Med udkig over filmbranchen

Bloggen er udtryk for skribentens egne holdninger og opfattelser.

03. juni 2013 | 11:00

Sommerens mest imødesete film – 2. del

Foto | Perdido Productions
Cate Blanchett og Peter Sarsgaard kigger hinanden rigtig dybt i øjnene i Woody Allens Blue Jasmine.

Er man ikke til amerikanske blockbusters hen over sommeren, er der ingen årsag til at gå i panik af den grund. De danske biografer præsenterer en lang række højprofilerede kvalitetsfilm, som modstykke til de amerikanske tentpoles.

Nedenstående er ti oplagte bud på sommerens film for den kvalitetsbeviste biografgænger.

I tredje og sidste del af denne gennemgang af sommerens mest imødesete film, fokuseres der på dansk film.

No

Det chilenske bud på en Oscar i Bedste fremmedsproget film-kategorien. En skarp og humoristisk thriller baseret på den virkelige historie om 80′ernes chilenske “Mad Men” og deres geniale TV-kampagne mod den chilenske diktator Augusto Pinochet. Bag kameraet står Pablo Larraín og foran finder vil blandt andet Gael García Bernal, Alfredo Castro og Antonia Zegers. Præmieret ved filmfestivalerne i Cannes og Sao Pãulo. (Premiere: 13/6)

Reality

Fra Italien kommer Matteo Garrones film om en sympatisk småsvinder, der en dag opfordres til at deltage i Big Brother. Gennem hans deltagelse i reality-programmet, begynder hans opfattelse af virkeligheden at ændre sig. Aniello Arena, Paolo Minaccioni og Loredana Simioli har påtaget sig de væsentligste roller. Vinder af juryens Grand Prix ved filmfestivalen i Cannes 2012. (Premiere: 13/6)

De elskende passagerer (Los amantes pasajeros)

Fra Spanien kommer Pedro Almodóvars nye komedie med hans to darlings: Penélope Cruz og Antonio Banderas. Cruz har medvirket i fem af instruktørens film og Banderas syv. Dog første gang de står overfor hinanden. Filmen handler kort og godt om sex og død, da en teknisk fejl truer livet for passagerne om bord på et fly. (Premiere: 27/6)

Stumper og stykker (Broken)

Fra England kommer Rufus Norris’ drama om en ung pige i London, hvis liv ændres efter at have været vidne til et voldeligt overfald. På rollelisten finder vi Cillian Murphy, Tim Roth og Eloise Laurence. Filmen er baseret på en bog af Daniel Clay og har vundet ikke færre end 4 priser ved forskellige internationale prisuddelinger. (Premiere: 11/7)

The Bling Ring

Fra indepentent USA kommer Sofia Coppolas allerede stærkt omtalte krimikomedie om en gruppe teenagere, der har specialiseret sig i at røve berømtheders hjem. Emma Watson, Leslie Mann og Taissa Farmiga muntrer sig foran kameraet. Filmen er inspireret af virkelige begivenheder. (Premiere: 11/7)

Paradis: tro (Paradies: Glaube)

Fra Østrig kommer anden del af Ulrich Seidls Paradis-trilogi, hvor handlingen kredser om en fanatisk katolsk kvinde, der bliver genforenet med sin muslimske mand. Maria Hofstätter spiller den katolske kvinde, Nabil Saleh, hendes muslimske mand. Filmen vandt juryens specielle pris ved filmfestivalen i Venedig. (Premiere: 11/7)

3096 dage (3096 Tage)

Fra Tyskland kommer Sherry Hormanns film om Natascha Kampusch og hendes otte år i fangenskab. Antonia Campbell-Hughes spiller Natascha Kampusch, Wolfgang Priklopil, manden der holdt hende fangenskab, spilles af Thure Lindhardt og Trine Dyrholm er pigens mor, Birgitta Sirnyl. (Premiere: 25/7)

Paradis: håb (Paradies: Hoffnung)

Tilbage til Østrig, kommer konklusionen på Ulrich Seidl Paradis-trilogi. Denne gang drejer det sig om overvægt, hvor en teenage-pige sendes på sommerlejr, for sammen med ligestillede at tabe sig. Blandt de medvirkende finder vi Melanie Lenz, Verena Lehbauer og Joseph Lorenz (Premiere: 1/8)

Blue Jasmine

Ingen sommer uden amerikanske Woody Allen. Efter instruktøren har turneret rundt i Europa med fire film, er vi nu tilbage i USA, nærmere bestemt San Francisco. Vi har at gøre med en mørk komedie om en kvinde, som lystigt har klatret op af den sociale rangstige - men som er snublet - og nu bliver tvunget til at bo sammen søsteren. Som altid i Woody Allens film, er rollelisten interessant: Cate Blanchett, Alec Baldwin, Sally Hawkins, Peter Sarsgaard og Andrew Dice Clay(!) (Premiere: 8/8)

Before Midnight

Ligeledes fra independent USA, kommer afslutningen på den selvlærte instruktør Richard Linklaters Before-trilogi. I filmen møder vi Celine og Jesse ni år efter Before Sunset sluttede, og næsten to årtier er gået siden Before Sunrise og deres første møde på et tog på vej til Wien - de er nu begge først i 40’erne på ferie i Grækenland. Ethan Hawke og Julie Delpy gentager rollerne som Jesse og Celine. (Premiere 22/8) 

Kommentarer

Kim Pedersen

 

Kim Pedersen kommenterer nye trends og generelle nyheder fra ind- og udland.

Blev født ind i filmbranchen via en far, som var filmudlejningsdirektør i det nu hedengangne United Artists. Som bare tyveårig overtog han i 1978 en biografvirksomhed i Aarhus, som han drev og udviklede til en førende markedsposition, inden selskabet blev afhændet i 1999.

Kim Pedersen har i dag en lang række tillidsposter i filmbranchen. Fra 2005 har han været formand for Brancheforeningen Danske Biografer og fra 2007 ligeledes vicepræsident i The International Union of Cinemas.

Han er også formand for UNIC Tech Commitee og rådsmedlem i National Association of Theatre Owners International Committee og Film Theft Task Force i USA. Senest er han indtrådt som bestyrelsesmedlem i Biografklub Danmark A/S, som blandt andet udvælger filmene til klubbens program.

© Filmmagasinet Ekko