Nyhed
31. dec. 2020 | 10:08

Det har optaget Ekkos læsere i 2020

Foto | diverse
Positive anmeldelser af tidens mest populære film og kras kritik af aktører i den danske mediebranche hører til blandt det mest læste på Ekkos hjemmeside i år, hvor Thomas Vinterberg har fyldt en hel del.

Thomas Vinterberg, samtykkesager om to dokumentarfilm og en truende radiovært tiltrak flest læsere i det forgangne år, hvor Ekkos chefredaktør skrev seks ud af ti mest populære artikler.

Af Nicki Bruun

Coronavirus satte filmbranchen på den anden ende i 2020, og Ekko dækkede krisen, som måske vil ændre branchen for altid, med et utal af artikler.

Men det var en artikel om en personlig sorg, der blev den mest læste i annus horribilis.

Thomas Vinterberg mistede i 2019 sin nittenårige datter, Ida Marie Vinterberg, da hun på vej hjem fra Paris uforskyldt blev påkørt af en varevogn på motorvejen.

Et år senere gik instruktøren ud og fortalte om sorgen, hvordan han havde brug for at besøge ulykkesstedet i Belgien og om, hvordan han mærkede verden forsvinde under sig.

Ulykken fandt sted, mens Vinterberg var i gang med optagelserne af Druk. Det lykkedes ham med vennen Tobias Lindholms hjælp at færdiggøre filmen, hvis manuskript Ida havde læst og var meget begejstret for.

Og tragedien ændrede filmen.

”Den skulle ikke bare handle om at drikke. Den skulle handle om at blive vakt til live,” fortæller Vinterberg om Druk, som Ekkos chefredaktør Claus Christensen kaldte ”en ny klassiker i dansk film” og gav sjældne seks stjerner.

Anmeldelsen blev den femte mest læste artikel på Ekkos hjemmeside. Se top ti nederst!

Netflix trækker dokumentar
Men ellers var det to selvstændige Ekko-historier, som tiltrak læsernes opmærksomhed. Og de handlede begge om dokumentarfilm, hvor de medvirkende eller pårørende følte sig dårligt behandlet.

Dokumentaren om kulten omkring ubådsmorderen Peter Madsen, Into the Deep, rystede Ekkos udsendte på Sundance-festivalen. Efterfølgende stod Anja Olsen, der var kronvidne mod Peter Madsen, frem og afslørede i et stort interview med Ekkos chefredaktør, at hun medvirkede i filmen mod sin vilje.

”De blev ved med at køre på mig. Jeg fik angst, besvimede og blev indlagt,” sagde Anja Olsen om det danske filmselskab og instruktøren Emma Sullivan, som paradoksalt nok på Sundance havde fortalt, at hun netop havde lavet filmen af kærlighed til de medvirkende.

Interviewet, der blev den næstmest læste artikel i året, fik Netflix til at udskyde premieren på Into the Deep. Otte måneder senere meddelte streamingtjenesten, at Anja Olsen ikke vil komme til at optræde i dokumentaren, der er ved at blive klippet om.

Sagen fik Niels Jakob Kyhl Jørgensen til at trække sin anmeldelse fra Sundance tilbage. Den blev ikke desto mindre den syvende mest læste artikel i 2020.

Kritik af stjernefotograf
Boris B. Bertrams portræt af stjernefotografen Jan Grarup, Krigsfotografen, kom i et kritisk søgelys.

Filmen rummer optagelser fra en bisættelse af Grarups ekskone, og hendes halvbror og halvsøster fortalte i Ekko, at de aldrig havde givet deres samtykke til brugen af billederne.

De mener, at sorgen ”udnyttes hensynsløst til at tegne et glansbillede af Jan Grarup, så han kan sælge flere foredrag, bøger og billeder”.

De anmeldte DR, som viser Krigsfotografen, til politiet. Det kom der dog ikke noget ud af. Til gengæld fik søskendeparret medhold i Pressenævnet, der fandt, at dokumentaren tilsidesætter god presseskik.

Artiklen blev den sjette mest læste artikel, og de to historier om misbrug af medvirkende i dokumentarfilm viser, at der er behov for klarere retningslinjer i forhold til at få samtykke. Og det er et emne, som optager Ekkos læsere.

DR lukkede øjnene
Det var også Ekkos chefredaktør, der dækkede sagen om Krigsfotografen, og Claus Christensen havde i det hele taget et travlt år. Han tegnede sig således for seks af de ti mest læste artikler.

I en af artiklerne – nummer tre på top ti – var han selv en part i sagen.

I 2018 klagede chefredaktøren til DR’s ledelse, fordi han efter en kritisk kommentar var blevet truet af radiovært Mads Aagaard Danielsen med hævnjournalistik. DR afviste klagen, men to år senere faldt hammeren over værten efter en større artikel i Berlingske.

Det fik Claus Christensen til tasterne.

Han kunne dokumentere, at DR var blevet advaret. Men i stedet for at hjælpe radioværten, valgte man at lukke øjnene med den triste konsekvens, at Mads Aagaard nåede at krænke adskillige mennesker.

Positive anmeldelser er populære
Hvor de fleste medier har skruet kraftigt ned for anmeldelser, er Ekko gået den modsatte vej. Det giver åbenbart pote, idet halvdelen af årets mest læste artikler er anmeldelser.

Foruden Druk og Into the Deep var der stor interesse for vores anmeldelser af Klovn The Final, Oscar-vinderen Parasite, Anders Refns De forbandede år og DR3’s dokumentarserie Fars pige.

Anmeldelserne har det tilfælles, at de er ovenud positive, og det er trods alt noget godt at tage med fra et ellers forbandet år.

Thomas Vinterbergs tackling af sorgen og interviewet med Anja Olsen blev så meget læst, at de ikke bare kom på årets top ti, men også er blandt de mest læste artikler nogensinde – henholdsvis nummer fire og seks.

Her er undervisningsmaterialet fra 2005 til Anders Thomas Jensens geniale kortfilm Valgaften stadig den suverænt mest læste artikel.

Den bliver også fortsat efterfulgt af Max Kestners essay om hans syn på forholdet mellem sandhed og fiktion i dokumentarfilm, mens anmeldelsen af Oscar-vinderen Helium ligger nummer tre.

Kommentarer

Tilbud på Ekko

Giv Ekko i gave og få selv en gave!

Med et gaveabonnement på Ekko kan du vælge mellem at komme gratis i biografen eller streame fem lejefilm på Blockbuster.

Næste nummer er planlagt til at udkomme 28. januar.

© Filmmagasinet Ekko