Ekko #50

Intro

Leder
Paradoksalt nok er det medierne, der er mest ivrige efter at forhindre, at sandheden kommer for en dag i den såkaldte lækagesag, som startede i Ekko.

Nyt talent

Mikkel Munch-Fals har altid været trodsig. Og han har aldrig været bange for at være kontroversiel. Den tidligere vært på DR2 Premiere har netop instrueret sin første spillefilm, som vil blive hadet og elsket. Ligesom ham selv.
Af Eva Aagaard

Box office

Billetsalget til de populære film lever ikke op til forventningerne. Det Danske Filminstitut foreslår en helt ny støtteordning, men vil den skaffe flere mennesker i biografen?
Af Jørgen Ramskov

Kuriosa

Når Nanni Moretti ikke er på filmsettet eller i klipperummet, passer han sin biograf i Mussolinis aflagte arbejderrefugium i Travestere i Rom.
Af Kim Foss

Top 10

Det moderne hverdagsliv er ofte en plagsom affære, hvor sidespring og skilsmisse har erstattet Volvo og vovse. Heldigvis kunne det være meget værre. Ekko har fundet de ti værste familier på film.
Af Jesper Bo Petersen

Q&A

Efter at have sluppet gækken løs på DR’s sendeflade tiltræder Rasmus Horsekjær den 1. september som konsulent for børne- og ungdomsfilm på Filminstituttet. "Det må gerne blive mere weird," siger han.
Af Jannie Dahl Astrup

Filmplakaten

Vi præsenterer plakaten til Janus Metz’ Armadillo, der forestiller en granat formet som et hjerte.
Af Andreas Ebbesen Jensen


Feature


Retter lidt på hende

Efter ti år og en mediestorm er Jørgen Leths Det erotiske menneske endelig klar til premieren. Værkstedssamtale i to etaper om erotik, forventningspres og tilfældets poesi.
Af Lars Movin

En heroisk opfinder?

Facebook beviser, at iværksætterne har overhalet videnskaben. Det mener Henrik Dahl, der har læst manuskriptet til David Finchers The Social Network.
Af Henrik Dahl

Sandheden om mænd

”Jo ældre jeg bliver, jo mere fascineres jeg af det utrygge. Hvad med dig, Ras? Du har jo haft en tryg barndom?” Nikolaj Arcel og Rasmus Heisterberg i mailudveksling op til Sandheden om mænd.
Af Nikolaj Arcel og Rasmus Heisterberg

Fire grader af nordisk melankoli
Den engelske kritiker Lee Marshall har set de tolv nordiske kortfilm på Ekkos nye dvd og fundet et forpint velfærdshelvede, hvor Gud er taget på druk.
Af Lee Marshall

Triers ufuldendte

30-årsfilmen Dimension skulle først have premiere i 2024. Peter Schepelern om Triers ufuldendte fremtidsmonument, som med dette nummer for første gang bliver tilgængeligt.
Af Peter Schepelern

Julianne Moore og den pukkelryggede familie

Julianne Moore danner par med Annette Bening i omdiskuteret film, som hun håber vil ændre opfattelsen af homoseksualitet og den moderne familie.
Af Ray Arco

Gensyn med vennerne
I 80’erne forsvarede de den amerikanske drøm med muskler og oneliners. Nu genforenes de i The Expendables. Portræt af Sly, Bruce og Arnie.
Af Mikkel Kofod

Det almindelige vanvid
Musikeren Tommy Seebach blev hovedperson i sin egen private tragedie, som Sami Saif nu har skildret i dokumentarfilmen Tommy.
Af Eva Aagaard


Tema: Tv-seriernes guldalder


Kampen om sofavælgerne

Adam Price har taget en pause fra kødgryderne for at lave DR’s nye søndagsserie Borgen - en hyldest til demokratiet, som allerede har fået politikerne på nakken.
Af Eva Novrup Redvall

Whydunnit på dansk
Efter seerfiaskoen med Blekingegade skal TV 2’s nye satsning, seriemorderserien Den som dræber, trække mindst en million seere per afsnit. Vi har været med bag kulisserne.
Af Jacob Ludvigsen

Færre film, flere serier!
”Jeg ved, at Filminstituttet bliver til et Fiktionsinstitut. Det er bare et spørgsmål om tid,” siger TV 2’s programchef Keld Reinicke i et opråb til politikere og filmbranche.
Af Jacob Ludvigsen

Den uendelige historie
For ti år siden startede tv-stationen HBO en veritabel guldalder i amerikansk tv-fiktion, der blander kortene og udfordrer grænserne. Hvordan trives serierne i dag?
Af Peter Schepelern

Jeg er ikke marxist, men ...
David Simon er en ulv i ulveklæder, med to panodiler og en whiskysjus foran sig. Mød manden bag The Wire, som er aktuel med en fremragende serie om New Orleans efter Katrina.
Af Marcus Joons

Lost i labyrinten
Med tidslige krumspring, kvantefysik og græsk mytologi skabte Lost et kultunivers, som inkarnerede fans gennem seks år for vild i. Men var der mening med galskaben?
Af Jacob Ludvigsen


