Nyhed
18. sep. 2012 | 10:48

Politikere: Nyttesløst at true medier

Foto | socialdemokraterne.dk
Mogens Jensen

Det ligner ikke Peter Aalbæk Jensen at udstede fatwaer, som den han har rettet mod Ekko, mener kulturordførere på begge politiske fløje.

Af Jacob Ludvigsen

Peter Aalbæk Jensen har fået det forkerte ben ud af sengen.

Sådan lyder det fra kulturordførere på begge sider af det politiske spektrum oven på Zentropa-direktørens trusler om en boykot af Filmmagasinet Ekko og appel til Det Danske Filminstitut om at fratage magasinet støtten.

Det sker efter et personligt essay af instruktør Anders Rønnow Klarlund i det seneste nummer af Ekko, hvor Peter Aalbæk Jensen er utilfreds med, at han ikke fik mulighed for at tage til genmæle (han kom til orde i et længere interview på hjemmesiden dagen efter udgivelsen).

Tilsvarende mener han ikke, at han fik lejlighed til at forsvare sig i en artikel om Manyar Parwanis filmprojekt Klar til optagelse, hvor man afkrævede penge af de skuespillere, der kom til casting.

Bør ikke true medier
Men Socialdemokraternes kulturordfører Mogens Jensen mener, at Peter Aalbæk Jensen skal slå koldt vand i blodet.

”Vi er jo i Danmark kendt for, at vi har en kritisk presse, og vi er godt tjent med, at der er medier, der er kritiske og forholder sig til forskellige dele af samfundet, også filmbranchen. Og så kan det ikke nytte noget, at man går ud med bål og brand og vil lukke medierne. Så mon ikke lige han skal tage en opstrammer og tænke sagen igennem igen,” siger han.

Han understreger, at han ikke kender detaljerne i den konkrete sag, og at man skal bedrive ordentlig journalistik, der belyser flere sider af sagen.

”Men jeg oplever Ekko som et seriøst tidsskrift om film, der rejser vigtige sager også i øvrige medier. Det betyder ikke, at Ekko ikke laver fejl, men mit overordnede budskab er, at det ikke hører hjemme i Danmark at true medier på deres eksistens.”

Mange kulturkontroverser
Det spiller også ind, at Zentropa selv har millioner af skattekroner i størsteparten af deres film, mener den socialdemokratiske kulturordfører.

”Det er da klart, at når man modtager mange skattekroner og bygger sin virksomhed på offentlige midler, må man også finde sig i, at der bliver skrevet om det, man foretager sig. Jeg kender jo ikke Aalbæk som kostforagter i forhold til at deltage i debatter. Det ligner ham ikke at udskrive den slags fatwaer,” siger Mogens Jensen.

Hos regeringsfællerne fra De Radikale er man mere forbeholden med at blande sig i diskussionen. Medieordfører Zenia Stampe siger:

”Aalbæk må bruge sin ytringsfrihed, som han vil. Der er mange kontroverser i kulturlivet, og grundlæggende har jeg det sådan, at det ikke er et anlæggende for os som politikere, men for de to parter, der er involveret. Og jeg har i øvrigt fuld tillid til, at Det Danske Filminstitut ikke lader sig påvirke.”  

Vigtig pressefrihed
I oppositionen er Venstres kulturordfører Michael Aastrup Jensen til gengæld helt på linje med sin socialdemokratiske kollega.

”Vi lever i et demokratisk land, hvor en af de vigtigste ting er pressefrihed. Så nytter det ikke noget med boykot, når der er noget, der ikke tegner et rosenrødt billede af én,” siger han.

”Hvis jeg skulle true journalister, hver gang de skrev noget mindre flatterende, kunne jeg dårligt lave andet. Og som jeg forstår det, drejer det sig endda om et essay og ikke engang en journalistisk artikel.”

Håber på tomme trusler
Michael Aastrup Jensen kalder Zentropa-chefens appel til Filminstituttet om at fratage støtten ”uhørt”.  Og han håber, Aalbæk besinder sig.

”Jeg håber, det bare er tomme trusler, og at der ikke kommer noget ud af det. Vi mangler en god kritisk dækning af det her område, som jo bliver støttet med mange millioner skattekroner,” siger han og fortsætter:

”Det virker, som om Aalbæk har været temmelig morgensur den dag, for han kan jo normalt godt lide en livlig og frisk diskussion. Så jeg kan bare give ham det råd, at dén Aalbæk træder frem i det her.”

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko