Nyhed
02. mar. 2020 | 18:31

Polanskis sejr forarger fransk film

Foto | Légende Films
Roman Polanski har fået anmelderroser for sin seneste film, Officer og spion, men er også blevet mødt med kras kritik, fordi flere kvinder har anklaget ham for voldtægt.

Skuespilleren Adèle Haenel forlod den franske Oscar-pendant i vrede, da voldtægtsanklagede Roman Polanski vandt flere priser ved César-uddelingen.

Af Nicki Bruun

Det skabte dyb splittelse i fransk film, da Roman Polanski fik hele tolv nomineringer for sin seneste film ved den franske pendant til Oscar-uddelingen: César-showet.

Instruktøren har stadig en sag fra 1977 om voldtægt af en trettenårig pige hængende over hovedet, mens flere kvinder de seneste år er gået frem med voldtægtsanklager.

Det forhindrede dog ikke Polanskis periodedrama om den såkaldte Dreyfus-affære, Officer og spion, i at vinde flere store priser ved uddelingen fredag aften.

Instruktøren havde valgt ikke at møde op efter protesterne mod hans nomineringer, men han vandt alligevel for bedste instruktør, mens filmen sejrede i kategorien for adapteret manuskript.

Det fik ifølge internationale medier bølgerne til at gå højt ved César-uddelingen.

Skuespilleren Adèle Haenel, der repræsenterede den kritikerroste Portræt af en kvinde i flammer, forlod salen med ordene ”skamfuldt”. Hun har været en af fransk films førende #MeToo-stemmer og selv fortalt, at hun som mindreårig blev udsat for overgreb af instruktøren Christophe Ruggia.

Voldsomme demonstrationer
Allerede inden kontroversen ved prisuddelingen havde César-akademiet taget konsekvensen af de kraftige protester mod nomineringerne til 86-årige Roman Polanski.

Hele bestyrelsen træder af efter weekendens prisfest, men Polanski har med sejren øjensynligt stadig mange tilhængere i fransk film.

Der er 4.300 betalende medlemmer i César-akademiet, hvoraf 35 procent er kvinder. Op til sejren fik Roman Polanski da også opbakning fra kvindelige skuespillere som Brigitte Bardot og Fanny Ardant.

”Heldigvis findes Polanski og redder filmverdenen fra middelmådighed! Jeg dømmer han ud fra hans talent, ikke hans privatliv. Jeg fortryder aldrig at have lavet film med ham!” skriver legenden Brigitte Bardot på Twitter.

På aftenen for prisuddelingen var der voldsomme demonstrationer mod Roman Polanski ude foran bygningen, hvor showet blev afholdt. Og inde i salen var den kvindelige vært Florence Foresti flere gange ude efter Roman Polanski og bad publikum om ikke at klappe, når hun læste nomineringerne til instruktøren op.

Roman Polanski selv udtalte inden sejren, at han ”ikke ville stå over for en selvudnævnt domstol, der er klar til at træde retsprincipperne under fode, så irrationaliteten igen kan herske frit”.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko