Nyhed
17. dec. 2013 | 11:23

Mystik om Biers amerikanske storfilm

Foto | Morten Søborg
Jennifer Lawrence og Bradley Cooper blev begge Oscar-nomineret sidste år. I foråret 2012 optog de Serena sammen med Susanne Bier, men dette er det eneste billede, der endnu er blevet frigivet fra filmen.

”Enten er filmen virkelig god, eller også er den forfærdelig,” siger amerikansk ekspert om den lange udsættelse af premieren på Susanne Biers stjernebesatte Serena.

Af Jacob Ludvigsen

Da de amerikanske Oscar-analytikere tidligere på foråret begyndte at gætte på, hvilke film der kunne blive kandidater til uddelingen i 2014, var Susanne Biers Serena en af dem, de bragte i spil.

Det skyldes ikke mindst filmens to hovedrolleskuespillere, Jennifer Lawrence og Bradley Cooper, der sidste år begge var nomineret for Silver Linings Playbook (Lawrence vandt endda).

Men siden har der været overraskende stille om filmen. Der er ingen trailer eller plakat, og der er ingen officiel premieredato i USA, selvom Serena blev optaget helt tilbage i foråret 2012 i Tjekkiet.

Herhjemme stod filmen længe til premiere i februar, men nu meddeler Nordisk Film, at filmen får premiere 5. juni. Og da det lige nu er usandsynligt, at den får amerikansk premiere inden, er den uomtvisteligt ude af årets Oscar-kapløb.

Forsvundet fra landkortet
Ekko har været i kontakt med flere førende eksperter fra amerikanske filmmedier, og de har heller ikke hørt nyt om Serena.

”Da Jennifer Lawrence er verdens, eller i hvert fald USA’s største stjerne lige nu, er jeg overrasket over, at den er forsvundet fra landkortet,” skriver Sasha Stone, redaktør af den førende Oscar-blog Awardsdaily.com, i en mail til Ekko.

”Jeg kan forestille mig tre scenarier. Filmen kan være virkelig god, så de venter til det rette øjeblik med premieren for at give den størst mulige chancer ved prisuddelingerne.”

”Eller også kan den være virkelig forfærdelig, så de venter til det rette øjeblik med premieren for at lade den flyve under radaren. Og endelig er det en mulighed, at den ikke er færdig endnu, fordi ingen er tilfreds med den,” mener Sasha Stone.

Perfektionistisk Bier
Et af USA’s førende branchemedier, The Hollywood Reporter, bemærker i en artikel, at når en film er så længe undervejs, er det ofte et tegn på problemer i produktionen.

De kan dog samtidig meddele, at store distributører som Fox Searchlight og The Weinstein Co. allerede har vist interesse for filmen takket være endnu en stærk præstation fra Jennifer Lawrence.

Hollywood Reporter citerer også en anonym kilde for at sige, at produktionen faktisk forløb smertefrit.

”Der var ingen om-optagelser eller noget i den retning. Det skulle bare være en rigtigt præcis klipning, fordi det handler om en kvinde, der synker ned i galskab. Og Susanne er totalt perfektionistisk,” siger kilden.

Stadig i spil til Cannes
Holder premieren i juni 2014 vand, vil Serena da også stadig være en kandidat til Cannes-festivalen i maj og dermed i spil til næste års pris-ræs frem mod Oscar-uddelingen i 2015.

Serena skulle oprindelig have været instrueret af Darren Aronofsky med Angelina Jolie i hovedrollen. Siden tog Susanne Bier over, og ud over Cooper og Lawrence har hun også castet et par danske skuespillere, David Dencik og Kim Bodnia.

Filmen bygger på en roman af Ron Rash og handler om et nygift ægtepar, der opbygger et tømmer-imperium i Depressionstidens North Carolina.

Vi har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Susanne Bier.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko