Nyhed
28. maj 2021 | 00:33

Fynske talenter viser afgangsfilm

Foto | Kristian Arbs
I Deroute spiller Andrea Heick Gadeberg en skoleelev, der pludselig anklager sin ellers afholdte lærer for overgreb. Men hvad er sandheden?

De unge filmskabere på den fremadstormende filmuddannelse 18Frames giver deres afgangsfilm eksklusiv digital premiere på Ekkos hjemmeside.

Af Nicki Bruun

Den fynske filmuddannelse 18Frames har de seneste år gjort opmærksom på sig selv med succes internationalt og ved Ekko Shortlist Awards.

Film som Trekanter af lykke og Mod resten af verden er blevet nomineret ved udgaver af prisuddelingen for kortfilm, mens Sylvia Le Fanus flygtningedrama Abu Adnan og Jesper Quistgaards postapokalyptiske dystopi Ødeland har vundet priser.

Nu er fjerde årgang på den uafhængige filmskole med hovedsæde i Odense klar til at præsentere afgangsfilmene i en eksklusiv digital premiere på Ekkos hjemmeside.

De tre afgangsfilm fra 18Frames vil være tilgængelige 28. maj – 11. juni, altså i to uger.

I den periode kan de ses her. Alle tre film er blevet udtaget til kortfilmfestivalen Odense International Film Festival, hvor de bliver vist senere i år.

Dygtige skuespillere
De tre afgangsfilm hedder Halbal, Deroute og Det er så yndigt. På vidt forskellige måder udforsker filmene unge menneskers dilemmaer gennem komik og tragik.

Filmene er instrueret af Sif Lina Lambæk, Nadia Claudi Pedersen og Svend Colding, som med deres talent nok skal komme til at gøre sig gældende fremover i dansk film.

De unge filmskabere har fået nogle af dansk films dygtigste skuespillere til at medvirke i deres afgangsfilm.

Fanny Bernth, Henrik Birch, Charlotte Fich og Özlem Saglanmak optræder i filmenes bærende roller, mens den nybagte Robert-vinder Andrea Heick Gadeberg (Retfærdighedens ryttere) i Deroute spiller en skoleelev, der kommer med overgrebsanklager mod sin lærer.

Komik og tragik
Også Halbal har fokus på en ung kvinde. Sekstenårige Sally vil ikke drikke alkohol og blive lige så fuld som sin mor. Men til det lokale halbal ender hun alligevel med at drikke, og på magisk vis forvandles hun faktisk til sin mor.

I Det er så yndigt besøger parret Silvia og Christian for første gang hans forældre, der holder sølvbryllup. Det unge par har planlagt at afsløre deres graviditet, men det dårlige forhold mellem Christian og hans far kommer på tværs.

Derfor beslutter Silvia at forsone de to mænd. Men det viser sig at være lettere end gjort i den veloplagte komedie, der undersøger, om noget er bedst at lade forblive usagt i familiens skød.

Kommentarer

18Frames

Uafhængig filmuddannelse på Fyn med atten elever per årgang.

Fjerde årgang er blevet færdig i 2021.

Se afgangsfilmene.

© Filmmagasinet Ekko