin Hoffman vandt i 1989 en Oscar for rollen som autisten Raymond Babbitt i Barry Levinsons Rain Man. Det er muligt, at filmen er glat og sentimental, men Hoffmans præstation kan der ikke udsættes noget på. Hoffmans rolle og præstation er blevet en reference til mennesker med dette handicap.

 

8. Al Pacino (En duft af kvinde)

 

I 1993 blev Al Pacino præmieret for sin rolle som den blinde, pensionerede oberst Frank Slade i Martin Brests En duft af kvinde. Filmen giver et fint indtryk af udfordringerne og hverdagen i en verden uden syn.

Statuetten blev betragtet som et plaster på såret, efter akademiet havde ladet Pacino gå tomhændet hjem oven på nomineringerne for glansrollerne i Godfather I og II, Dog Day Afternoon og Serpico. Filmen er dog ganske fornøjelig, og tangoscenen med Gabrielle Anwar er filmhistorie.

 

7. Tom Hanks (Forrest Gump)

 

Tom Hanks er Forrest Gump i Robert Zemeckis film af samme navn. Diagnosen lyder på et ikke specificeret indlæringshandicap. Forrest Gump begriber ikke, hvad der foregår omkring ham, og ved at bekræfte det til fulde udstiller han de andres dumhed og tidens vanvid.

 

6. Jack Nicholson (Det bli’r ikke bedre)

 

Jack Nicholson er selvfølgelige også med på denne liste. I 1998 blev han belønnet for sin præstation i James L. Brooks romantiske dramady Det bli'r ikke bedre. Filmen handler om Melvin Udall, som lever med tvangslidelsen OCD. På grund af sin sygdom lever Melvin i en verden, som er skrumpet ind til omtrent at være på størrelse med hans lejlighed og de bøger, han skriver.

 

5. Julianne Moore (Jeg er stadig Alice)

Julianne Moore har også gjort sig fortjent til en plads på denne liste efter sin overbevisende Oscar-præstation i år. Hun portrætterer universitetsprofessoren, som pludselig mangler ord, når hun skal udtrykke sig, Diagnosen er Alzheimers sygdom. Dramaet er instrueret af Richard Glatzer og Wash Westmoreland. Filmen får dansk premiere 5. marts.

 

4. Eddie Redmayne (Teorien om alting)

 

Årets Oscar-vinder Eddie Redmayne fortjener så sandelig også en plads på denne liste for sit portræt af fysikeren Stephen Hawking, som bliver ramt af amyotrofisk lateral sklerose (ALS) i James Marsh’ film. Stephen Hawking har udtalt, at Redmayne spiller rollen så godt, at han i flere scener troede, at han kiggede på sig selv. Filmen får premere 26. februar.

 

3. Colin Firth (Kongens store tale)

 

Colin Firth spiller den stammende Kong George VI i Tom Hoopers Kongens store tale. Filmen indbragte skuespilleren en Oscar ved uddelingen i 2011, og Firth gav mange håb om, at handicap kan overvindes.

 

2. Anthony Hopkins (Ondskabens øjne)

I 1992 blev Anthony Hopkins Oscar-præmieret for sin rolle som den personlighedsforstyrrede Dr. Hannibal Lecter i Jonathan Demmes Ondskabens øjne. Hopkins fik en Oscar for bedste mandlige hovedrolle efter en af de korteste optrædener nogensinde i Oscar-historien. Men hvilke 24 minutter og 52 sekunder.

 

1. Daniel Day-Lewis (Min venstre fod)

 

Den mest imponerende Oscar-præstation på denne liste indtraf i 1990, da Daniel Day-Lewis skubbede alle konkurrenterne af banen i rollen som den spastiske irske forfatter og kunstmaler Christy Brown. Filmen viser den kamp, som Brown sammen med sin mor og en lærer måtte kæmpe for at gøre omgivelserne opmærksomme på hans intelligens og give ham et menneskeligt liv. Instruktionen står Jim Sheridan for. Scenerne med Day-Lewis blev optaget spejlvendt, idet skuespilleren var bedst i stand til at bruge sin højre fod.

Kommentarer

Kim Pedersen

 

Kim Pedersen kommenterer nye trends og generelle nyheder fra ind- og udland.

Blev født ind i filmbranchen via en far, som var filmudlejningsdirektør i det nu hedengangne United Artists. Som bare tyveårig overtog han i 1978 en biografvirksomhed i Aarhus, som han drev og udviklede til en førende markedsposition, inden selskabet blev afhændet i 1999.

Kim Pedersen har i dag en lang række tillidsposter i filmbranchen. Fra 2005 har han været formand for Brancheforeningen Danske Biografer og fra 2007 ligeledes vicepræsident i The International Union of Cinemas.

Han er også formand for UNIC Tech Commitee og rådsmedlem i National Association of Theatre Owners International Committee og Film Theft Task Force i USA. Senest er han indtrådt som bestyrelsesmedlem i Biografklub Danmark A/S, som blandt andet udvælger filmene til klubbens program.

© Filmmagasinet Ekko