Tv-seriernes guldalder
Tema
09. sep. 2010 | 08:00

Færre film, flere serier!

Foto | Peter Clausen
Keld Reinicke

Det Danske Filminstitut bør laves om til et fiktions-institut, som også støtter tv-serier, foreslår TV 2’s programchef Keld Reinicke.

Af Jacob Ludvigsen / Ekko #50

På amerikansk tv blomstrer både de bredt favnende og eksperimenterende tv-serier. I Danmark er udbuddet mere ensrettet mainstream, og det skyldes, at tv-fiktionen bliver overset i de statslige støtteordninger.

Det mener TV 2’s programchef Keld Reinicke, der foreslår en radikal ændring af støttesystemet. Man bør efter hans opfattelse slette ”film” i Filminstituttet og i stedet oprette et Fiktionsinstitut.

”Jeg synes, det er latterligt, at man bevarer den der filmfond. Det betyder ikke, at jeg vil lukke filmkunsten, for den visuelle fiktion bliver nødt til at have støtte for at overleve. Men hvorfor vil man kun lave smalle eksperimenter på film? Hvorfor ikke udnytte tv? Og hvorfor skal vi have så mange danske film, at de kvæler hinanden? Selskaberne kan ikke nå at markedsføre dem, og danskerne opdager dem knapt nok. Man burde lave halvt så mange danske film og så give resten af pengene til tv-serier, som danskerne ser,” mener Keld Reinicke.

”Hvis filmfolk kom til mig med penge fra Filminstituttet og ville lave en smal serie a la HBO’s Carnivàle, ville jeg rigtigt gerne være med. Og jeg er sikker på, det i endnu højere grad gælder for DR,” siger han.

Keld Reinicke kalder den public service-pulje på 75 millioner kroner, som støtter dansk tv-drama og -dokumentar over en fireårig periode, for ”til grin”, idet beløbet er så lille, at det ikke gør nogen forskel. Og han peger på, at man med en større satsning på tv-formatet vil kunne styrke talentudviklingen.

”På en sæson kan du måske give fire nye instruktører noget erfaring. I dag går mange ud fra Filmskolen, laver en kortfilm og bliver arbejdsløse. Man giver ikke nye folk den chance, de kunne have fået. Det er i mine øjne super gammeldags, og når det ikke bliver ændret, er det blandt andet, fordi systemet er monopoliseret af Nordisk Film, der ejer alle biograferne,” siger Reinicke.

Programchefen langer også direkte ud efter Det Danske Filminstitut, som i hans øjne mangler viljen til at forny sig.

”Det kan virke, som om man holder fast i systemet, fordi kontorerne nu er der hos Det Danske Filminstitut. Der sidder nogle skrankepaver, som ville miste deres job, hvis man lavede tingene om. Og du kan ikke kritisere systemet, når du lever af det. Jeg kan tale mere frit, fordi jeg sidder på TV 2. Men der er virkelig behov for en politisk ændring,” mener Keld Reinicke og fremhæver, at de kortfilm, Filminstituttet støtter, ikke engang kan ses på nettet.

”Hvis den slags film ikke skal findes på nettet, så alle kan se dem, ved jeg snart ikke. Det er et eksempel på et system, der ikke rykker. Folk får deres løn hver måned, så de opnår ikke noget ved at innovere. Tværtimod betyder det bare mere arbejde, og så kan de ikke gå hjem kl. 15! Ikke desto mindre ved jeg, at Filminstituttet på et tidspunkt må blive til et fiktionsinstitut. Det er bare et spørgsmål om tid.”

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko