Nyhed
19. maj 2021 | 17:01

Udnævnelse af chefredaktør møder kritik

Foto | Emil Agerskov
Henrik Qvortrup har været vidt omkring i sit professionelle liv, og næste stop i hans karriere bliver i chefredaktørstolen på Ekstra Bladet.

Henrik Qvortrup har efter eget udsagn lært af fejl, der gav ham en dom i stor sag, men mediekommentator mener ikke, at journalisten er i stand til at lede Ekstra Bladet.

Af Nicki Bruun

Henrik Qvortrup er en af de mest fremtrædende, skarpeste og kontroversielle journalister i det danske mediebillede.

Han har senest arbejdet som politisk redaktør for B.T., men i dag blev det meldt ud, at Qvortrup 1. juli skifter til konkurrenten Ekstra Bladet, hvor han skal overtage posten som ansvarshavende chefredaktør.

”Ekstra Bladet er – når det er skruet rigtigt sammen – indbegrebet af den fjerde statsmagt. Den position agter jeg at udbygge yderligere. Jeg glæder mig til at sætte mit præg på et medie, der skal være ambassadør for den store del af danskerne, der i dag ikke oplever sig repræsenteret af samfundseliten,” siger Henrik Qvortrup i en pressemeddelelse.

Tidligere har Henrik Qvortrup været særlig rådgiver for daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen, og for B.T. er han gået hårdt til den socialdemokratiske regering og dens håndtering af coronavirus.

Det har givet ham et omdømme af at være til højre for midten, og det er en af grundene til, at udnævnelsen som chefredaktør for den mere venstreorienterede avis kommer som en overraskelse.

Qvortrup er heller ikke kendt som en #MeToo-fortaler, et emne, der netop på Ekstra Bladet har været aktuelt med en række sager.

Ekkos blogger Laura Dyhrcrone hæftede sig således ved, at han i sladderprogrammet Det, vi taler om på B.T. i et foragteligt tonefald omtalte dem, der behandlede sagen om TV 2’s Jes Dorph-Petersen, som et ”kvindetribunal”.

Største fejltagelse
Qvortrup har tidligere stået i spidsen for Se & Hør.

I det virke blev han i 2016 straffet med et års betinget og tre måneders ubetinget fængsel og samfundstjeneste for sin rolle i sagen. Her brugte Se & Hør hackede kreditkortoplysninger til at skrive historier om kendte.

”Se & Hør-sagen er mit livs største fejltagelse. Jeg har modtaget min dom og har afsonet den. Og det er klart, at jeg har lært rigtig meget af min fejl,” udtaler Henrik Qvortrup i pressemeddelelsen fra JP/Politikens Hus, der ejer Ekstra Bladet.

Men ikke alle føler sig overbevist om, at det er den rigtige beslutning at ansætte Qvortrup.

”Grundlæggende mener jeg ikke, at Henrik Qvortrup kan sætte sig i den stol, selv om han de seneste år har vist sig som en dygtig journalist og radiovært,” siger mediekommentator Lasse Jensen til Politiken.

”Som chefredaktør skal du stå for journalistisk integritet, uafhængighed, journalistisk kvalitet og så en uantastelig etik. Og det sidste har han jo rent faktisk fået en dom for ikke at have.”

Satser på kulturen
I kabalen omkring Ekstra Bladets ledelse stopper Kristoffer Eriksen, der siden Poul Madsens afgang har været konstitueret chefredaktør sammen med Pernille Holbøll.

Han har tidligere arbejdet hos Radio24syv og vil i næste uge melde ud, hvad fremtiden byder på for hans vedkommende.

Her er det værd at bemærke, at tidligere chef på Radio24syv, Mads Brügger, netop har lanceret et nyt medie, Friheden, som vil kigge danske politikere efter i sømmene. Maya Tekeli, der tidligere arbejdede for Radio24syv, er således allerede gået fra Ekstra Bladet til Friheden.

Henrik Qvortrup siger i et interview med Politiken, at han vil slå et slag for kulturdækningen, når han overtager tøjlerne på Ekstra Bladet.

”Den har haft en meget stedmoderlig behandling i Ekstra Bladet gennem mange år, og det vil jeg gerne rette op på. Den der antagelse om, at kultur kun er for de fine, vil jeg gerne gøre op med,” siger Henrik Qvortrup.

”Kulturdækningen i Ekstra Bladet i dag er jo nærmest defineret ved Thomas Treo. Og jeg har ikke et ondt ord at sige om Thomas Treo, hans pen passer perfekt til Ekstra Bladet, men kultur er andet end det.”

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko