Med udkig over filmbranchen

Bloggen er udtryk for skribentens egne holdninger og opfattelser.

29. maj 2013 | 14:24

Sommerens mest imødesete film – 1. del

Foto | Walt Disney Pictures

The Lone Ranger – sommerens mest imødesete film. Johnny Depp og Armie Hammer som umage western-makkerpar.

Sommertid er amerikansk blockbuster-sæson. Og endnu engang kaster de amerikanske studier sig ud i et frådende kapløb om publikums gunst med film, som i gennemsnit hver især har et produktionsbudget, der svarer til, hvad Det Danske Filminstitut samlet har at gøre godt med – over to-tre år!

Faktisk er sæsonen allerede godt i gang med udsendelsen af Iron Man 3, The Great Gatsby, Fast & Furious 6 og Tømmermænd tur-retur, men det er kun en lille forsmag på, hvad de amerikanske studier har i ovnen i sommersæsonen som slutter 31. august.

I løbet af sommeren vil det danske publikum komme til at kunne stifte bekendtskab med de tolv nedenstående film – alle med blockbuster-potentiale – som repræsenterer en samlet omkostning på op mod $2,0 mia.

I anden del af denne blog vil jeg fokuseret på sommerens film for det publikum, som ikke mener amerikanske blockbusters er svaret på deres behov. Tredje del vil præsentere de danske film.

Star Trek Into Darkness

Omend antallet af ”Trekkies” (fans af Star Trek-universet) er ret begrænset i Danmark, vil denne nye Star Trek-film sandsynligvis vække interesse ud over den sædvanlige fanbase. Uden tvivl vil det være et plus for filmen, at handlingen denne gang ikke foregår lysår fra vore hjemlige himmelstrøg, men derimod hjemme på gode gamle moder Jord. I den tolvte film i franchisen må det tapre mandskab ombord på USS Enterprise stå ansigt til ansigt med en trussel inden for egen organisation. Det resulterer i en menneskejagt på jorden, hvor kærligheden bliver udfordret, venskaber sat på prøve – og Captain Kirk må ofre alt for den eneste familie han har: sit mandskab. Chris Pine er tilbage i rollen som Captain James T. Kirk. J.J. Abrams, som har Mission: Impossible 3 og den seneste Star Trek reboot på samvittigheden, står bag løjerne. Filmen har et produktionsbudget på $185 mio. (Premiere: 6/6)

Man of Steel

Is it a bird? Is it a plane? No, it’s Superman! Den klassiske Superman-historie opridses i denne reboot af franchisen: Et barn sendes til Jorden fra en døende planet og adopteres af et ægtepar langt ude på landet i Kansas. Forklædt som journalist bruger han sine ekstraordinære kræfter til at beskytte sit nye hjem fra et snigende onde. I denne omgang spilles Superman af Henry Cavill, mens Russell Crowe og Kevin Costner spiller hans fædrene ophav, på henholdsvis Krypton og Jorden. Bag kameraet står Zack Snyder, som tidligere har gjort sig bemærket med 300 og Watchmen. Batman-instruktøren Christopher Nolan har produceret samt givet en hjælpende hånd med manuskriptet. Produktionsbudget: $225 mio. (Premiere 14/6)

After Earth

Smith junior og senior, Jaden og Will, spiller hovedrollerne i dette sci-fi-drama, som begynder med, at far og søn nødlander på Jorden tusind år efter menneskeheden har forladt planeten. I styrtet er faren blevet hårdt såret, og det er op til drengen at finde hjælp i det, der nu er et fremmed og meget farligt sted. Instruktionen er lagt i hænderne på den håbefulde M. Night Shyamalan, som tidligt i karrieren blev kaldt den nye Spielberg. Det fornemme titel har instruktøren dog haft mere end vanskeligt ved at leve op til. Filmen markerer den første gang, Shyamalan har accepteret at filmatisere en historie, han ikke selv har skrevet. Måske det kan vende lykken? Produktionsbudget: $180 mio. (Premiere: 27/6)

The Lone Ranger

Vel nok sommerens mest imødesete film. Armie Hammer er The Lone Ranger, Johnny Depp hans tro følgesvend Tonto. Helena Bonham Carter har – efterhånden lidet overraskende – også gjort Depp følgeskab i denne film. Historien begynder med en gruppe af Texas Rangers, der jagter en bande forbrydere. Banden falder Texas Rangers i baghold og dræber tilsyneladende dem alle. Én overlevende bliver dog fundet af en indianer ved navn Tonto, som plejer ham til han bliver rask. The Ranger, nu iført maske og ridende på en hvid hingst ved navn Silver, slår sig sammen med Tonto for at sikre, at den skrupelløse bande og andre ligesindede møder fuld retfærdighed. Filmen er instrueret af Gore Verbinski, som i efterhånden mange år ellers har været beskæftiget med at lave sørøverfilm – også med Depp i hovedrollen. Filmen var på nippet til ikke at blive til noget på grund af produktionsbudgettets størrelse, som dog nu er barberet ned til sølle $250 mio. (Premiere: 3/7)

Grusomme mig 2 (Despicable Me 2)

Gru er tilbage med sin hær af ”minions” og bliver i denne film rekrutteret af Anti-forbryder Ligaen for at bekæmpe en ny kraftfuld superkriminel. Steve Carrell lægger også i denne film stemme til Gru. Al Pacino var tilknyttet projektet og havde endda indtalt sin dialog, med droppede ud, efter hvad filmselskabet karakteriserede som ”creative differences”. Etteren var den tiende største computeranimerede succes nogensinde. Instruktionen står Pierre Coffin og Chris Renaud for. (Premiere: 4/7)

World War Z

Et actiondrama baseret på en bog af Max Brooks. Brad Pitt spiller FN-medarbejderen Gerry Lane, der rejser verden rundt i et kapløb med tiden for at stoppe en zombie-pandemi, der omvælter både hære og regeringer og truer hele menneskehedens eksistens. Filmen har allerede, inden nogen overhovedet har set den, været udsat for en hadekampagne, hvor filmens producent, også Brad Pitt, er blevet foreslået i fremtiden udelukkende at holde sig til produktion af børn med Angelina Jolie. Filmen er instrueret af den utrolig alsidige Marc Foster, som har stået bag så forskellige film som Drageløberen og James Bond-filmen Quantum of Solace. Produktionsbudget: $170 mio. (Premiere: 11/7)

Kick-Ass 2

Aaron Taylor-Johnson er tilbage som den udklædte high-school helt Kick-Ass, der slutter sig sammen med en gruppe almindelige borgere, som er blevet inspireret til at bekæmpe kriminalitet i kostume. I mellemtiden søger forbryderen ”Red Mist” hævn, som vil påvirke alle, der kender Kick-Ass. Atter har Kick-Ass den handlekraftige Chloë Grace Moretz ved sin side, mens Jim Carrey og Nicolas Cage forstærker holdet. Filmen er instrueret af det forholdsvis ubeskrevne blad, Jeff Wadlow. (Premiere: 18/7)

The Wolverine

Hugh Jackman gentager sin rolle som Wolverine fra X-Men i en ny selvstædig film. I Japan kommer Wolverine ud på dybt vand i en ukendt verden, mens han står over for sin ultimative nemesis i en kamp på liv eller død, som vil efterlade ham evigt forandret. Sårbar for første gang, og presset til sin yderste grænse, konfronteres han ikke blot med en dødbringende samurai stål, men også sin egen udødelighed. Filmen er instrueret af den tidligere så lovende James Mangold, som bl.a. har stået bag Copland og Walk the Line, men som nu nærmest er henfaldet til ren håndværksinstruktør. Dog en udmærket én. Produktionsbudget: $100 mio. (Premiere: 25/7)

Pacific Rim

En vaskeægte sci-fi-actionfilm, som leder tankerne hen på Transformers. Da et angreb fra det ydre rum truer jordens eksistens, bliver gigantiske robotter, styret af mennesker, indsat for at bekæmpe denne trussel. Filmen er instrueret af den altid spændende Guillermo de Toro. Charlie Hunnam, Idris Elba, Ron Perlman og Charlie Day spiller hovedrollerne. Produktionsbudget: $180 mio. (Premiere: 1/8)

Monsters University

Første gang Pixar kaster sig ud i en prequel: Mike Wazowski og James P. Sullivan er et uadskilleligt par, men sådan har det ikke altid været. Da de to monstre mødtes første gang kunne de ikke udstå hinanden. Monsters University låser døren op til, hvordan Mike og Sulley overvandt deres forskelligheder og blev de bedste venner. Steve Buscemi, John Goodman, Jennifer Tilly, Billy Crystal og Frank Oz har lagt stemmer til, og filmen er instrueret af Dan Scanlon. (Premiere: 1/8)

R.I.P.D

The Dude er tilbage! Jeff Bridges og Ryan Reynolds spiller to ansatte i The Rest in Peace Department, hvor en nyligt dræbt politibetjent slutter sig til et team af udøde politifolk i Instituttet for Fredsfyldt Hvile, og forsøger at finde den mand, der myrdede ham. Filmen er baseret på en tegnefilm af Peter M. Lenkov og instrueret af Robert Schwentke. Produktionsbudget: 130 mio. (Premiere: 8/8) 

Elysium

Neill Blomkamp, som overraskede os med District 9, er tilbage med en film, som tager udgangspunkt i et verdenssamfund i år 2159, hvor de meget velhavende bor på en rumstation, mens resten af befolkningen bor på en ødelagt Jord. Én mand påtager sig at bringe ligestilling i de polariserede verdener. Jodie Foster og Matt Damon spiller repræsentanterne fra to vidt forskellige verdener. Produktionsbudget: $100 mio. (Premiere: 15/8)

Kommentarer

Kim Pedersen

 

Kim Pedersen kommenterer nye trends og generelle nyheder fra ind- og udland.

Blev født ind i filmbranchen via en far, som var filmudlejningsdirektør i det nu hedengangne United Artists. Som bare tyveårig overtog han i 1978 en biografvirksomhed i Aarhus, som han drev og udviklede til en førende markedsposition, inden selskabet blev afhændet i 1999.

Kim Pedersen har i dag en lang række tillidsposter i filmbranchen. Fra 2005 har han været formand for Brancheforeningen Danske Biografer og fra 2007 ligeledes vicepræsident i The International Union of Cinemas.

Han er også formand for UNIC Tech Commitee og rådsmedlem i National Association of Theatre Owners International Committee og Film Theft Task Force i USA. Senest er han indtrådt som bestyrelsesmedlem i Biografklub Danmark A/S, som blandt andet udvælger filmene til klubbens program.

© Filmmagasinet Ekko