Streaminganmeldelse
06. maj 2019 | 10:27

Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile

Foto | Brian Douglas
Den enlige mor Liz Kendall (Lily Collins) forelsker sig hovedkulds i charmerende Ted Bundy (Zac Efron), som dog er en kold og beregnende seriemorder.

Zac Efron er velbalanceret som Ted Bundy, men Netflix’ film om seriemorderens kærlighedsliv er moralsk problematisk.

Af Rasmus Stenbæk Iversen

Netflix’ nye film med den lange og noget kringlede titel Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile stiller et enkelt, men alligevel ret kompliceret spørgsmål.

Hvordan kan man elske og leve sammen med en af historiens mest bestialske seriemordere?

Ved at fortælle historien om den navnkundige seriemorder Ted Bundy forsøger instruktør Joe Berlinger at besvare spørgsmålet med Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile, der var dommerens beskrivelse af Bundys mord på en lang række kvinder.

Det lykkes kun delvist.

Joe Berlinger har før begået sig i true crime-genren og står blandt andet bag Netflix-dokumentaren Conversations With a Killer: The Ted Bundy Tapes, der havde premiere på streamingtjenesten i januar i år.

Med andre ord vækker Ted Bundy, der slog mere end 30 kvinder ihjel i 1970’ernes USA, fornyet interesse for tiden.

Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile vakte ligeledes interesse, da den i vinters havde premiere på Sundance-festivalen. Det var dog nok især, fordi Zac Efron (kendt for High School Musical) lidt overraskende spiller Bundy i en meget seriøs rolle.

Igennem flere år havde Ted Bundy et forhold til den enlige mor Liz Kendall – også mens han var anklaget for mord på diverse unge kvinder. Hun gestaltes i filmen fintfølende af Lily Collins.

Det er især deres forhold og Bundys relationer til andre mennesker, som Joe Berlingers film fokuserer på. Retssagen fylder naturligvis også betydeligt, men hans og Liz’ forhold står centralt.

Fleksibelt fletter filmen forskellige vigtige handlingsdele sammen i en ikke altid lineært fortalt film. Det fremstår dynamisk og friskt, men er også en kende distancerende, fordi det er svært helt at leve sig ind i relationerne, når der hurtigt springes videre.

Ted Bundy var en enigmatisk og spøjs karakter.

På den ene side en afstumpet, grufuld og iskold massemorder. På den anden side betog han mange af de seere, der fulgte den tv-transmitterede retssag mod ham og opførte sig som en charmerende og veltalende svigermors drøm.

Med sine spidse øjne og sit krøllede hår deler han faktisk en vis fysisk lighed med Zac Efron, der formår at finde balancen mellem Bundys charmerende og dog underligt akavede gemyt.

Zac Efrons veltrænede og perfekte actionmandskrop spolerer til gengæld delvis illusionen om Efron som Bundy.

Filmens udforskning af, hvordan Liz kan elske og leve sammen med et monster, er problematisk. Forklaringen lyder nemlig noget i retning af, at Ted Bundy grundlæggende var to vidt forskellige personer.

Sammen med Liz var han den perfekte mand og bonusfar, og Ted og Liz elsker tydeligvis hinanden. I resten af tilværelsen var Bundy så til gengæld en modbydelig seriemorder med hang til unge studiner.

Fordi Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile primært centrerer sig om det intime forhold, er den dermed også tæt på at vise for meget sympati for Ted Bundy. Det er især et problem i filmens første halvdel, hvor den ukritiske seer nemt kan forføres af Bundy – ligesom Liz blev det.

Den dag i dag bliver mange tiltrukket af Bundy, og efter Conversations With a Killer: The Ted Bundy Tapes forsøgte Netflix at dæmpe fascinationen ved at tweete, at ”der bogstavelig talt er tusindvis af lækre mænd derude – hvoraf stort set ingen er dømte seriemordere”.

Spørgsmålet er, om det overhovedet interessant at udforske Ted Bundys kærlighedsliv. Faren er jo at give ham et for menneskeligt ansigt. Her vil Joe Berlinger nok svare, at filmen ikke så meget er en udforskning af Bundy, men i stedet af Liz Kendalls og seerens fascination af mennesket bag monsteret.

Om noget er det her, at filmen trods alt har sin berettigelse.

Til det allersidste bedyrer Bundy hårdnakket sin uskyld i en grad, at det bliver latterligt og heldigvis udstiller hans psykopati tydeligt.

Derfor er Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile i høj grad også en film om fornægtelse, illusioner og nødvendigheden af selvindsigt. Men desværre leverer den aldrig den dybe indsigt i seriemorderens kærlighedsliv, som den så gerne vil udforske.

Trailer: Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile

Kommentarer

Titel:
Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile

Land:
USA

År:
2019

Instruktør:
Joe Berllnger

Manuskript:
Michael Werwie

Medvirkende:
Lily Collins, Zac Efron, John Malkovich, Haley Joel Osment

Spilletid:
110 minutter

Premiere:
3. maj på Netflix

© Filmmagasinet Ekko