Ekko #44

Intro

Leder
Mønsteret er det samme overalt i Europa: Man ser sine egne film, man ser de store amerikanske film, men man ser kun i begrænset omfang film fra andre europæiske lande.

Kuriosa
Forfatterne Michel Houellebecq og Bernard-Henri Lévy har begge slået sig på filmmediet. Deres landsmænd skriger i kor: Skomager, blev ved din læst!
Af Kim Foss

Filmplakaten
Den usædvanlige korstingsplakat til Coen-brødrenes Fargo lavet ud fra temaet ”Home Sweet Home”.
Af Jesper Bo Petersen

Q & A
Kulturminister Carina Christensen fortæller om, hvilke film der står hendes hjerte nært og fjernt – fra Lost in Translation til Dum og dummere.
Af Mikkel Kofod

Box office
Der er fordele i hele fødekæden ved at indføre digital teknik i biograferne, men dem, der skaffer pengene, vil have noget til gengæld.
Af Loke Havn

Minder fra dansk film
Billedkunstneren Per Kirkeby fortæller om dengang, han gik linen ud med gruppesex og menneskeofringer i Normannerne fra 1976.
Af Jonas Varsted Kirkegaard


Feauture


Jeg er ikke en skid på vej til Hollywood
Niels Arden Oplev var landmandssønnen, der kom ind med firetoget og hed Pedersen til efternavn. Nu har han filmatiseret bestselleren Mænd der hader kvinder.
Af Kristian Ditlev Jensen

Meryl Streep
”For tyve år siden ville jeg i denne alder have været død og begravet på skuespillernes kirkegård,” siger den Oscar-nominerede stjerne, der fylder 60 til sommer.
Af Ray Arco

Outsideren
Vi tegner et portræt af outsideren Gus Van Sant, der efter femten år endelig har fået lov til at lave filmen om den homoseksuelle politiker Harvey Milk.
Af Thure Munkholm

Frost/Nixon
Det måske vigtigste tv-interview nogensinde. Og nu en Oscar-nomineret spillefilm. Instruktøren Ron Howard forklarer fascinationen af det legendariske møde mellem to meget forskellige mænd.
Af Claus Christensen

Den fjerde statsmagt
Pressen ynder at fremstille sig selv som den fjerde statsmagt. Er det egentlig berettiget? Henrik Dahl reflekterer over Frost/Nixon.
Af Henrik Dahl

Tolv uforskammede tv-minutter
”Du er en færdig mand i DR,” råbte en rasende justitsminister Erik Ninn-Hansen. Tidligere tv-vært Bjørn Erichsen fortæller om tolv tv-minutter, der fældede Schlüter-regeringen.
Af Claus Christensen

Jagten på den uopnåelige kvinde
Igennem 40 år har Nils Malmros brugt filmmediet til at finde ind til kvindehjertet, han aldrig kommer til at eje. Hvorfor behøver denne jagt at fortsætte i Kærestesorger?
Af Anders Lange

I bokseringen med Berthelsen
Vi fulgte i hælene på Mikael Bertelsen, da han som vært for European Film Awards satte alt på et bræt – og sejrede.
Af René Fredensborg

I går var jeg i Genova
Ethvert kunstværk vil gerne være et billede af livet, men ender med at blive et billede af sin samtid. Forfatteren Jens Christian Grøndahl om Wim Wenders’ Undervejs fra 1976.
Af Jens Christian Grøndahl


Tema: Film på hjernen


En pervers guide til film
At se film er som at sidde på toilettet og stirre ned i kloakken, mens man venter på den genopstandne lort. Introduktion til filosoffen Slavoj Žižeks perverse filmteori.
Af Lilian Munk Rösing

Superheltenes løgn
Žižek har altid en overraskende vinkel på tidens film. Læs ham gå i clinch med Amerikas ideologiske frontlinje: Hollywood.
Af Slavoj Žižek

Når hjernen går i biografen
Hvorfor er det moderne velfærdsmenneske så optaget af film, der handler om at jage eller blive jaget? Svaret gemmer sig i den menneskelige hjerne.
Af Torben Grodal

Hovedfilm
Tusind psykedeliske sommerfugle baskede i en tidslomme omkring nitten hundrede og syre-og-tres med celluloid-vingerne. Vi tager det ultimative filmiske mind-trip.
Af Lars Movin


Biografanmeldelser


Kærestesorger
Benjamin Buttons forunderlige liv
Boy A
Changeling
Doubt
Flugten
Frost/Nixon
Himlen falder
Katyn
Milk
Mænd der hader kvinder
Operation Valkyrie
Revolutionary Road
Slumdog Millionaire – Drengen der havde svaret på alt
The International
3 Monkeys
Waltz with Bashir

 

Dvd-anmeldelser


The David Lean Centenaty Collection
À nous amours
Berlin Alexanderplatz
Christmas on Mars
Don´t Touch the Axe
Happiness
Kvindedrømme
Letter to Anna
Menneskedyret
Offeret
Picnic at Hanging Rock
Så kort og mærkeligt livet er
The Saragossa Manuscript
Topsy-Turvy

 

Boganmeldelser


Gyldendals danske filmguide
The Bergman Archives & The Kubrick Archives

DVD #8

The Pervert's Guide to Cinema – Part 1

Instr. Sophie Fiennes
England, 2006, 46 min.

”At sidde i biografmørket og vente på, at filmen skal begynde, er som at stirre ned i toiletkummen og vente på, at noget skal stige op fra kloakken,” siger Slavoj Žižek i første del af Sophie Fiennes’ film The Pervert’s GuidetoCinema, som her for første gang er blevet udgivet i Danmark.

Žižek er en af kulturteoriens excentriske superstjerner, og hver gang han sætter sig til tasterne, kommer der nye vinkler på alt mellem himmel og jord: politik, filosofi, Hollywood-film, Kinder-æg og toiletvaner. 

I The Pervert’s GuidetoCinema giver han en guidet tur gennem filmhistorien. Heftigt gestikulerende vader Žižek bogstavelig talt ind og ud af klassikere som Hitchcocks Fuglene og Lynch’ Blue Velvet, mens han med sin slovenske shrink-accent forklarer, hvordan film viser vores inderste, forbudte fantasier – fantasier, vi ikke kan udleve, men heller ikke leve foruden.

”Filmkunsten er den ultimative perverterede kunstart. Den giver dig ikke, hvad du begærer. Den fortæller, hvordan du skal begære,” som han siger.

© Filmmagasinet Ekko