Biografanmeldelser


Hævnen
Blod i mobilen
Buried
En ganske rar mand
Eksperimentet
The Expendables
Fish Tank
Hold om mig
Honning
Inception
The Kids Are All Right
Lymelife
Mademoiselle Chambon
Micmacs
Sandheden om mænd
Smukke mennesker
Tommy
Toy Story 3
Wall Street: Money Never Sleeps


Boganmeldelse


Filmleksikon


Dvd-anmeldelser


Ramin Bahrani
13 Tzameti
The Bad Lieutenant: Port of Call - New Orleans
Ballast
Bodysong
Crazy Heart
En dødsdømt flygter
Fra Thy til Thailand/Fra Thailand til Thy
Højt spin
Kniven i hjertet
The Messenger
New York, I Love You
Panduro Boksen 2010
Still Walking

DVD #14

Nordic Short Films

Det skorter bestemt ikke på kvalitet, når det kommer til filmproduktion i de nordiske lande, og ikke mindst Millenium-trilogien har bevist, at folk gerne vil se film fra andre nordiske lande.

Der er dog stadig rig mulighed for, at den nordiske filmkultur kan vokse sig endnu større og stærkere, og at de nordiske folk kan lære hinanden bedre at kende.

Derfor samlede fire filmmagasiner – Filmmagasinet Ekko fra Danmark, Rushprint fra Norge, Flm fra Sverige og Episodi fra Finland – tolv af de bedste kortfilm, som er blevet lavet i Norden inden for de seneste 20 år.

Härlig är jorden
Instr. Roy Andersson
Sverige, 1991, 16 min.

Gennem en række præcist iscenesatte tableauer skildrer Härlig är jorden livet i det svenske velfærdssamfund, og det er en forpint og frygtsom, tragisk og sorthumoristisk affære. 

Scen nr: 6882 ur mitt liv
Instr. Ruben Östlund
Sverige, 2005, 9 min.

En ung vovehals skal over for sine venner bevise, at han tør springe ud fra en bro. På klartskuende afstand iagttager vi, hvordan individ og fællesskabet opløses af gruppepresset.

Bror min
Instr. Jens Jonsson
Sverige, 2001, 11 min.

To skilsmissebørn i en bil. Den ældre bror piner og plager den yngre – på grænsen til den rene sadisme – men der er ikke nogen til at gribe ind. Uden for bilen er deres forældre nemlig alt for travlt optaget af at skændes.

Procter
Instr. Joachim Trier
Norge, 2002, 18 min.

Den enlige Charles Procter bliver vidne til et dramatisk selvmord. Efterfølgende forsøger han at finde ud af, hvem den afdøde person var, i denne labyrintiske psykokrimi.

Kjøter
Instr. Marius Holst
Norge, 2006, 29 min.

En midaldrende mand gør oprør og tager en stor, lurvet hund med hjem til sin kontrollerende kone. Det er Et dukkehjem på vrangen, og konen har mildest talt svært ved at finde en grimasse, der kan passe.

Sniffer
Instr. Bobbie Peers
Norge, 2006, 10 min.

I Sniffer er verden grå og socialrealistisk – og mennesker kan flyve. Men de vælger at blive på jorden ved hjælp af tunge, klodsede jernstøvler. Hovedpersonen, der arbejder som armhulesnuser for et deodorantfirma, beslutter sig for at flyve bort.

Wrestling 
Instr. Grímur Hákonarson,
Island, 2007, 21 min.

Wrestling er en øm skildring af homoseksuel forelskelse mellem to brydere i den islandske udørk, hvor en bøsse er noget, man skyder med. Brokeback Mountain på skæveste, islandske maner.

Dimension
Instr. Lars von Trier
Danmark, 1991-97, 27 min.

Lars von Trier og Niels Vørsels monumentale, men aldrig færdiggjorte 30-års-projekt, der bogstavelig talt skulle indfange tidens gang. Et vanvidsprojekt, der afspejler Triers skiftende tone og stil op gennem 90’erne – fra det Tarkovskij’sk dvælende til Rigets håndholdte, sorte humor. Her udgivet for første og eneste gang.

Drengen der gik baglæns
Instr. Thomas Vinterberg
Danmark, 1994, 37 min.

Den niårige Andreas har svært ved at håndtere sorgen over at have mistet sin storebror i en færdselsulykke. Det var Vinterbergs første film efter Filmskolen, og den banede vejen for spillefilmdebuten.

Rocky VI
Instr. Aki Kaurismäki
Finland, 1986, 8 min.

En musikvideoparodi på Sylvester Stallones Rocky IV. Hovedpersonen er et medlem af fuprockbandet Leningrad Cowboys, som også står for filmens lydside.

Redeemer
Instr.Saara Saarela
Finland, 1998, 5 min.

I én lang indstilling får vi selveste frelserens førstepersons blik på de skæbner – de ensomme, de aggressive og de snaksaglige – der hænger ud på en trendy café i Helsinki.

Hunger
Instr. Auli Mantila
Finland, 1993, 13 min.

Uhyggelig vampyrfilm om en forhutlet mand, en soldat, der farer forvirret rundt i en snedækket skov. På et tidspunkt møder han en nødstedt kvinde, som han – til sin egen store fortrydelse – hjælper.

© Filmmagasinet Ekko