24. apr. 2022

Sofie Gråbøl får nakkehårene til at rejse sig

Søren Kirkegaard

Den danske stjerne gør indtryk i traileren til kommende dansk film, som er en blanding af religiøst gys og kærlighedsdrama.

Af Claus Christensen

”Jeg er ikke bange for dig,” siger Josephine Park.

”Det passer jo ikke,” svarer Sofie Gråbøl, så det får én til at løbe koldt ned ad ryggen i traileren til Natten har øjne.

Josephine Park (Doggystyle) har rollen som Maja, der forelsker sig i engelsk-jødiske Leah (Ellie Kendrick) fra London. Passionen slår gnister, men da Leah får et gådefuldt anfald, vælger Maja at følge med hende hjem til London.

Her møder hun Leahs danske mor, som i Sofie Gråbøls skikkelse er en jødisk svigermor fra helvede. Med sin strenge og dominerende udstråling leder hun tankerne hen på Judith Anderssons husholderske i Hitchcocks klassiker Rebecca fra 1940.

Men også Eksorcisten spøger i kulissen, efterhånden som Maja opdager ondskaben i den jødiske mytologi. Det sker blandt andet takket være en bog om Sitra Achra – ”den anden side” – som David Denciks ortodokse jødiske boghandler finder frem til hende.

Gyset bliver mest antydet i traileren, men det er også alt rigeligt. Christian Tafdrup har netop vist med Speak No Evil, at vi godt kan lave horrorfilm i Danmark, og nu fører debutanten Gabriel Bier Gislason altså stafetten videre.

Han er søn af instruktørerne Susanne Bier og Tómas Gislason og har taget sin filmuddannelse på filmskolen ved New York University.

Mens hans mor har været tilbageholdende med at bruge sin jødiske baggrund eksplicit, kaster Gabriel sig derimod med dødsforagt over religionens mytologi.

Om hans mod bliver belønnet, må vi vente med at vurdere til den 18. august, hvor Natten har øjne får premiere.

Kommentarer

Hver uge sætter Ekko fokus på traileren til en ny film.

Du er velkommen til at komme med din kommentar nedenfor.

© Filmmagasinet Ekko