Biografanmeldelse
05. okt. 2021 | 06:29 - Opdateret 05. okt. 2021 | 10:31

Forsvundet til Halloween

Foto | Copenhagen Bombay
Asger, Esther og spøgelsesdrengen Svend leder efter forsvundne Petra på allehelgensaften, hvor tyve og lurendrejere har frit spil.

Børn og barnlige sjæle kan varme op til Halloween med en uortodoks og morsom familiefilm, hvor de medvirkende tydeligvis har haft det sjovt.

Af Astrid Maan Thomsen

Det er svært at sætte fingeren på, hvorfor Forsvundet til Halloween fungerer.

Bedårende debutanter foran kameraet og et manuskript, som i den grad hylder klassikeren Alene hjemme, kunne være bud på forklaringer.

Men nok så vigtigt fornemmer man, at filmholdet ganske enkelt har haft det skidesjovt, mens de lavede filmen.

Vi følger søskendeparret Asger og Petra. Normalt plejer de hvert år at holde Halloween – allehelgensaften – den 31. oktober sammen med nabopigen Esther, men i år er det anderledes.

De har for nylig mistet deres far, og venskabet med Esther er ikke længere så tæt.

Men da lille Petra forsvinder sporløst, går Asger og Esther sammen om at finde hende, inden hendes mor opdager, at hun er væk. De får hjælp af den finurlige spøgelsesdreng Svend, mens de både skal håndtere uhyggelige huse, tricktyve og psykologiske problemer.

Det er nemt at udpege de filmiske mangler og alt for svagt tegnede karakterer.

Til gengæld er Forsvundet til Halloween noget så forfriskende som en ærlig og morsom børnefilm, der siger tingene ligeud. Den er instrueret af dansk-canadiske Philip Th. Pedersen – som har fire undergrundsgysere på Ekko Shortlist – og skrevet af Oscar-nominerede Pelle Møller (Helmer & søn).

Handlingen hopper uden problemer fra et klasselokale til et hjemsøgt hus, fra en skovflugt til en nabofest. Og på intet tidspunkt mister filmen sin røde tråd.

Humoren er exceptionelt balanceret, når vi hopper fra fortid til nutid gennem Petras Halloween-fortælling til sin skoleklasse.

Hendes lille, strikse stemme tager resolut kampen op med en anden dreng, som ikke vil lade hende fortælle historien i fred. Deres lille styrkeprøve vil få både børn og voksne til at le højt.

De to unge hovedroller Hannah Glem Zeuthen og Storm Exner Fjæstad leverer indimellem deres replikker med et næsten monotont stemmeleje, men de har en naturlig charme som skinner igennem.

Storm Exner Fjæstad er i rollen som Asger en dansk børneudgave af den canadiske skuespiller Michael Cera, som er blevet kendt for sin stoiske ro og næsten sløve blik foran kameraet. Hannah Glem Zeuthen derimod giver den gas som den sprælske helt Petra, der gør Macaulay Culkin fra Alene hjemme kunsten efter.

Men det er Max Kaysen Høyrup i rollen som Svend, der stjæler billedet.

Den unge skuespiller, som er kendt for rollen som underdog’en Brille i Druk, har en komisk timing lysår forud for sin unge alder. I Forsvundet til Halloween forestiller han det slikelskende lille spøgelse, som Asger og Esther bruger som stand-in for den forsvundne Petra.

Selv uden replikker forstår Max Kaysen Høyrup at bruge krop og mimik til at leve sig fuldt ind i rollen. Han ville have været en fornøjelse at se spille sammen med stumfilmmesteren Charlie Chaplin.

Forhåbentlig kommer vi til at se mere meget til det unge talent i fremtiden.

De medvirkende voksne tæller solide skuespillere som Marijana Jankovic, Jakob Fauerby og Simon Sears.

Især er Simon Sears (Herrens veje) ufatteligt morsom som vikarlærer, mens Jakob Fauerby overbeviser som en ond og meget stærk tyv.

Forvent ikke stor filmkunst, men Forsvundet til Halloween er et anderledes og sjovt afbræk i forhold til udbuddet af de sædvanlige Halloween-film.

Trailer: Forsvundet til Halloween

Kommentarer

Titel:
Forsvundet til Halloween 

Land:
Danmark

År:
2021

Instruktør:
Philip Th. Pedersen

Manuskript:
Pelle Møller

Medvirkende:
Hannah Glem Zeuthen, Storm Exner Fjæstad, Max Kaysen Høyrup, Simon Sears, Jakob Fauerby, Marijana Jankovic

Spilletid:
87 minutter

Aldersgrænse:
Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år

Premiere:
7. oktober

© Filmmagasinet Ekko