Ekko #49

Intro

Leder
Filmkunst behøver ikke altid være synonym med fremmedgørelse og lidelse. Den kan også være opløftende og livsbekræftende, som Lone Scherfigs An Education, der er en god anledning til at påskønne kunsten, når den er skøn.  

Kuriosa
Hollywood, Bollywood og … Nollywood. Græsrodsfilmindustrien i Nigeria er med sine 2000 film om året i verdensklasse – målt i kvantitet.
Af Kim Foss

Nyt talent
Tobias Lindholm, aktuel med spillefilmene R og Submarino, interesserer sig mere for research end fikse ideer. Han vil lave fiktion i virkelighedens tjeneste.
Af Eva Aagaard

Q&A
Bliv klogere på hvem af de to værter på DR2’s filmmagasin Premiere, der hader alt af Oliver Stone, og hvem, der har en forkærlighed for Eksorcisten III.
Af Jannie Dahl Astrup

Filmplakaten
Vi præsenterer den australske plakat til Lars von Triers Antichrist, der var så provokerende, at kunstneren fik kristne ekstremister på nakken.
Af Line Bitsch Herdel

Top 10
Vicky Christina Barcelona, Some Like it Hot og Sideways. Ekko har udvalgt de ti skønneste sommerfilm.
Af Jesper Bo Petersen

Filmminder
Heroinbedøvede sexslaver og en sadistisk dværg ved navn Olaf. Sexploitation-gyseren Dværgen fra 1973 er en af dansk films mest bizarre produktioner.
Af Bjarke Friis Kristensen


Feature


I clinch om filmkunsten
De er markante stemmer fra hver deres side af generationskløften, og de har begge lige lavet en fængselsfilm. Vi har sendt Michael Noer og Erik Clausen i bokseringen – verbalt og bogstaveligt.
Af Synne Rifbjerg

Velkommen til Armadillo
Efter Armadillo vil det ikke være muligt at se os selv som danskere på samme måde som før. Stort essay om årets danske dokumentarfilm.
Af Carsten Jensen

Hvad har du på dvd-hylden?
Per Stig Møller fik sin doktordisputats filmatiseret. Pia Kjærsgaard er til Highlander II. Det nye filmforlig står for døren, men hvad er egentlig kulturpolitikernes forhold til film?
Af René Fredensborg

Den døende amerikaner
Kræftsyge Dennis Hopper er døden nær. Med ham mister vi et ikon, der bærer Vestens nyere historie i sig.
Af Mogens Rukov

Coke-vrag, gal eller blot besværlig?
Jørgen Leth mødte Dennis Hopper under en filmoptagelse og fik et overraskende indtryk af manden bag myten.
Fortalt til Henrik Østergaard

På vulkaner
Dagur Kári og Rúnar Rúnarsson er islands største instruktørtalenter. Reportage fra vulkanøens månelandskab, hvor de to venner er vokset op.
Af Kristian Ditlev Jensen

Død for verden
Dansk forfatter hylder den japanske auteur Takeshi Kitano og har genset mesterværket Hana-bi, hvor alle brikker falder på plads i en rørende triumf over døden.
Af Knud Romer


Tema: De berømtes liv


Rock’n’roll på Wonderland Avenue
Den danske stjernefotograf Søren Solkær Starbird skal instruere en biopic om The Doors-manageren Danny Sugerman – lokket til Hollywood af samme selskab, der stod bag Control.
Af Lars Movin

Kunstner af djævelens nåde
Serge Gainsbourg levede et liv med kvinder, sprut og spas. Men er den nye film om den franske provokatør mere myte end sandhed? Og hvem siger, at den biografiske film ikke må grundforske?
Af Michael Bo

Jeg er ikke ”Sofie Gråbøl”
”Man googler kun sit navn én gang,” siger Sofie Gråbøl, der har talt længe med forbipasserende om plottet i Forbrydelsen. Interview med skuespilleren om at være et ansigt, som alle kender.
Af Eva Aagaard

Forbandede berømmelseskultur
Dansk sociolog har altid taget afstand fra radikale kulturpessimister. Men over for fænomener som Paradise Hotel, X Factor eller Sidney Lee, som stolt dyrker de syv døddssynder, må han give fortabt.
Af Henrik Dahl

Blixen før farmen
En slutscene og en uafrystelig ensomhed. Så meget ligger fast for Regner Grastens projekt om Karen Blixens ungdom. Forbilledet er Borte med blæsten, ambitionen en million solgte billetter.
Af Jacob Ludvigsen

Biografier i biografen
Den stenede vej til succes. Den melankolske skæbne. De biografiske film benytter sig af grundfortællinger, som publikum aldrig bliver træt af.
Af Peter Schepelern


Biografanmeldelser


Fantastic Mr. Fox
The Blind Side
Cold Souls
Dear John
Dragejægerne
Faustas perler
Food Inc.
Frihed på prøve
Harry Brown
Kick-Ass
Libanon
Life During Wartime
Min bedste fjende
Nowhere Boy
R
Soul Kitchen
Thirst
Valhalla Rising
When You’re Strange
Øjnenes Hemmelighed

 

Dvd-anmeldelser


The Agnés Varda Collection
9
24 City
Bright Star
Bruden var i sort
The Headless Woman
Kieslowski Collection
The Limits of Control
Mad Men — sæson 2
Me and Orson
Messiah of Evil
Når Kirsebærtræerne blomstrer
Tigrero — en film der aldrig blev lavet

DVD #13

Filmpoeter fra Island – Dagur Kári og Rúnar Rúnarsson

Island har det seneste årti fostret en ny generation af filmfolk. Og instruktørerne Dagur Kári og Rúnar Rúnarsson – begge uddannet på Den Danske Filmskole – står som to af vulkanøens største talenter.

Deres film har vundet hæder på alverdens festivaler, og på denne dvd præsenterer Ekko i alt fem islandske filmperler fra de to instruktører.

Dagur Kári er i virkeligheden mere musiker end filmmager. Men han kan ikke vælge fra, så derfor laver han begge ting. Som instruktør har han vakt international opsigt med sine skæve fortællinger om søgende outsider-eksistenser, for eksempel med Nói Albínói.

Rúnar Rúnarsson blev allerede med sin ansøgningsfilm til Den Danske Filmskole, Sidste gård, Oscar-nomineret, og han er måske den mest prisbelønnede kortfilminstruktør i verden med over 90 priser for dvd’ens tre film. Han laver film om ordknappe skæbner, som med forknytte viljer kæmper for deres liv i store, tyste billeder af natur og poesi.

Nói albínói
Instr. Dagur Kári
Island, 2003, 88 min.

Denne deadpan-komiske kultspillefilm om Nói, der ikke passer ind nogen steder – og da slet ikke i den lille flække, han bor i – udgives her for første gang på dansk dvd.

Lost Weekend
Instr. Dagur Kári
Danmark, 1999, 35 min.

Emil er dj, ung og sorgløs. En morgen vågner han op på et hotelværelse. Han har drukket for meget aftenen før. Han husker ingenting, og pludselig sidder han fast – som i et limbo – på det snuskede hotel.

Anna
Instr. Rúnar Rúnarsson
Danmark, 2009, 36 min.

En tolvårig pige, Anna, bor i en lille fiskerlandsby. Hun bor alene med sin mor, der ligger i åben krig med Annas far. Nu står hun ved en skillevej. Hendes omgivelser ændrer sig – og det gør hun også.

Småfugle
Instr. Rúnar Rúnarsson
Island, 2008, 15 min.

En sommeraften træder en gruppe teenagere ud i voksenlivet. En lille, frygtsom dreng er forelsket i en jævnaldrende pige. Men til en fest går alting galt, men forløses i et modigt twist.

Sidste gård
Instr. Rúnar Rúnarsson
Island, 2004, 17 min.

En øde dal, langt fra civilisationen. Der er kun én gård tilbage. Og den gamle mand, som bor her, nægter at forlade sit hjem og livet på fjeldet til fordel for plejehjemmets linoleums-belagte helvede.

© Filmmagasinet Ekko