Nyhed
30. dec. 2021 | 23:29

Pagten-anmeldelse er årets mest læste

Foto | Politikens Forlag, Nikolaj Stagis og Manuel Alberto Claro
Forfatteren Sara Omars strid med filminstruktør, de mandlige lederes sexisme og krænkelser af praktikanter på TV 2 og vurderingen af Bille Augusts storfilm om Karen Blixen har været de mest læste artikler i året, der gik.

Ekkos læsere var i 2021 optaget af anmeldelser, konflikten mellem Sara Omar og Manyar Parwani samt #MeToo-sagerne på TV 2.

Af Claus Christensen

Seks stjerner til en med spænding ventet film af Bille August om Karen Blixen.

Det skulle nok kunne fange folks opmærksomhed. Men som flere læsere bemærkede, er Kristian Ditlev Jensens anmeldelse af Pagten i sig selv en oplevelse.

Kristian Ditlev Jensen var i en årrække fast skribent for Filmmagasinet Ekko. Efter nogle års pause er han nu vendt tilbage.

Og hvilket comeback.

”Birthe Neumann er Karen Blixen, og for Bille August er den ufatteligt smukke, erotiske og nuancerede Pagten en triumf, der samler hele hans karriere,” lød anmeldelsens dom i, hvad der i 2021 blev den mest læste artikel på Ekkos hjemmeside.

Se hele listen under artiklen!

Populære serier
Tre andre anmeldelser er med på top 10 over de mest læste artikler. Det er næppe tilfældigt, at der er tale om anmeldelser af danske eller halvdanske serier.

På fjerdepladsen finder vi assisterende redaktør Nicki Bruuns anmeldelse af DR-serien Ulven kommer.

På femtepladsen Bo Tao Michaëlis’ anmeldelse af Kastjanjemanden, som kan ses på Netflix, og på syvendepladsen Kjartan Hansens anmeldelse af den svensk-danske serie Sneengle.

De får henholdsvis tre, fem og fire stjerner, så om vurderingen er positiv eller negativ spiller altså ikke den store rolle for læserinteressen.

Årets heftigste konflikt
Populært blandt Ekkos læsere er også kontroversielle sager, hvor magasinet har været toneangivende eller bare fremme i skoene.

I en større artikel i oktober afdækkede Ekko konflikten om en dokumentar mellem instruktøren Manyar Parwani og forfatteren Sara Omar. En film om sidstnævnte var kuldsejlet, da parterne ikke kunne blive enige om indholdet.

I stedet er Parwani nu i gang med at lave en film, der skal afsløre forfatteren som en løgner.

Vi gennemgik kontrakterne for den oprindelige film, og Filminstituttets direktør, Claus Ladegaard, kaldte det et tillidsbrud og dårlig dømmekraft, at Parwani insisterer på at bruge optagelser, som Sara Omar gav tilladelse til at blive brugt i en helt anden sammenhæng.

Parwanis producent, Omar Marzouk, var forundret over den udmelding, men bekræftede, at målet med dokumentaren er at stoppe Sara Omars karriere.

Artiklen Voldsom strid om dokumentarfilm blev årets næstmest læste artikel.

Jes Dorph udfordrer #MeToo
En dokumentar, der også havde en bumlet tilblivelsesproces, men rent faktisk blev lavet, er MeToo: Sexisme bag skærmen.

Dokumentaren om sexisme blandt TV 2’s chefer og toneangivende værter – blandt andre Michael Dyrby, Jes Dorph-Petersen og Jens Gaardbo – kom i november på Discovery+.

Den skulle ellers være blevet produceret af og vist på TV 2. Men stationen trak sig ud, da ledelsen fandt ud af, den selv ville blive ramt.

Allerede i januar var Jes Dorph-Petersen ude med et stort opsat selvforsvar i Politiken, og da TV 2-ledelsen var tavse, skrev overtegnede kommentaren TV 2 bør forklare Jes Dorph-sagen.

Pointen var, at TV 2 mistede sin troværdighed, hvis man ikke imødegik den fyrede værts påstande og fortalte den fulde sandhed.

Det blev årets sjettemest læste artikel.

Lummer snak i video
Efter dokumentarens premiere fandt Ekko frem til en video, som TV 2 lavede i anledning af sit 25-års jubilæum i 2013.

I den sexistiske video danser unge, letpåklædte kvinder med kaninører til lyden af Daft Punk-hittet Get Lucky, mens Jes Dorph taler lummert med Morten Stig Christensen om, at sidstnævntes kone har en lækker røv.

Hun hedder i øvrigt Anne Engdal Stig Christensen og er i dag direktør for TV 2, hvor hun har lovet at gøre op med den sexisme, som hun altså selv frivilligt har været med til at promovere i videoen.

Afsløringen blev årets tredjemest læste artikel, mens en mash-up-version af videoen sneg sig ind på tiendepladsen.

Målløs chefredaktør
Ekko sender hvert år reportere ud til verdens førende festivaler, så læserne kan orientere sig i alt det nye, som er på vej.

Artiklerne har dog normalt ikke nok læsere til at komme i spil til top 10. I år var dog en undtagelse, da jeg på Cannes-festivalen tabte kæben og med chokket siddende i kroppen forsøgte at beskrive den franske Titane som en blanding af body horror, feministisk hævndrama og sadomasochistisk porno.

Senere vandt Julia Ducournaus film som bekendt sensationelt Guldpalmen, og på Ekko har vi netop kåret den som årets bedste. Men i reportagen fra Cannes skrev jeg ærligt, at jeg svingede mellem seks og én stjerne.

Den artikel kom ind på ottendepladsen.

På plads nummer ni er nyheden om, at Marco Effekten med det nye Afdeling Q-hold kom dårligt fra start i billetsalget. Til gengæld havde filmen en flot brugervurdering på kino.dk, hvilket vi i en efterfølgende artikel kunne afsløre var fusk.

Jussi Adler-Olsen, forfatteren bag bogserien og medskaber af filmen, følte, at Ekko antydede, at han kunne have en finger med i spillet. Man spøger ikke med Danmarks bestseller-forfatter. Han fik derfor sin topadvokat til at sende en trussel om sagsanlæg, og så gjaldt det om at finde en grimasse, der kunne passe.

Suverænt skolemateriale
Igen i år har vi opgjort de mest læste artikler i de sytten år, vi har haft en hjemmeside.

Vores seksstjernede anmeldelse af Thomas Vinterbergs Druk er kommet ind på listens plads nummer ti – utvivlsomt godt hjulpet af triumfen ved Oscar-festen i april.

Men ellers er der kun tale om mindre rokeringer på listen.

Undervisningsmaterialet til Anders Thomas Jensens Valgaften indtager suverænt førstepladsen, hvilket den stort set har gjort siden offentliggørelsen i 2005.

På femtepladsen finder vi undervisningsmaterialet om samme instruktørs debutkortfilm Ernst og lyset, og på niendepladsen ligger Liselotte Michelsens vejledning i at skrive en anmeldelse.

Selv om alle tre artikler har en del år på bagen, bliver de tydeligvis stadigt brugt i skoleverden.

Anja Olsens beretning om, hvorfor hun kæmpede for at komme ud af dokumentaren Into the Deep – om ubådsmorderen Peter Madsen – ligger på plads nummer syv. Artiklen overbeviste Netflix om, at Olsen, der var et kronvidne i retssagen mod Madsen, skulle klippes ud af filmen.

Siden har det danske selskab Plus Pictures sagt, at man arbejder på en ny version. Nu er der gået to år. Får vi mon den omklippede Into the Deep at se på Netflix i 2022?

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko