Nyhed
23. jan. 2019 | 12:00

Tidligere Zentropa-chef vil ændre filmmarkedet

Foto | REinvent Studios
Rikke Ennis var i en årrække direktør for Zentropas distributionsled, TrustNordisk, men stoppede sidste år for at starte et nyt filmskab, der nu kaster sig over streamingmarkedet.

Med den nye streamingtjeneste NutAlone håber Rikke Ennis at kunne vise hidtil svært tilgængelige europæiske film og serier for brugerne.

Af Nicki Bruun

Sidste år trådte Rikke Ennis ud af direktionen hos Zentropa for at starte et nyt filmselskab: REinvent Studios.

Nu er hun klar til at præsentere sit nye projekt. Det er streamingtjeneten NutAlone, der skal være hjem for europæiske film og tv-serier.

Forretningsplanen går ud på, at rettighedshavere selv kan gøre deres film eller serie tilgængelig på udvalgte territorier eller globalt mod en betaling på ti procent til streamingtjenesten. Brugerne skal betale 30-40 kroner om måneden for at tilgå NutAlone.

Idéen med streamingtjenesten er at gøre værker digitalt tilgængelige. Værkerne kan ikke ses i dag, fordi de førende aktører på markedet – som Netflix og Amazon – ikke har dem i kataloget.

”Hvis du har Lars von Trier eller Thomas Vinterberg, er hele verden interesseret. Men med mindre film – selv dem på festivaler – sælger man højst til fem-otte territorier,” siger Rikke Ennis til branchemediet Variety og forklarer videre om sin vision med NutAlone:

”Vi vil bekæmpe pirateri, aktivere film, der ikke er blevet solgt til udlandet, give magten tilbage til rettighedshaverne og vise verden, at der er et alternativ til global distribution, som ikke er en trussel mod den traditionelle finansiering- og distributionsmodel.”

Klassikere og glemte perler
Markedet for at vise klassiske film er øjensynligt ganske eftertragtet. Men efter alt at dømme er det svært at få til at løbe rundt finansielt – eller i hvert fald decideret tjene penge på.

Streamingtjenesten Filmstruck, der var afholdt blandt filmelskere for kurateringen af klassikere og glemte perler, lukkede i november sidste år.

I løbet af foråret 2019 åbner Criterion, som er kendt for sine fremragende udgivelser af Blu-rays og dvd’er, til gengæld streamingtjenesten The Criterion Channel.

Ambitionen med den er at fortsætte det arbejde, som Filmstruck stoppede med. I første omgang kommer tjenesten til at være tilgængelig på det nordamerikanske marked, men der er planer om at udvide til andre territorier.

Det er dermed også en af konkurrenterne for Rikke Ennis’ NutAlone, der er støttet af Creative Europe Media Program og Det Danske Filminstitut. Streamingtjenesten har indgået et samarbejde med Zentropa og SF Studios om adgang til deres bagkatalog af film.

Den første testversion af NutAlone bliver præsenteret på den forestående Berlin-festival i februar.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko