Nyhed
11. apr. 2022 | 11:53 - Opdateret 11. apr. 2022 | 13:28

Christian Tafdrup trækker i land

Foto | Per Morten Abrahamsen
I det aktuelle Ekko #90 optræder Christian Tafdrup i en stor billedserie med tilhørende interview, hvor instruktøren fortæller om det svære arbejde med at realisere den grumme gyser Speak No Evil.

Instruktøren bag Speak No Evil erkender, at ingen støttegiver stillede krav om, at slutningen skulle ændres. Men han fastholder, at den mødte modstand. 

Af Claus Christensen

”Undervejs har mange sagt, at der skal være et håb i filmen. Det har også været en forudsætning for at få støtte – altså med undtagelse af Det Danske Filminstitut.”

Sådan sagde Christian Tafdrup i Ekko #89, da han i oktober 2021 gav sit første, store interview om gyseren Speak No Evil.

Da filmen et halvt år senere fik dansk premiere, gentog han pointen i flere medier.

”Jeg sad ude i lufthavnen med Nordisk Film & TV Fond, og vi havde brug for den sidste million. ’Skriv slutningen om,’ og jeg sagde: ’O.k., så prøver jeg.’ ’Der skal være håb,’ sagde de,” udtaler instruktøren til Politiken den 11. marts i år.

Christian Tafdrup skrev en anden slutning, hvor den danske familie kom hjem til Danmark og var blevet en bedre familie.

Men han endte med at holde fast i den dystre slutning. ”Vi var nødt til at gå hele vejen, og det var sindssygt befriende,” forklarer han til Politiken og tilføjer, at de måtte klare sig uden den sidste million kroner.

Blander sig ikke i manus
Men nu dementerer producer fra Nordisk Film & TV Fond, Torleif Hauge, historien over for Politiken.

”Vi vil aldrig lægge nogen retningslinjer for, hvordan en historie fortælles,” skriver Hauge i en mail til Politiken.

”Vi kom med nogle kommentarer, men vi har aldrig sagt, at der skal skrives noget om, for at vi kan støtte projektet. Vi giver enten støtte eller afslag og kommenterer ikke manuskriptet.”

Christian Tafdrup erkender nu, at historien har været for spidsvinklet.

”Jeg er selvfølgelig ked af det, hvis man får den opfattelse, at det var et krav, fordi det kan jeg ikke sige. Det tror jeg ikke, at nogen fond vil kræve,” siger han til Politiken.

Ønske om kommerciel slutning
Han fastholder dog over for Politiken, at filmprojektet mødte modstand, fordi slutningen er kulsort.

”Jeg må bare fastholde, at jeg har haft diskussioner med både skuespillere, finansierer og distributører, som ikke kunne se sig selv i projektet, medmindre filmen fik en anden mere kommerciel og håbefuld slutning. Hvilket jeg desværre ikke kunne imødekomme.”

Til Ekko skriver Christian Tafdrup i en sms: ”Vi talte på mødet med Nordisk Film & TV Fond en del om den grumme slutning. De syntes, at den skulle have mere håb, så den dermed måske også kunne nå bredere ud.”

Torleif Hauge skriver i en sms til Ekko, at han er på påskeferie, men at det ikke passer, hvad Tafdrup siger. Hauge har ikke taget imod opfordringen til at uddybe.

Speak No Evil endte med at få afslag af Nordisk Film & TV Fond. Fonden giver ellers støtte til nordiske spillefilm ”af høj kvalitet”, og den spiller ofte en afgørende rolle, idet den kommer med de sidste penge, som gør det muligt at realisere projektet.

Speak No Evil fik verdenspremiere på den indflydelsesrige Sundance-festival i USA og fik herhjemme fremragende anmeldelser. Den har indtil nu solgt 42.000 billetter i danske biografer.

Trailer: Speak No Evil

Kommentarer

Ekko #90

Ruben Östlund er på forsiden i det nye nummer af Ekko.

Her fortæller Christian Tafdrup i et stort interview om udfordringer med at lave Speak No Evil.

Få en filmgave, når du tegner abonnement.

Køb magasinet i kiosker eller få det tilsendt.

Abonnenter kan også læse magasinet digitalt.

© Filmmagasinet Ekko