Nyhed
14. juli 2014 | 16:27 - Opdateret 15. juli 2014 | 13:40

Biografer efterspørger Jonas Elmers film

Foto | Charlotte Bruus Christensen
Provinsen kan nu også glæde sig ti at opleve Rune Tolsgaard som et omsorgsfuldt genfærd i Det andet liv.

Multiplot-filmen Det andet liv skulle have haft en historisk smal distribution, men flere biografers efterspørgsel får SF Film til at lave flere filmkopier.

Af Claus Christensen

”Et betimeligt comeback for Jonas Elmer,” skriver Morten Piil i sin femstjernede Ekko-anmeldelse af multiplotfilmen Det andet liv, der får premiere 7. august.

Alligevel stod filmen, som handler om forskellige mennesker, der mødes over internettet, en måned før premieren til at få en historisk smal distribution. Den var kun sat op i fire biografer: Palads i København, Kinopalæet i Lyngby og i en af Nordisk Films biografer i henholdsvis Aarhus og Odense.

I de seneste tre år har danske spillefilm, som er blevet støttet af Det Danske Filminstitut, i gennemsnit fået premiere i 77 biografer. Det andet liv var på vej til at sætte en ny bundrekord – en rekord, som tilhører Simon Stahos Miraklet, der i juni havde premiere i seks biografer og blot solgte 742 billetter.

Men i dag har SF Film besluttet sig for at udvide distributionen af Det andet liv.

”Jeg har valgt at lave flere kopier af filmen, så vi kan dække den efterspørgsel, der er på filmen. Vi vil søge Filminstituttet om flere penge til kopistøtte,” fortæller Sune Lind Thomsen, film- og distributionschef i SF Film.

Det andet liv får nu også premiere i Empire Bio. Og i ugen efter premieren kommer filmen op i yderligere elleve biografer, blandt andet Aalestrup, Korsør, Mørkøv, Faaborg, Lemvig og Kerteminde.”

– Hvorfor startede I kun med at satse på Palads og tre andre nordiske biografer, selv om Det andet liv er en artfilm, som ikke ligefrem henvender sig til Palads-publikummet?

”Vi spurgte Grand i København. Her takkede man nej, og det kan vi jo ikke sige noget til.”

– Lavede I oprindelig en aftale med Nordisk Film om, at de skulle have den eksklusivt?

”Nej, det gjorde vi ikke. Jeg lavede en booking med Nordisk Film, og jeg vurderede ikke, at der var økonomisk fundament til at have flere premierebiografer. Og det var tilfældigt, at biograferne alle var ejet af Nordisk Film. Vi valgte den såkaldte opløft-strategi, hvor man skaber opmærksomhed om filmen i udvalgte biografer i de store byer, og efter en måned (11. september, red.) kommer den på video on demand, hvor endnu flere sandsynligvis kommer til at se den. Den strategi holder vi fast i.”

Jeg har snakket med Kulturhus Vig Bio, som fortæller, at de har forsøgt at få filmen, men fik et blankt nej med den begrundelse, at I ikke går så langt ud med filmen!

”Ja, det skete i sidste uge. Men vi ønsker ikke at sige nej til nogen, og derfor laver vi nu flere kopier. For det er klart, at når vi har så få kopier, er der en teknisk begrænsning for, hvor hurtigt vi kan nå at sende kopierne rundt til biograferne. Men nu bliver Vig Bio også tilbudt filmen.”

– Når man ser, at I kun har søgt en meget lille støtte på 95.000 kroner i lancering af filmen på Det Danske Filminstitut, kan man få den tanke, at I ikke har troet på filmen?

”Vi søgte omkring det samme beløb på Miraklet, så det er ikke usædvanligt. Man får ikke støttekroner uden at skulle lægge en egenkapital – vores lanceringsbudget for Det andet liv er cirka 200.000 kroner – og alle film bliver vurderet på deres indtjeningspotentiale. Vi vil gerne være en kulturbærende institution, men i sidste ende er vi en virksomhed, der skal tjene nogle penge. Og der er i dag nogle lidt hårdere kalkuler end for fire-fem år siden på grund af det faldende dvd-salg,” siger Sune Lind Thomsen og tilføjer:

Det andet liv var næppe blevet lavet, hvis ikke SF Film var gået ind i den. Jeg var med til at sige ja til projektet, jeg var meget glad for det. Multiplotfilm er spændende, og Jonas Elmer er en dygtig instruktør. SF Film er i det hele taget fortaler for, at man i den grad skal lancere smalle film.”

Det andet liv har et budget på 6,5 millioner kroner, hvoraf Det Danske Filminstitut har støttet med 3,1 millioner kroner. Ligesom Jonas Elmers debutfilm Let’s Get Lost (udgivet på Ekko-dvd #19) er hans nye film båret af improvisationer.

Det usædvanlige cast tæller blandt andre Uffe Rørbæk Madsen (kendt fra De Nattergale), Rune Tolsgaard (kendt fra Drengene fra Angora), Bo Carlsson, Karen Rosenberg (R&B-sangerinde under kunstnernavnet Karen) og Thomas Ernst.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko